Podpis Deklaracije za mir je bila veleizdaja Slovenije; To so podpisniki deklaracije

Datum:

V začetku februarja leta 1991 je bila slovenski javnosti s strani takratne leve opozicije predstavljena tako imenovana “Deklaracija za mir”, pri kateri je šlo za izdajsko zahtevo po hitri enostranski razorožitvi Slovenije.

Tako imenovano Deklaracijo za mir sta javnosti 6. februarja 1991 (nekateri navajajo da je bilo to 7. februarja) predstavili LDS in SDP – danes SD. V njej je med drugim pisalo, da bi vojaški spopad na slovenskem ozemlju za Slovenijo pomenil katastrofo in da oboroževanje ne prinaša varnosti.

Prebrati je tudi, da bi ustanovitev lastne vojske ogrozilo akumulacijo slovenskega gospodarstva. Med podpisniki deklaracije so bili številni strankarski prvaki in javni delavci, med drugim Janez Drnovšek, Ciril Ribičič, Jožef Školč in Jože Mencinger. Deklaracijo so podpisali tudi štirje člani vrhovnega poveljstva oziroma predsedstva Slovenije: Milan Kučan, Dušan Plut, Ciril Zlobec in Matjaž Kmecl. Dr. Jože Pučnik je podpisovanje deklaracije označil za veleizdajo in ta beseda v popolnosti opisuje, kar deklaracija zares je.

Deklaracija je nekaj mesecev pred usodnim dnevom odločitve v slovensko javnost in obrambne strukture vnesla veliko zmedo. V tistih negotovih trenutkih je takratni obrambni minister Janez Janša kot odziv na Deklaracijo za mir članom Predsedstva RS in Izvršnega sveta RS poslal pismo, ki je doseglo določeno spremembo. V njem je med drugim zapisal, da je projekt nacionalne varnosti treba jemati resno in da deklaracija ne bo prinesla ne miru in ne samostojnosti ter da deklaracija po vsebini zahteva enostransko razorožitev.

S podpisovanjem Deklaracije za mir se je želelo preprečiti udejanjanje odločitve o osamosvojitvi Slovenije. Poleg razorožitve slovenske teritorialne obrambe in dogajanju v teku Vojne za Slovenijo tik pred in takoj po razglasitvi države je bilo podpisovanje deklaracije eden izmed poskusov, kako preprečiti osamosvojitev Slovenije. To ni bila deklaracija za mir, kot zavajajoče najavlja v svojem naslovu, ampak je bila deklaracija za hitro enostransko razorožitev Slovenske vojske.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom"...

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 8. in 13. marcem 2024...