Združeni narodi izključili Iran iz komisije za status žensk

Datum:

Ekonomski in socialni svet ZN, ki nadzoruje komisijo Združenih narodov za status žensk, se je včeraj sestal v New Yorku, kjer so obravnavali resolucijo, ki so jo pripravile ZDA, da se Iran takoj odstrani iz komisije. Iran je sicer pravkar začel svoj štiriletni mandat v komisiji, ki bi se iztekel leta 2026. Z 29 glasovi za, osmimi proti in 16 vzdržanimi so tako izključil Iran iz Komisije ZN za status žensk. V resoluciji je navedeno, da iransko vodstvo nenehno spodkopava in vse bolj zatira človekove pravice žensk in deklet, vključno s pravico do svobode izražanja in mnenja, pogosto s pretirano uporabo sile. Se tudi po tem Fajonova namerava še sestajati s predstavniki genocidnega, misogenega režima?

Zagovorniki izključitev Irana pravijo, da je vloga Irana v 45-članski komisiji farsa, saj sile režima, odkar so sredi septembra po smrti 22-letne Mahse Amini v Iranu izbruhnili protesti, pretepajo in ubijajo ženske, ki mirno pozivajo k enakosti spolov. Iranska vlada zatira pravice z izvajanjem politik, ki so v očitnem nasprotju s človekovimi pravicami žensk in deklet in mandatom komisije, pa tudi z uporabo smrtonosne sile, zaradi katere umirajo mirni protestniki, vključno z ženskami in dekleti.

Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je na dogajanje in zagovarjanje pravic žensk v Iranu nenavadno pasivna. Spomnimo, da je Iran evropskega poslanca Milana Zvera dal na listo teroristov. Glede tega niso storili ničesar. Ni se odzvala niti na pozive, naj nemudoma izžene iranske diplomate, saj v protestih umirajo tudi otroci.

Brutalni prizori iz Irana (Foto: posnetek zaslona)

Kar pa ni storila Fajonova, je storil Evropski parlament. Konec novembra je namreč prekinil vezi z iranskimi predstavniki in institucijami. Odločitev o prekinitvi stikov s predstavniki in institucijami Irana je namreč odgovor na sankcije, ki jih je Teheran konec oktobra uvedel proti več institucijam in posameznikom iz Evropske unije, med drugim proti vrsti evropskih poslancev, so sporočili iz Evropskega parlamenta. Med slednjimi je tudi slovenski evroposlanec Milan Zver, eden od dveh vodij neformalne skupine Evropskega parlamenta, imenovane Prijatelji svobodnega Irana. Po včerajšnji novi sankciji Iranu pa se zopet poraja vprašanje, ali bo še naprej simpatizirala s sprejemanjem predstavnikov diktatorskega iranskega režima, s katerim slovenska levica koketira vse od teokratske revolucije naprej.

Fotografija levo: 22-letna Mahsa Amini je umrla zaradi nasilja s strani tamkajšnje moralne policije. Fotografija desno: Tanja Fajon in veleposlanik Islamske republike Iran Kazem Sahefij. (Foto: Twitter)

Medtem veliko govorijo o človekovih pravicah, naredijo pa bore malo. Janez Janša pa je že oktobra naslovil pismo na iransko ljudstvo, ki se aktivno bori proti strahovladi, ki že več kot štiri desetletja s fundamentalnim šiitskim islamom zatira nekoč ponosen in napreden narod. Irance je Janša podrl in jih označil kot pogumne državljane ter jim čestital za upor proti teokratskem diktatorstvu.

Janez Janša nagovoril zbrane na konferenci iranske diaspore Free Iran World Summit. (Foto: Twitter, NCRI)

Komisija za status žensk, ki je Iran izključila, je glavno svetovno medvladno telo, ki se ukvarja s spodbujanjem enakosti spolov in krepitvijo vloge žensk. Nasprotniki resolucije, med katerimi sta pričakovano Rusija in Iran, so opozorili, da je bil Iran v to telo izvoljen in da njegova izključitev pomeni nevaren presedan. Še posebej za Rusijo, ki ji zaradi agresije nad Ukrajino prav tako grozi izključevanje iz mednarodnih teles.

V Iranu že od 16. septembra potekajo protesti, potem ko je v priporu umrla mlada iranska Kurdinja Mahsa Amini, ki jo je zaprla moralna policija zaradi kršenja strogih pravil oblačenja. Iranske oblasti so od takrat aretirale več tisoč ljudi, izrekle pa so tudi 11 smrtnih kazni in dve od teh izvršili.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...