Platforma evropskega spomina in vesti: Odločitev vlade sramoti spomin na vse žrtve komunizma!

Datum:

Na odločitev Golobove vlade o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma se je odzvala Platforma evropskega spomina in vesti, ki odločitev slovenske vlade obžaluje in meni, da “odločitev sramoti spomin na vse nedolžne žrtve komunistične krivice in ne prispeva k izgradnji združene in vzdržljive Evrope, ki je bila po drugi svetovni vojni zasnovana na načelih prava, demokracije, človekovih pravic in dostojanstva”, so med drugim zapisali v izjavi.

Platforma evropskega spomina in vesti se je odzvala na vladno odločitev, da ukine dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Menijo, da gre za sramotno odločitev in da je ukinitev dneva spomina zanikanje dejstev, ki so se dejansko zgodila, zato vlado pozivajo k premisleku o svojem stališču.

“Platforma evropskega spomina in vesti je globoko prizadeta zaradi odločitve o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunizma v Sloveniji. Ta odločitev sramoti spomin na vse nedolžne žrtve komunistične krivice in ne prispeva k izgradnji združene in vzdržljive Evrope, ki je bila po drugi svetovni vojni zasnovana na načelih prava, demokracije, človekovih pravic in dostojanstva,” so uvodoma zapisali v izjavi. Menijo, da je bil spominski dan ustanovljen na podlagi dejstev, ki so privedla do pobojev nedolžnih civilistov (žensk in otrok) s strani komunističnih partizanov 12. maja 1942.

PEMC: tudi EU je sprejela vrsto izjav, v katerih je obsodila nedemokratične režime preteklosti
Navajajo, da se “mednarodna strokovna javnost zavzema za vsebinsko razpravo, ovrednotenje primerov in identificiranje žrtev in odgovorne osebe. Zgodovinski eksperiment z večnacionalno Jugoslavijo je propadel, soočanje s preteklostjo poteka zelo počasi. Posledice tega pristopa so pred nekaj desetletji privedle do državljanske vojne in se zdaj ponavljajo v vzhodni Evropi”. Dodali so, da je “svobodna odločitev Slovencev za vstop v družino evropskih narodov pomenila pristanek na demokratična načela, pluralizem mnenj in spoštovanje osebnih pravic. Evropska unija je sprejela vrsto uradnih izjav, v katerih je jasno obsodila nedemokratične režime preteklosti (fašizem, nacizem in komunizem) ter pozvala k spominu na žrtve in popravi krivic itd”.

Trdijo, da je ukinitev pravice do spomina in poklona vsem tem žrtvam, ki sploh še niso uradno pokopane, obsojanja vredno dejanje in da je v Sloveniji približno 700 množičnih grobišč in krajev komunističnih zločinov. “Številni zločini so se zgodili takoj po drugi svetovni vojni, ko je komunistična oblast na slovenskih tleh pobila več kot 100.000 ljudi različnih narodnosti“, so pojasnili in vlado pozvali, naj premisli o svojem stališču.

Platforma evropskega spomina in vesti (PEMC) je neprofitna mednarodna nevladna organizacija, ki je bila na temelju resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu (2009) ustanovljena 14. oktobra 2011 v Pragi. Eden izmed podpisnikov Platforme je bil tudi slovenski Študijski center za narodno spravo.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...