Politični analitik Balažic v Temi dneva o Igorju Zorčiču: “Če je zamenjan, dejansko ni več zanimiv za medije”

Datum:

“Kaj pa je njegova alternativa? Če je zamenjan, dejansko ni več zanimiv za medije, zato so posledično ogroženi vsi njegovi prihodnji projekti. Težko se je zatem vrniti nazaj ter graditi na prepoznavnosti. Tako kot vidimo v Šarčevem primeru – ne preostane drugega kot akcija s stoli pred parlamentom itd.” je glede neodstopa Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ, dejal politični analitik Marko Balažic. 

                   

Vodja oddaje Tema dneva Luka Svetina je tokrat uvodoma dejal: “Na političnem parketu je pred nami izjemno pester zadnji majski teden. Na kolegiju predsednika Državnega zbora so se po blokadi dela prejšnji teden, danes vendarle dogovorili za dve izredni seji.” Jutri bodo tako dokončali datum referenduma o noveli zakona o vodah, v sredo pa se bo začela obravnava točk, ki bi morale biti na redni seji. Med njimi je tudi Ustavna obtožba predsednika vlade Janeza Janše. Odbor državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor je soglasno potrdil odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Noveli zakona o vodah, ki med drugim določa, da bo le-ta 4. julija. O odloku bo Državni zbor odločal v torek.

“Slišati pa je bilo tudi pozive, da bo potrebno pred referendumom novelirati Zakon o določitvi volilnih enot.” Poslanci bodo na izredni seji, ki bo potekala od srede do petka, obravnavali večino točk, ki bi jih morali na majskem rednem zasedanju, a prejšnji ponedeljek ni bilo dovolj glasov, da bi potrdili dnevni red.” Na predlog predsednika DZ Igorja Zorčiča, bodo obravnavali tudi mandatno-volilne zadeve. V petek bi lahko odločali tudi o njegovi razrešitvi. Toda koalicija se bo o tem, ali bo uvrstila Predlog za razrešitev predsednika DZ, še odločila. “Spomnimo: pri prvem poskusu je zmanjkal en glas, zato se bodo morali najprej ponovno prešteti.

Na vprašanje, kakšna je možnost, da Koalicija KUL uspe z ustavno obtožbo predsednika vlade pa je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, danes odgovoril sledeče: “Mislim, da je v tem trenutku relativno manjša, da bo izglasovana”.” Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je izrazil upanje, da je pred nami “normalen teden”, in da ne bo kakšnih presenečenj. Tokrat je Svetina v studiu gostil političnega analitika Marka Balažica, ob čemer je voditelj izpostavil, da je bilo končno dogovorjeno glede izpeljave dveh izrednih sej. Svetino je zanimalo, zakaj je bilo potrebno čakati en teden časa in to blokirati prejšnji ponedeljek. “Je šlo za merjenje mišic?” Blažic: “Da, za popolnoma nič drugega. Gre za politični boj, v katerem je nasprotnika potrebno prikazati v šibkejši luči, kot v resnici je.” 

Koalicijski poslanci morajo ohranjati disciplino, saj vsak njihov glas v DZ šteje!

“In to je bil namen tega glasovanja – 42:42, ob katerem se je v podzavest prikradlo prepričanje, da ta koalicija nima večine, in da ni zmožna zagotoviti 46 poslanskih glasov ter je zaradi tega politično neoperativna.” A če gremo seštevati glasove, vidimo, da je “tehtnica” kljub temu nagnjena v eno smer. Svetina pa je ob tem opozoril, da se nahajamo v razmerah, v katerih lahko vsak manjkajoči glas zadeve povsem obrne na glavo. “Tako šibka je v tem trenutku ta koalicija. Se strinjate?” Balažic: “Disciplina poslancev oziroma disciplina šefov poslanskih skupin, ki bodo klicale vse te poslance na prisotnost, bo morala biti zares velika, če bodo želeli karkoli spraviti skozi parlament.” V nasprotnem primeru bomo priča “pad pozicijam” ter iskanju nekih priložnosti, da se zadeve poruši, ki bi načelno morale iti skozi dokaj mirno, ob čemer ni pomembno za kaj gre. Vsebina niti ni tako pomembna, ampak forma, da bi se pokazalo, kdo ima realno moč v slovenskem parlamentu.

Svetina je ob tem opozoril, da včeraj kolegij predsednika DZ ni trajal niti pol ure, saj so se okoli vseh stvari izredno hitro uskladili. Zanimalo ga je kakšen znak je to in ali so se strasti morda umirile. Balažic je ob tem ocenil, da je dobro, da se pogovarjajo, in da se nadaljuje politični diskurz. Je pa to zgolj dokaz za to, da prejšnji teden ni šlo za nič resnega in so se sedaj lahko dogovorili v tako kratkem času. Ob tem pa je Svetina izpostavil referendum o vodah, o katerem se bo odločalo že danes. Vprašal je, kaj je v primeru referenduma mogoče pričakovati. Balažic je odvrnil, da je dejansko nemogoče napovedati njegov izid. Le-ta bi lahko celo uspel, saj je voda za Slovence izredno pomembna. Obstajajo pa težnje, da bi se ta referendum skušalo uporabiti za boj proti vladi. Obstaja nevarnost, da njegovi vsebini ne bi posvečali dovolj pozornosti.

