Podnebni aktivisti v Nemčiji so v policiste metali tudi molotovke

Datum:

Nemška zvezna vlada je obsodila posamezna nasilna dejanja demonstrantov med izselitvijo. “Za to nimamo razumevanja,” je dejal tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit v Berlinu in dodal, naj bo protest le miren in naj poteka v okviru zakonov. Obstaja jasna pravna situacija in jo je treba sprejeti, je dejal Hebestreit ter dodal, da je policija tam, da jih uveljavlja. Po prihodu policije je zjutraj v vasi Lützerath namreč izbruhnil pretep, podnebni aktivisti pa so v policiste, ki so območje medtem zasedli, metali tudi kamenje in molotovke.

Nemški policisti so danes vstopili v vas Lützerath, v Severnem Porenju-Vestfaliji, ki jo zaradi nasprotovanja načrtom nemškega energetskega velikana RWE glede širitve tamkajšnjega premogovnika zasedajo podnebni aktivisti, poroča STA. Po prvih poročilih o metanju kamnov in uporabi molotovk s strani protestnikov je policija pozneje govorila o “pretežno mirnem protestu”. Številni aktivisti so mirno in prostovoljno zapustili vas, so zapisali, nekateri so nadaljevali z upiranjem. Lützerath je okrožje Erkelenza na severu Kölnskega zaliva in pripada energetskemu podjetju RWE, ki želi izkopavati lignit, shranjen pod mestom. Ozadje je kompromis med RWE in zveznim ministrom za gospodarstvo in zaščito podnebja Robertom Habeckom (Zeleni) oktobra, po katerem naj bi se rudarjenje lignita v NRW končalo že leta 2030, veliko prej, kot je bilo načrtovano.

Policija pričakuje morebitno celotedensko akcijo – kljub pozitivni vmesni oceni evakuacije policija domneva, da bi se akcija v Lützerathu lahko vlekla še dolgo. Evakuacija hiš in hišic na drevesih bo trajala morda celo nekaj tednov, je povedal načelnik aachenske policije Dirk Weinspach. Aachenska policija je odgovorna za operacijo v Lützerathu. Policija je razmeroma daleč od tega, kar imajo za dnevni cilj, je popoldne dejal Weinspach. Šokiral ga je jutranji izbruh nasilja. Po njegovih besedah je sledila toča kamnov in napadi na uradne osebe z molotovkami in pirotehničnimi sredstvi. “A hvala bogu je bil spet osamljen dogodek in ni vplival niti na ta dan, kaj šele na operacije v preteklih dneh,” je dejal Weinspach, ki upa, da bo to ostal osamljen dogodek. Weinspach ni potrdil poročil o policijskih napadih na aktiviste, ki so izgubili tudi zadnjo pritožbo na sodišču.

Nemški koncern RWE je na podlagi sporazuma z nemško vlado dobil dovoljenje za širitev premogovnika v Lützerathu. V skladu s sporazumom naj bi petim vasem v bližini prizanesli, Lützerath pa porušili, da bi tako naredili prostor za izkopavanje. Prebivalci vasi, ki je medtem postala simbol upora proti fosilnim gorivom, so se iz nje sicer že davno izselili, zemljišče pa je v lasti RWE. Aktivisti, ki jih je po ocenah oblasti okoli 300, že več mesecev zasedajo več stavb, njihovo število pa se je v zadnjih tednih še povečalo. Policija je sicer napovedala, da bo območje danes povsem izpraznila, poroča STA. Policiji je kasneje uspelo zavzeti območje, zvezna vlada pa je odpor aktivistov obsodila. 

Kot je razvidno na posnetkih, ki krožijo po socialnih omrežjih, so policisti mirno in potrpežljivo stali, medtem ko so jih aktivisti obmetavali z vsem, kar jim je prišlo pod roko. Po drugi strani je sicer tudi videti, da so se policisti na nekaterih mestih morali nekako prebiti čez množico aktivistov, kar je seveda vključevalo tudi odrivanje.

Nemčija je zaradi energetske krize, ki jo je sprožila vojna v Ukrajini, ponovno zagnala zaprte termoelektrarne. Kljub temu, da se država zateka k premogu, da bi zmanjšala pritisk na plinske elektrarne, oblasti trdijo, da ne nameravajo odstopiti od svojega cilja, da do leta 2030 prenehajo uporabljati premog. Vendar pa podnebni aktivisti trdijo, da vlada še vedno ne stori dovolj, da bi dosegla pariški podnebni cilj, skladno s katerim je treba zadržati globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija. Protesta v Lützerathu bi se udeležila tudi aktivistka Greta Thunberg, poroča Zeit.de.

Po informacijah dpa se bo Greta demonstracij proti evakuaciji mesta na območju rudarjenja renskega lignita, ki ga zasedajo podnebni aktivisti, udeležila v soboto. Thunbergova je že odpotovala v Lützerath septembra 2021, da bi demonstrirala proti rudarjenju premoga in za skladnost s podnebnim ciljem 1,5 stopinje – dan pred takratnimi zveznimi volitvami.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...