Donald John Trump je 45. predsednik Združenih držav Amerike

Datum:

Potekala je težko pričakovana inavguracija v Washingtonu na kateri je kot 45. ameriški predsednik prisegel Donald Trump. Zgodovinskemu dogodku so prisostvovali številni kongresniki, senatorji, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in tudi številne znane osebnosti. Med povabljenimi pa sta bila tudi slovenski veleposlanik v ZDA Božo Cerar in poslanec največje opozicijske stranke SDS Žan Mahnič.

Po prisegi Mika Penca za podpredsednika ZDA je prisegel tudi Donald Trump, ki je za razliko od drugih ameriških predsednikov prisegel na dveh Svetih pismih, svojem in tistem, pri katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln. V svojem govoru je izpostavil, da se sedaj oblast prenaša iz Washingtona ljudem. “Ljudje na račun politike in bogate administracije niso imeli popolnoma nič.” Vse to se bo po njegovih besedah sedaj spremenilo tukaj in zdaj. Dodal je, da to Američanom nedvomno pripada. “Pozabljene ženske in moški te države  ne bodo več pozabljeni.”

Šolski sistem ne prispeva k razgledanemu kadru
Trump je izpostavil, da je nujno, da država zagotovi varno soseščino, da se bodo lahko mladi Američani šolali. Dodal je, da trenutno obstajajo različne resničnosti, kjer nekatere matere z otroki živijo v revščini, kjer zaprte tovrane samevajo, kjer obstaja porast kriminala in drog med tolpami ter kjer obstaja šolski sistem, ki je poln denarja, ne prispeva pa k razgledanemu kadru. “To se sedaj končuje.” Poudaril je, da so ZDA od nekdaj branile meje drugih držav, ki pa niso pripravljene braniti mej ZDA. “Za to smo porabili bilijone ameriških dolarjev, naša infrastruktura pa je uničena.”

“Srednjemu razredu so bogastvo ukradli iz njihovih domov,” je povedal Trump in dodal, da je to sedaj preteklost.  Napovedal je, da bodo sedaj ZDA usmerjene v prihodnost, saj je potrebno braniti svoje meje pred grožnjo drugih držav. “Želim si, da Američani uresničijo svoje sanje.”

Trump je v govoru obljubil gradnjo novih predorov, železnic in ostale infrastrukture, ki je trenutno v slabem stanju. “Naši ljudje bodo dobili službe”,  je dejal Trump, pri čemer je napovedal sledenje dvema principoma in sicer: “Kupujte ameriško in zaposlujte američane!” Med drugim je tudi poudaril, da se bodo ZDA trudile za dobre odnose z drugimi državami in napovedal, da bo islamski radikalizem izbrisan iz obličja sveta.

“Predanost naši državi je bistvenega pomena,” je povedal Trump in dodal, da je nujno, da se vsi Američani med seboj pogovarjajo, kljub nestrinjanju o določenih stvareh. “Nujno je, da se povežemo, tega nas ne sme biti strah.” Poudaril je, da je čas praznih govorov mimo in dodal, da bo Amerika spet uspešna, saj se rojeva novo tisočletje. “Ne glede na to ali smo črni, beli, vsi krvavimo z isto barvo, vsem pripadajo iste svoboščine, pod isto zastavo.”

“Delimo si eno srce, en dom in eno slavno prihodnost! Skupaj bomo Ameriko spet naredili močnejšo, bogatejšo, varnejšo in seveda spet veliko,” je na koncu povedal nov ameriški predsednik in tradicionalno končal govor z mislijoz besedami: “Bog vas blagoslovi in bog blagoslovi Ameriko”.

 Vabljeni k ogledu pogovora s Tomažem Liscem
Vabljeni k ogledu ekskluzivnega pogovora s Tomažem Liscem, ki je pravkar prispel iz Washingtona, kjer se je udeležil gala večerje v čast bodoči prvi dami slovenskega rodu Melaniji Trump.

N.Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...