Polet v večnost: V “AWACS-u” so videli izstrelek, a ni bilo rešitve

Datum:

S strmoglavljenjem že drugega poveljniškega letala Beriev A-50 v dobrem mesecu dni se končuje katastrofičen teden za rusko letalstvo. Rusom so po ocenah ukrajinske strani v tednu dni sestrelili sedem vrhunskih reaktivcev Su-35 in Su-34. Na ruski strani so priznali padec le dela Sujev.

Nocoj je bilo sestreljeno že drugo letalo A-50 z radarjem dolgega dosega, in sicer na istem področju kot prvi A-50 pred mesecem dni. Na ruski strani je slišati ocene, da so si tudi drugega sestrelili sami. Na portalu Fighterbomber, ki velja za povezanega z ruskimi zračnimi silami, so sestrelitev potrdili, po posnetkih pa ocenili, da je posadka vedela, da proti letalu leti izstrelek, storili so vse, kar je bilo v njihovi moči, da bi se rešili. In poleteli v večnost.


Na posnetkih je mogoče videti izstrelitev rakete ruske protizračne obrambe in izstreljevanje toplotnih vab iz A-50, ki pa izstrelka niso preusmerile. Posnetki kraja padca velikega letala so takšni:

Glavna vidna komponenta tega letala je velikanski radar, ki nadzoruje več kot 500-kilometrsko območje, letalo pa lahko upravlja do deset lovcev. Upravlja ga praviloma petnajstčlanska posadka. Vrednost plovila v Rusiji ocenjujejo na več sto milijonov dolarjev. Po padcu A-50 so Ukrajinci poročali o sestrelitvi še dodatnega Su-34 na področju Hersona. Ruska stran tega še ni potrdila.

Komentatorji na ruski strani so sestrelitev že drugega A-50 pospremili z jezo, precej točne pa so njihove ocene, da vrhunskih strokovnjakov za upravljanje tovrstnih letal ni mogoče na hitro izobraziti ali nadomestiti z uvozom iz centralne Azije.

Spletni časopis

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Izraelski zunanji minister: EU naj takoj sankcionira Iran!

Iranska revolucionarna garda je pred obalo Združenih arabskih emiratov...

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...