Podrobno o današnjem avstralskem napadu: Je šlo za teroristični napad?

Datum:

Gre za duševno bolnega odvisnika od drog, v preteklosti obsojenega kriminalnih dejanj. Poročali smo o tem, kako je musliman zapeljal v množico pešcev in pri tem ranil devetnajst ljudi. Njegov domnevni pajdaš je dogodek posnel, v torbi pa s seboj prenašal tri nože. Avstralske oblasti kljub temu zatrjujejo, da ne moremo govoriti o terorizmu, musliman pa ima za snemanje svojega dejanja lahko zgolj en razlog: ustvarjanje džihadističnega videoposnetka. V zadnjem času je bilo terorističnih napadov preveč, da zadeve ne bi jemali resno. In vsi do zdaj so posneli svoje početje.

V napadu, ki se je odvil ob 16.14 v središču Melbourna, je bilo ranjenih 19 ljudi, veliko so jih tudi hospitalizirali. Med njimi majhnega otroka. Nedvomno je šlo za napad, avstralska policija pa kljub namigovanjem zatrjuje, da ni bil teroristični. Ugotovili so, da je voznik, ki je v pešce zapeljal po ulici Flinders v Melbournu, odvisen od uporabe drog ter da je duševno bolan. V množico je zapeljal namerno, ko na križišču ni upošteval rdeče luči na semaforju.

Policija je dejala, da je petnajst žrtev v stabilnem, štiri pa v kritičnem stanju. Med hospitaliziranimi je tudi 32-letni voznik avtomobila, ki sta ga zločinca pred napadom ukradla, in policist, ki je aretiral voznika. Ta se je ob aretaciji in ob tem, ko so ga policisti vlekli iz usodnega vozila, poškodoval, saj se je zelo upiral, trenutno pa ga oskrbujejo. Poškodoval se je tudi prej izpostavljeni policist, ko je skušal zaustaviti voznika po tem, ko je njegov avto zadel v tramvajsko postajo. Mnogi ga opisujejo kot junaka.

Policija je terorizem že izključila
Policija bo, kljub temu, da je terorizem kot motiv izključila, med preiskavo še naprej sodelovala z oddelkom za boj proti terorizmu. “Trenutno nimamo dokazov in podatkov, ki bi napad povezovali s terorizmom,” je dejal v. d. direktorja policijske postaje Shane Patton. Dodal je, da celo menijo, da je možno, da drugi moški, ki so ga na kraju zločina aretirali, z napadom sploh ni povezan. Čeprav je dogodek posnel in so kasneje ugotovili, da s seboj v torbi nosi tri nože, je policija dejala, da bo po vsej verjetnosti oproščen.

Voznik avtomobila je že stari znanec policije. Že leta 2010 naj bi bil obtožen številnih prekrškov, tudi vozniških. Patton je dejal, da je voznik avstralski državljan afganistanskega rodu, ki je vozil avtomobil svojega družinskega člana. V njem naj bi bil sam, pri sebi pa naj ne bi imel nobenega orožja.

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...