Po Zvonku Fišerju Robert Renier ali Drago Šketa?

Datum:

Državnotožilski svet je pristojen za oblikovanje predloga za imenovanje enega ali več kandidatov na razpisano mesto generalnega državnega tožilca in lahko v primeru, če predlaga v imenovanje več kandidatov, navede, kateremu od njih daje prednost. Za to delovno mesto se potegujeta Robert Renier in Drago Šketa.

Pred oblikovanjem dokončnega predloga mora državnotožilski svet opraviti pogovore s kandidati in pridobiti še mnenje vlade. Vlada je, kot poroča STA, dala prednost vodji mariborskega okrožnega tožilstva Dragu Šketi. Po prejemu mnenja državnotožilski svet oblikuje predlog enega ali več kandidatov, ki ga nato pošlje prijavljenim kandidatom, da nanj podajo pripombe. Ko jih prejme, državnotožilski svet pripravi končen predlog za Državni zbor.

Državnotožilski svet je predlog za imenovanje novega generalnega državnega tožilca poslal v izjasnitev obema kandidatoma Robertu Renierju in Dragu Šketi, ki lahko nanj podata pripombe.

Na portalu Nova24tv smo razkrili, kdo sta Šketa in Renier
Drago Šketa je vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Močno je bil izpostavljen v primeru Franca Kanglerja, ko so bile nekdanjemu mariborskemu županu dokazano kršene človekove pravice. Treba je povedati, da Šketa kot vodja tožilstva ni neposredno preganjal Kanglerja, je pa načeloval podrejenemu tožilcu, ki je vodil pregon. V primeru Kangler so se v postopku dogajale hude nepravilnosti. Od sodnika Žirovnika, ki bi se moral iz postopka izključiti, ker imata s Kanglerjem zgodovino, do prisluhov, za katere se še danes ne ve, ali so bili vsi sankcionirani s strani sodišča, do tega, da naj bi policisti pričam grozili s sankcijami, če ne bodo pričale proti Kanglerju. Šketa glede na ravnanje v primeru Kangler ne deluje kot žarek upanja za izboljšanje tožilstva v Sloveniji. A on je vsaj izpostavljen, medtem ko o njegovem protikandidatu Robertu Renierju ne vemo skoraj ničesar. Renier je prava enigma, saj  razen določenih izjav, ko je pokazal svojo ljubezen do živali, ni bil tako medijsko izpostavljen kot Šketa.

Branka Jurhar

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...