Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

Datum:

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v dobrem mesecu dni se končuje katastrofičen teden za rusko letalstvo. Rusom so po ocenah ukrajinske strani v tednu dni sestrelili sedem vrhunskih reaktivcev Su-35 in Su-34. Na ruski strani so priznali padec le dela Sujev.

                   

Nocoj je bilo sestreljeno že drugo letalo A-50 z radarjem dolgega dosega, in sicer na istem področju kot prvi A-50 pred mesecem dni. Na ruski strani je slišati ocene, da so si tudi drugega sestrelili sami. Na portalu Fighterbomber, ki velja za povezanega z ruskimi zračnimi silami, so sestrelitev potrdili, po posnetkih pa ocenili, da je posadka vedela, da proti letalu leti izstrelek, storili so vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi se rešili. In poleteli v večnost.


Na posnetkih je mogoče videti izstrelitev rakete ruske protizračne obrambe in izstreljevanje toplotnih vab iz A-50, ki pa izstrelka niso preusmerile. Posnetki kraja padca velikega letala so takšni:

Glavna vidna komponenta tega letala je velikanski radar, ki nadzoruje več kot 500-kilometrsko območje, letalo pa lahko upravlja do deset lovcev. Upravlja ga praviloma petnajstčlanska posadka. Vrednost plovila v Rusiji ocenjujejo na več sto milijonov dolarjev. Po padcu A-50 so Ukrajinci poročali o sestrelitvi še dodatnega Su-34 na področju Hersona. Ruska stran tega še ni potrdila.

Komentatorji na ruski strani so sestrelitev že drugega A-50 pospremili z jezo, precej točne pa so njihove ocene, da vrhunskih strokovnjakov za upravljanje tovrstnih letal ni mogoče na hitro izobraziti ali nadomestiti z uvozom iz centralne Azije.

Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...