Po vrnitvi goveda na kmetijo Možganovih so morali eno kravo usmrtiti, še tri so v slabem stanju

Datum:

V torek se je na kmetijo Možganovih v okolici Krškega vrnilo še preostalih 11 od skupno 24 odvzetih krav; včeraj so eno morali usmrtiti, še tri pa so v slabem stanju. Na kmetiji trdijo, da so bile krave pred odvzemom v dobrem zdravstvenem stanju. Kdo bo odgovarjal?

                   

Minuli četrtek so Možganovim vrnili prvih 13 glav goveda, v torek pa še preostalih 11 krav in telet. Sporni odvzem in premikanje pa je na živalih očitno pustil grozljive posledice. Veterinarsko zdravljenje ene izmed krav je bilo neuspešno, zato so jo včeraj morali usmrtiti.

“Krava je imela po vrnitvi na kmetijo na boku ‘bulo’, veterinar je opravil punkcijo, žival je prejela tudi antibiotik,” je za 24ur povedal Timotej Možgan. Toda v slabem tednu dni, odkar je bila krava ponovno v domačem okolju, se je stanje samo še poslabševalo in prišlo je do neizogibnega konca. Na kmetiji zagotavljajo, da je bila nesrečna krava pred odvzemom zdrava, in zavračajo trditve direktorja inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabiana Kosa, ki je ob vrnitvi prvih 13 glav goveda dejal, da naj bi imela ena krava hematom, ki je nastal še pred odvzemom.

Že ob vrnitvi prvih krav na kmetijo Rudija Možgana je lastnik ocenil, da so živali v slabšem stanju, kot so bile pred odvzemom. Po vrnitvi goveda na kmetijo je vse živali pregledal tudi njihov veterinar. “Še ena krava ima gnojno bulo na boku, dve kravi imata vročino,” je še dejal Timotej Možgan, ki meni, da se je zdravstveno stanje krav poslabšalo tudi ob nalaganju na tovornjake.

Kršitve postopka in zakonodaje

Kot smo poročali, je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po prijavi 24 živali kmetiji Možganovih odvzela 14. novembra lani kar z ustno odločbo na zapisnik. Inšpekcijski nadzor je uvedla uradna veterinarka Danuša Štiglic z območnega urada Novo mesto, ker naj za živali ne bi bilo primerno poskrbljeno. Tako upravni kot notranji nadzor pa sta odkrila kršitve postopka in zakonodaje. Štigličevo so konec decembra izločili iz inšpekcijskega postopka, kasneje pa so ji tudi dali opozorilo pred odpovedjo in ji do nadaljnjega prepovedali opravljanje inšpektorskega dela. Možganovim so prejšnji teden vročili odločbo, po kateri se živali lahko vrnejo, če bodo pogoji reje na gospodarstvu izpolnjeni. Na kmetiji so sicer takoj po odvzemu živali začeli reševati pomanjkljivosti in so skladno z navodili kmetijske svetovalne službe uredili prostor za živali.

SDS predlaga popravke dveh področnih zakonov
Danes je stranka SDS vložila dve noveli zakonov, ki sta bili predhodno že vloženi, in sicer novelo zakona o zaščiti živali ter novelo zakona o kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije (KGZS). Cilj spremembe veljavnega zakona o zaščiti živali je popraviti oziroma črtati sporne člene ter s tem zagotoviti primeren in strokoven odnos do oskrbe živali, kar bo za slednje imelo pozitivne posledice. V zakonu o Kmetijsko gospodarski zbornici Slovenije želijo odpraviti nedavne spremembe, ki prepričujejo izvolitev ali imenovanje oseb v določenih političnih funkcijah ali organih v določenem časovnem obdobju pred tem. S sprejetjem pa se položaj kmetijstva dejansko v ničemer ni izboljšal, ampak poslabšal, ker so protiustavno omejili člane, da bi lahko svobodno uveljavljali svoje kmetijske interese in tako uspešno vodili kmetijsko politiko prek organov upravljanja v KGZS. “Cilj predlogov poslanske skupine SDS je zato odpraviti sporne člene ter tako zagotoviti avtonomijo KGZS in odpraviti morebitne protiustavne omejitve,” pišejo v stranki. 

M. Bo., Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...