[Pisma – od zmage do zmage] Diktatura v Prešernovem imenu

Datum:

Zdaj je končno čas, da se pove, da se pri nas pod diktaturo Janeza Janše dogajajo hude stvari.  Naj samo mimobežno omenim protestnico, ki se v takšnih razmerah ne more razmnoževati. Domobranci so sicer nekaj omenjali njeno pojavnost, ampak, desničarjem bi bilo treba s sankcijami zaukazati, da nudijo spolno potešitev tudi levičarkam, ki pač niso manekenke. Upiranje takšnim protestnicam je grozljivi seksizem, ker lepota seveda ni vse, kot je že nekajkrat povedal naš levičarski up Nataša Sukić, ko je to prebrala z listka.

Ampak, če poleg tega, da si grd, nimaš nič drugega, recimo lep srčen značaj, je pa lahko problem. A po ustavi smo vsi enakopravni: pametni, neumni, lepi in grdi, kriminalci, poštenjaki, Marjan Šarec in Janez Janša – kar je seveda nesprejemljivo. Janša je sicer pametnejši, ampak Šarec zato ne sme biti zapostavljen, se ga pa kar naprej ponižuje in se ga prikazuje kot potencialno narodovo nevarnost. Pa pravzaprav nikomur ni nič naredil, še, ko je vladal, ni nič naredil. Zato si seveda zasluži, da to še kdaj ponovi.

Ker diktaturi se je treba upreti. Zadnjič je vlada sprejela nov upravni odbor Prešernovega sklada, kar je zadnji žebelj v izročilo slovenske kulturne dediščine. Samo zamislimo si lahko, kdo ne bo dobil te nagrade.

Kulturni maziljenci
Recimo fant, ki mu pravijo atov partijski maziljenec Arjan Pregl. Gre za velikega slikarja, ki mu domobranci in fašisti pravijo pleskar – a treba je vedeti, da je med genijem in norcem samo nekaj potez s čopičem. Pregl bo prva žrtev vladne kulturne politike, potem jih bo pa še več. Recimo, veliko Prešernovo bi mora dobiti sin psihiatra Gorazda V. Mrevljeta, ki se je nesebično vrgel preko ograje, da bi priskočil na pomoč Jaši Jenullu, ki so ga diktatorski policisti davili, mu zvijali roko in je vse kazalo, da bo invalid. In menda je. Potem so diktatorjevi policaji na tla položili še reševalca, svetovno znanega preformerja, ki je nekaj projektov že naredil skupaj z očetom, recimo onega “Potegniti črto skozi oblake mita”. Takrat sem sicer prebral recenzijo tistega dogodka, a nisem čisto nič razumel.

Fotografija osebe Jaša Mrevlje Pollak.
Foto: Jože Suhadolnik

Kar je v redu, ker to pomeni, da gre za visoko umetnost, še posebej, ko je v sklopu vsega tega njegov oče psihiater razložil sinovo disfunkcionalno osebnost. Ker sem amater na tem področju, sklepam, da gre za kakšen post travmatski stresni sindrom, izvirajoč iz družine, a to še ne pomeni, da tega ne moreš unovčiti kot umetnost. Problem pa je, ker je njegov oče večji psihiatrični umetnik, kot je sin, kar je dokazal z analizo osebnosti Janeza Janše na daljavo in si prislužil naznanilo na zdravniško zbornico, namesto predloga komisiji upravnega odbora Prešernovega sklada za literaturo.

Prešernovo nagrado kar Kučanu
Seveda v tej diktaturi ne smem spregledati podlih načrtov Janše in kamarile, ki pripravljajo proslavo dneva državnosti, s čimer so grobo užalili zvezo borcev, Milana Kučana, komuniste in vse tiste, ki so veliko prispevali k temu, da imamo samostojno državo. Recimo,  slovenski komunisti so že leta 1945, ko so nas osvobodili, vedeli, da so to temelji prihodnje države, samo si tega niso upali na glas povedati, ker je takrat vladal krvavi car Tito. Ko je ta umrl, so komunisti in ZZB v ozadju pripravljali vse potrebno, da dobimo svojo državo, a ko so videli, kdo  tudi dela na tem, so se odločili za manjše zlo – za Jugoslavijo. Zato je takrat ob napadu JLA Kučan razorožil našo teritorialno obrambo, ker ni smel dovoliti, da bodo državo delali desničarji, domobranci in kot se zdaj kaže tudi fašisti.

Milan Kučan (Foto: STA)

To pa ne bi smel biti razlog, da proslavo delajo osamosvojitelji tipa Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič in drugi, ker bo spet šlo za tip slovenske proslave, kjer se bo vse razumelo. Umetnost umetnosti pa tiči v tem, da se sprašuješ, kaj so hoteli povedati, je bilo res to, ali je bilo nekaj drugega. Desničarji in domobranci ne morejo biti kriterij razločevanja umetnosti na našo in ne-našo. Še danes jim namreč ni jasno, čemu je prešernico dobila ona, ki doji svoje pse.

Jaz bi Prešernovo za scensko umetnost tokrat dal Kučanu.

Vinko Vasle

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...