Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Datum:

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili nov val zračnih napadov v Jemnu na teroristične uporniške Hutije, ki jih podpira Iran. To je bil odgovor na zadnja dejanja agresije islamske teroristične skupine v Rdečem morju in Adenskem zalivu.

Napadi, ki so se zgodili okoli polnoči po lokalnem času in so jih podprle Avstralija, Bahrajn, Kanada, Danska, Nizozemska in Nova Zelandija, so bili izvedeni proti 18 tarčam Hutijev.

“Tarče so vključevale podzemna skladišča orožja Hutijev, skladišča raket, enosmerne napadalne brezpilotne zračne sisteme, sisteme zračne obrambe, radarje in helikopter,” je sporočilo centralno poveljstvo ZDA. “Namen teh napadov je zmanjšati zmogljivost Hutijev in prekiniti njihove nepremišljene in nezakonite napade na mednarodna komercialna plovila ter plovila ZDA in Združenega kraljestva v Rdečem morju, ožini Bab AI-Mandeb in Adenskem zalivu.”

Hutiji iz jemenske prestolnice Sana že mesece napadajo civilne tarče. (Foto: AFP)

Izjavili so, da so napadi Hutijev “prekinili humanitarno pomoč za Jemen, oslabili gospodarstvo Bližnjega vzhoda in povzročili okoljsko škodo”.

Države, ki namenjajo sredstva za zaščito trgovskih ladijskih poti v Rdečem morju in želijo uporabljati Sueški prekop, so odgovorile na štirimesečne napade proti tarčam Hutijev v Jemnu.

Minister za obrambo Lloyd Austin – ki je Hutije označil za “milico”, medtem ko jih je CENTCOM pravilno označil za teroristično skupino – je trdil, da administracija “ne bo oklevala ukrepati pri zaščiti življenja in prostega pretoka trgovine v eni najbolj kritičnih vodnih poti na svetu”. Bidnovi administraciji ni uspelo izvesti dovolj močnih napadov na Hutije, da bi odvrnili napade na trgovske ladje in ladje ameriške mornarice v regiji.

Ameriški sekretar za obrambo Lloyd Austin (Vir: AFP)

Prejšnji konec tedna je bila ladja pod britansko zastavo resno poškodovana zaradi raketnega napada. Ladja je zdaj tik pred potopom. Hutiji so sestrelili tudi brezpilotno letalo ameriške vojske.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...