Poglejte, kaj z jetri naredi energijska pijača

Datum:

Mama dveh otrok je dnevno popila 20 pločevink energijske pijače Red Bull in si v štirih letih poškodovala jetra do te mere, da so bili zdravniki prepričani, da je alkoholičarka. 

                   

Mary Allwood je štiri leta vnašala v telo količino sladkorja in kofeina, ki je enaka 17 čokoladicam Mars in 16 skodelicam kave. Za energijsko pijačo je letno porabila tri tisoč evrov, piše britanski Daily Mail.

Vendar se je novembra lansko leto zgrudila in pristala v bolnici, preiskave pa so ugotovile, da so njena jetra enkrat večja od normalne velikosti. Zdravniki so bili prepričani, da je zasvojena z alkoholom, dokler jim ni povedala, da je zasvojena z energijskimi pijačami.

Povzroča odvisnost in bolezni
Visoka vsebnost sladkorja v energijskih pijačah lahko vodi v zamaščenost jeter. V tem času se je Mary odvadila odvisnosti, njena jetra pa so se regenerirala na normalno raven. O svoji odvisnosti pravi, da je Red Bull nujno potrebovala, zato se ni spraševala o škodljivih posledicah. “Če nisem dobila moje doze, sem se počutila obupno, zato sem naredila vse, da sem jo dobila,” je dejala in odvisnost primerjala s heroinom.

Njen odnos do te pijače se je tako spremenil, da je mnenja, da bi jo morali obravnavati enako kot alkohol in cigarete, saj jo lahko kupi kdorkoli.

Pazite na dnevno količino energijskih pijač
Red Bull je prvič poskusila pri 22 letih, da bi si dvignila raven energije. Ker je bil učinek takojšen, je kmalu prišla do tega, da se je njena potreba dvignila na 20 pločevink dnevno. Ker je kupovala po deset paketov pijače naenkrat, se je morala pri trgovcih zlagati, da ima v lasti restavracijo. V tem času se je tudi enormno zredila, saj razen Red Bulla ni pila nobene druge tekočine. Njeno dolgotrajno odvisnost je prekinila bolečina v telesu, ki jo je zrušila do te mere, da je pristala v bolnišnici.

 M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...