Policija in RTV skupaj manipulirata s podatki o posilstvih

Datum:

Na javni RTV so končno spregovorili o porastu posilstev v Sloveniji. V zadnjem letu so tovrstne zgodbe le stežka našle svojo pot v eter. Zakaj? Med osumljenci so bili tudi nezakoniti migranti. Ko se je “depolitizirana” ustanova končno lotila zaskrbljujočega trenda, je skušala zrelativizirati posilstva, ki so jih v zadnjem letu storili nezakoniti migranti. Še več, zdi se, da imajo novinarji, ki so pripravljali prispevek težave s štetjem do 100 in pojmom “tretje države”. 

Prispevek je v javnosti požel vsesplošno zgražanje. Predsednik SDS Janez Janša je denimo zapisal: “Na oSvobojeni RTV Slovenija je tudi matematika Svobodna. Celota je lahko tudi 102%.” Podatke in navedbe policije, na katerih je temeljil prispevek RTV, pa je nekdanji minister Matej Lahovnik komentiral tako: “Tistega na policiji, ki “tolaži” ljudi, da je med osumljenci posilstev več državljanov SLO kot migrantov bi prosil, da obnovi osnove statistike o strukturnih deležih, ker izpade kot zabit politikant.”

Gledalci so najprej opazili očitno, da na RTV le s težavo štejejo do sto. Ko so hoteli prikazati v odstotnih deležih, koliko odstotkov posilstev zagrešijo posamezniki, razčlenjeno po državljanstvih, so očitno narobe izračunali odstotke. Seštevek, da 72 odstotkov posilstev zagrešijo državljani Slovenije, 24 odstotkov državljani BiH, Srbije in Kosova, zgolj 6,2 odstotka posilstev pa državljani tretjih držav (Alžirija, Maroko) namreč nanese 102,2 odstotka.

Predvsem pa tovrstni izračun izpusti bistveno in sicer število oseb s posameznim državljanstvom, ki prebivajo v Sloveniji. Posledično tudi tovrstni izračuni omogočajo izkrivljene zaključke.

V ponazorilo, glede na zadnje podatke Statističnega urada v Sloveniji prebiva 2.120.937 ljudi. 1.923.879 od teh prebivalcev ima slovensko državljanstvo. 197.058 je tujih državljanov. V Sloveniji prebiva 9,3 odstotka tujih državljanov.

Vir: Statistični urad

V letu 2023 so samo na področju ljubljanske občine zaznali 32 kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja. Od tega je bilo 22 osumljencev državljanov Slovenije, 4 osumljenci iz BiH, Srbije, Kosova, 6 osumljencev iz držav kot je Alžirija in Maroko, torej najverjetneje nezakonitih migrantov. Razrez števila posilstev glede na državljanstvo objavljamo spodaj.

Vir: PU Ljubljana.

V letu 2023, doslej, je bilo v Sloveniji 18 oseb osumljenih posilstva. Posilstva je bilo osumljenih 11 oseb s slovenskim državljanstvom in 7 državljanov tretjih držav. Državljani EU v Sloveniji letos niso bili osumljeni nobenega posilstva.

Trditve, da se morajo slovenske bati predvsem svojih sodržavljanov so zato izkrivljene in neiskrene. Poglejmo le razmerja. V Sloveniji prebiva 941502 moških državljanov Slovenije. 11 jih je osumljenih posilstva. V Sloveniji prebiva 125132 moških tujcev. 7 od teh je osumljenih posilstva. Iz podatkov je jasno razvidno, da je verjetnost, da bi tuj državljan zakrivil posilstvo z naskokom višja od verjetnosti, da bi to zagrešil državljan Slovenije.

Ažurni podatki, koliko posameznih državljanov je na posamezen dan na slovenskih tleh so sicer težko dostopni. Podatki Statističnega urada prebivalca definirajo kot nekoga, ki ima v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče. Podatki kljub temu razkrivajo, zakaj podatki policije in njihovo izkrivljeno predstavljanje s strani RTV ne povedo celotne slike.

Le kaj je “tretja država”?
Kot kaže pa imajo na “depolitizirani RTV” tudi hude težave s pravnimi termini. V zavajajoči grafični ponazoritvi so ločeno prikazali državljane BiH, Srbije in Kosova ter vseh ostalih “tretjih držav”. Definicija “tretje države” je opredeljena v Zakonu o tujcih, v 2. členu “Tretja država je vsaka država, ki ni članica Evropske unije”.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...