Plačanci Wagner so začeli mobilizirati nekdanje duševne bolnike in srednješolce

Datum:

Ruska skupina plačancev, znana kot Wagner PMC, naj bi v bitki za Bahmut utrpela izjemno visoke izgube. Ukrajinski mediji poročajo, da naj bi od 45 tisoč borcev, ki so vstopili na bojišče, ostalo le še 7000 tisoč. Drugi naj bi bili ranjeni, zajeti ali so v bojih izgubili življenje. Pri tem se sklicujejo na mnenje ukrajinskega strokovnjaka za varnost in majorja rezervista Oleksiya Hetmana. Da Wagnerju resnično zmanjkuje borcev, potrjuje dejstvo, da je podjetje v zadnjih dneh sprejelo dva drastična mobilizacijska ukrepa, in javni konflikt direktorja družbe Prigožina s samim vrhom v Kremlju. 

                   

“Zdaj jih je od 45 ostalo 7000. PMK “Wagner” ni več mogoče šteti za neko močno skupino. De jure obstaja, de facto pa ni več resna vojaška enota, ker jih je zelo malo ostalo,” je prepričan vojaški strokovnjak. K temu dodaja, da sodeč po zadnjih javno izrečenih izjavah Prigožin očitno načrtuje politično kariero v Rusiji. Preostalih borcev namreč ne namerava uporabiti za boje v Ukrajini, temveč za politično akcijo znotraj Rusije, je prepričan Hetman.

Kot pojasnjuje major Hetman za Kanal24, obstaja Wagner PMC zgolj še de jure oz. na papirju. Na terenu ostaja preostanek preživelih pripadnikov, ki jih je družba v prvih mesecih vojne mobilizirala v zaporih. Te dni pa je vodstvo družbe, očitno v obupu, omogočilo, da se organizaciji pridružijo še osebe brez ustreznih dokazil o duševnem zdravju, ki so jih morali rekruti v preteklosti predložiti. Novinar kolektiva Moscow times je prišel do podatkov tako, da se je pretvarjal, da je potencialni prostovoljec z zgodovino psihiatričnega zdravljenja zaradi “živčnega zloma”, kar jih očitno ni motilo v primeru, da bi se potencialni rekrut samoevalviral in zaključil, da je pripravljen na boj.

Mobilizacija v šolah
Malo za tem, ko so po svetu zaokrožile informacije, da Wagner rekrutira (nekdanje) duševne bolnike, je že zaokrožila vest o novem poskusu pridobivanja pripadnikov paravojaških formacij Wagner. Ta je odprla mobilizacijske centre v ruskih srednjih šolah, kjer že aktivno delijo vprašalnike in zbirajo podatke od kmalu polnoletnih šolarjev, poroča euronews. Po poročanju medija naj bi rekrutirali tudi v športnih klubih širom države. Kot so javno naznanili britanski obveščevalci, je namen rekrutacije v šolah nadomestiti onemogočeno rekrutacijo v ruskih zaporih, kar naj bi bila ena od posledic Prigožinovega konflikta z obrambnim ministrom Šojgujem in vodjo vojske Gerasimovim.

G. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska komisija Sloveniji priporoča dvig konkurenčnosti

Včeraj smo poročali, da je Slovenija nazadovala na globalni...

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...