Policisti ostro nad Goloba

Datum:

“Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika države, temveč so ostali zaposleni na CVZ-ju,” so na Generalni policijski upravi zapisali v odprtem pismu in ovrgli navedbe premierja, češ da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept, kot je bil uporabljen pri varovanju nekdanjega predsednika.

                   

Iz ožjega kroga premierja Roberta Goloba je te dni glede dela Policije prišlo kar nekaj žalitev. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v Tarči slovenske policiste primerjala kar  z Adolfom Eichmannom, ki je bil odgovoren za smrt okrog šest milijonov Judov. Potem pa je še sam predsednik vlade – v iskanju izgovorov, zakaj je svoje varovanje premestil v kabinet predsednika vlade – delo naše policije označil kot za nesposobno oziroma ne dovolj dobro. Kar je podkrepil s precej nesmiselno razlago, da je bil njegov sin v Bruslju tarča fotografov.

Policisti si seveda kdaj tudi zaslužijo nekaj graje – včerajšnja groba aretacija lastnika zemljišča na Ježici, zaradi katere je končal na urgenci, je že eden takih primerov. A pričakovati, da bodo policisti v javnosti lahko preprečili fotografiranje, je, milo rečeno, iluzorno. Verjetno pa to tudi ni navedeno pod njihove naloge. “Policisti varnostniki skrbijo za varovanje varovanih oseb, to pa ne pomeni, da lahko komur koli prepovedujejo fotografiranje varovane osebe in oseb, ki so ob njej, ko se te znajdejo na javnem kraju. Tega ni mogoče preprečiti, saj bi to zahtevalo hermetično zaprtje vseh javnih krajev, kjer se varovana oseba pojavlja, kar ni niti smiselno niti realno mogoče. Zato očitek, da si zaradi tega dogodka slovenski policisti varnostniki ne zaslužijo zaupanja, kaže na popolno nepoznavanje dela in pristojnosti policistov varnostnikov,” so poudarili na GPU-ju.

Poslanec Žan Mahnič je potem na Twitterju Goloba postavil na laž. Premier je namreč s svojim sinom v Bruselj potoval konec junija, v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav pa je v svojem poročilu napisal, da so imeli sestanek glede spremembe varovanja že 3. in 9. junija, torej vsaj dva tedna pred potjo v Bruselj. Tako očitno ne drži niti Golobova razlaga, češ da se je razhajanje med njim in notranjo ministrico pojavilo 21. novembra, ko se je sprožilo vprašanje varovanje njega in njegove družine. Spomnimo, Vlada RS je že na svoji seji 28. julija sprejela Uredbo o varovanju predsednika Vlade, iz katere izhaja, da bo varovanje predsednika Vlade RS prešlo iz Generalne policijske uprave na Generalni sekretariat Vlade RS, posledično pa naj bi bili v to službo pri Generalnem sekretariatu Vlade RS premeščeni posamezni policisti, ki varovanje sedaj opravljajo v okviru Centra za varnost in zaščito pri Generalni policijski upravi. Bo besedah Bobnarjeve o tej uredbi niso niti razpravljali niti se o njej ni glasovalo. Golob je dejal, da je Bobnarjeva “politizirala izbiro, kdo bo varoval njega in njegovo družino”, kar je čisti nesmisel.

Policija Goloba postavila na laž tudi glede Drnovškovega varovanja
Kljub temu da je varovanje varovanih oseb zelo natančno opredeljeno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije in podzakonskih aktih, smo v policiji spoštovali novo sprejeto vladno uredbo, ki je spremenila način varovanja predsednika vlade, in z novonastalo službo vzpostavili korektno sodelovanje. Moramo pa poudariti, da se z utemeljevanjem, da gre pri organizaciji novonastale službe za enak koncept, kot je bil uporabljen pri varovanju nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška, ne moremo strinjati. Organizacija tedanje službe se je razlikovala v temelju, saj varnostniki, ki so takrat varovali Janeza Drnovška, niso bili premeščeni nikamor, niso postali del kabineta predsednika države, temveč so ostali zaposleni na CVZ-ju oz. Uradu za varnost in zaščito, kot se je takrat imenoval, ki je bil del Policije in neposredno odgovoren notranjemu ministru,” so poudarili na Policiji – Golob se je namreč zgovarjal tudi v to smer, da je imel tovrstno varovanje organizirano tudi že Drnovšek. V javnem pismu so opozrili, da je bila trenutna skupina za varovanje predsednika vlade začasno premeščena iz Policije, ki ji za svoje delo ne odgovarja več. Prav tako pri njenem izboru, ki bi moral potekati na podlagi najvišjih strokovnih meril, Policija ni sodelovala, so še dodali.

V javnem pismu so se odzvali tudi glede pavšalnih obtožb o odtekanju informacij. Poudarili so, da so policisti varnostniki skrbno izbrani pripadniki policije, ki so se izkazali z osebnostno zrelostjo, zavezanostjo etičnim in moralnim standardom ter visoko stopnjo integritete. “V policiji imamo dobro vzpostavljen sistem notranjevarnostnih in zaščitnih postopkov, s katerimi vsak sum odklonskega ravnanja s strani uslužbenca policije preverimo in proučimo, glede na zbrane ugotovitve pa tudi izvedemo ustrezne ukrepe. Vendar pa ne pristajamo na neupravičene obtožbe, brez kakršnih koli dodatnih pojasnil in konkretnih dejstev, ki bi te navedbe potrdili, in jih zato ostro zavračamo,” so zapisali.

Varovanje slovenskih policistov varnostnikov je bilo dovolj dobro za papeža in kraljico Elizabeto – za Goloba očitno ne
V tem času je CVZ izvedel enormno število zelo zahtevnih varovanj domačih in tujih državnikov oz. drugih visokih predstavnikov, kot so papež Janez Pavel II., predsednik Združenih držav Amerike Bill J. Clinton, slovenski varnostniki so varovali tudi srečanje ameriškega in ruskega predsednika Georgea Busha in Vladimirja Putina, pa obisk britanske kraljice Elizabete II., ter dve predsedovanji Slovenije Svetu EU. Prav vsi dogodki, ki so bili z vidika varovanja izjemno zahtevni, so minili brez kakršnih koli varnostnih incidentov, kar kaže na zares visoko kvaliteto te službe,” so še zapisali v pismu in dodali, da gre nenazadnje za “dekleta in fante”, ki so pripravljeni tvegati lastno varnost, celo življenje, da bi zavarovali življenje nekoga drugega. “Če je bilo njihovo delo “dovolj dobro” za veliko zahtevnejša in veliko bolj zveneča svetovna imena, verjamemo, da si zaslužijo tudi zaupanje slovenskih državnih funkcionarjev,” so sklenili.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada se hvali z obnovljivimi viri, v resnici smo odvisni od ruskega plina, ki ga uvozimo iz Avstrije

Slovenija je lani prvič dosegla cilj 25-odstotnega deleža obnovljivih...

Golobova pokojninska reforma: manjše pokojnine in delali bomo dlje

Danes bo potekalo prvo srečanje, kjer bodo socialni partnerji...

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...