Je to prihodnost tudi slovenskega progresivnega zakona o evtanaziji?

Foto: Freepik

Nedavna raziskava družbe Research Co je pokazala, da več kot 25 odstotkov Kanadčanov podpira pomoč pri samomoru oziroma evtanazijo v primerih, kot sta brezdomstvo in revščina, piše Daily Wire. Zdi se, da pod aktualno vlado, ki želi na vsak način vpeljati zakon o evtanaziji, sledimo temu vzorcu in da bo življenje kot najvišja vrednota postala le še breme njihovim ekonomičnim ciljem. Čeprav večina zdravnikov evtanaziji nasprotuje, pa jo predvsem na levici nekateri goreče zagovarjajo.

Asistiran samomor je v Kanadi v zadnjih nekaj letih vse bolj dereguliran. Praksa je trenutno na voljo samo odraslim s hudimi zdravstvenimi težavami kljub nedavnim ukrepom za povečanje dostopa mladoletnikom. Najbolj zaskrbljujoče je, da se več kot četrtina Kanadčanov strinja z asistiranim samomorom v primerih brezdomstva ali revščine. Finančni vidik torej postaja pomembnejši od človeškega življenja. Ob pritisku za uzakonitev evtanazije tudi pri nas se zdi, da aktualna vlada v tem vidi prednosti in rešitve, kako največ prihraniti v državnem proračunu.

Na vprašanje, ali bi morala biti pomoč pri samomoru na voljo v primeru brezdomstva ali revščine, se s prvim strinja 28 odstotkov vprašanih, z drugim pa 27 odstotkov vprašanih. Anketa je nastala zaradi vedno večjega števila prebivalstva, ki se v finančni stiski zatečejo k pomoči pri samomoru. Daily Wire piše o primeru kanadskega državljana, ki je za asistiran samomor zaprosil po tem, ko mu je grozilo brezdomstvo. Prejel je odobritev zdravnika, nakar si je premislil, ker so dobri ljudje po novici zbrali denar in mu zagotovili streho nad glavo. Kritiki postopka trdijo, da vlade s socializiranim zdravstvenim sistemom jasno spodbudajo to prakso namesto financiranja zdravljenja bolnikov, s čimer spregledajo prirojeno vrednost človeka in njegovo temeljno pravico do življenja.

Kanadska vlada: ne glede na zdravstveno stanje – vsak je upravičen do asistiranega samomora
Skoraj polovica vprašanih je tudi dejala, da bi morala imeti oseba zaradi duševne bolezni na voljo pomoč pri samomoru. Kanada je dejansko uvedla spremembe nacionalnega kazenskega zakonika, ki bi povečale razpoložljivost pomoči pri samomoru, tako da lahko državljan z le “duševno boleznijo” zaprosi za evtanazijo od naslednjega leta, medtem ko je bila praksa prej omejena na ljudi z resnimi telesnimi boleznimi. “Ni vam treba imeti smrtnega ali neozdravljivega stanja, da bi bili upravičeni do zdravstvene pomoči pri umiranju,” piše na spletni strani vlade.

Na enega izmed vprašanj v anketi o tem, ali bi morali biti starši, ki dovolijo otrokom asistiran samomor, sankcionirani, jih je več kot polovica odgovorila z da, vendar le z globo in brez zaporne kazni, medtem ko se s tem manj kot polovica ni strinjala ali pa o tem niso bili prepričani. Kanada mladoletnikom izrecno ne dovoljuje asistiranega samomora s pomočjo, medtem ko po drugi strani trdi, da je za to potrebna širša razprava znotraj pravnega okvira. Vrednota življenja za Kanado očitno izgublja smisel, enakemu vzorcu sledi Nizozemska, ki je nedavno napovedala razširitev dostopnosti “prekinitve življenja” za otroke od enega do dvanajstega leta starosti.

Legaliziranje evtanazije je tudi v Sloveniji aktualna tema, za katero mnogi menijo, da se ne bi nikoli smela sploh pojaviti. Tako so uporabniki družbenih omrežjih te dni znova opozorili na izjavo nekdanjega profesorja na filozofski fakulteti in političnega komentatorja levice Igorja Pribaca, ki se je v preteklosti med drugim soočil z resnimi očitki o spolnem nadlegovanju študentk. Pribac je namreč dobri dve leti nazaj na Twitterju zapisal: “Evtanazija je bistveno cenejša od stroškov večine bolnikov v bolnišnicah ob koncu njihovega življenja.” Te izjave se verjetno ne bi sramoval niti zloglasni nacistični voditelj Adolf Hitler, ki je precej podobno reševal t. i. judovsko vprašanje, uporabnike družbenih omrežij te dni pa izjava znova razburja. Med drugim se je oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v odzivu zapisal: “Za tole gre levičarjem pri evtanaziji. Njihova pokojninska reforma. Natančno posnemanje Hitlerja. Zavržno do konca.

Ana Horvat