Posamezne točke v ustavni obtožbi so zastarele, le-ta pa ima malo možnosti za uspeh

V resnici niti ne gre za referendum o vodi, ampak o priobalnem pasu. Obstaja pa nevarnost, da bi se diskusija z vode preusmerila na podporo oziroma nepodporo premierju Janezu Janši. Svetina je ob tem spomnil, da bo Janša “na tapeti” v sredo, na dnevnem redu pa naj bi bilo kar 20 točk. Podvomil pa je v možnost uspeha glasovanja o ustavni obtožbi. Balažic pa je izpostavil dejstvo, da je več točk v ustavni obtožbi zastarelih, saj je za nekatere celo Ustavno sodišče odločilo, da niso sporne itd. Zanimivo pa bo spremljati debato in poslušati argumente. Tako ali tako pa bi morali najprej nabrati 46 glasov, stvar pa bi šla zatem v odločanje na Ustavno sodišče. Slednje naj bi zatem presodilo ali je bilo v resnici kaj narobe. Vodja oddaje je spomnil na zamisel LMŠ (o ustavni obtožbi), nad katero niso bile navdušene vse stranke Koalicije KUL.

Kot kaže se stranki LMŠ izjemno mudi na volitve in bi lahko šlo za strah pred neko novo stranko na levici. Balažic: “Gotovo bi se strinjal s to ugotovitvijo. LMŠ kaže tendenco, da se ji nekam mudi in to so verjetno volitve. Ostalim se niti ne mudi. Tudi izjave Zorčiča, da se bodo nekako poskušali pogovoriti in sodelovati …” Nikomur drugemu v opoziciji dejansko ne ustrezajo volitve. Edini, ki ima dejanske težave je Marjan Šarec. “Če se pojavi nov obraz, potem njegov obraz verjetno izgine. In če bodo nadaljevali s tovrstnimi akcijami, jim bo podpora zgolj padala.” Že sedaj javnomnenjske raziskave kažejo, da so razmerja med tremi levosredinskimi strankami dokaj izenačena. To kar trenutno počne LMŠ, je zgolj iskanje medijske pozornosti ter upanje na prebuditev “antijanša” sentimenta.

Bi lahko imeli januarja predčasne volitve? 

Svetina pa je spomnil na predlog Hana, da bi aktualna vlada zaključila predsedovanje EU ter bi januarja odšli na predčasne volitve. “Bi se lahko koalicija in opozicija poenotili, bi ta vlada lahko razmišljala o predčasnih volitvah?” Blažic pa se zdi, da to niti ne bi bilo tako “zelo predčasno”. Kot kaže je prišlo do nekakšnega konsenza, da se do poletja spravi skozi parlament tisto, kar je mogoče, se da mir v času predsedovanja, zatem pa naj bi sledila predvolilna kampanja ter volitve. To je neka realna možnost, je pa težko karkoli napovedovati. “Katere zakone pa koalicije lahko spravi skozi in s katerimi utegne imeti težave?” Balažic: “Mislim, da lahko skozi spravi vse. Kot sem že dejal: ključna je disciplina.” Presenečenja pa so vedno možna, kot v primeru Zakona o agencijah.

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. (Foto: sta)

Svetina pa je spomnil na drugo pobudo za razrešitev Zorčiča in o tem, da je koalicija stopila korak nazaj. Zanimalo ga je, v čem je sedaj problem. Balažic: “Mislijo, da so prešteti, a se je izkazalo, da temu ni tako.” Zato se poskuša iti naprej bolj pragmatično in najprej razrešiti Zorčiča. Kot kaže je bil postopek, ki smo mu bili predtem priča – ko se je že vnaprej napovedovalo kdo bo nov predsednik, preuranjen. A če bo disciplina držala in bo zagotovljenih 46 glasov, bi to moralo zadostovati. “Zakaj Zorčič vztraja na tem položaju, kakšno računico ima?” Balažic: “Kaj pa je njegova alternativa? Če je zamenjan, dejansko ni več zanimiv za medije, zato so posledično ogroženi vsi njegovi prihodnji projekti. Težko se je zatem vrniti nazaj ter graditi na prepoznavnosti. Tako kot vidimo v Šarčevem primeru – ne preostane drugega kot akcija s stoli pred parlamentom itd.” 

SDS bi utegnila ponovno sestaviti vlado skupaj z NSi in Gibanjem povežimo Slovenijo 

Svetina pa je za konec izpostavil še javnomnenjski raziskavi Mediane in Parsifala, ki kažeta na konstantno podporo SDS, podpora vladi pa se nahaja pri okoli 30 odstotkih. “Ali obstaja možnost, da SDS ponovno sestavi vlado?” Balažic: “Te možnosti zagotovo obstajajo. Če pogledamo celotno javnomnenjsko raziskavo, lahko vidimo, da obstaja možnost, da lahko celo tri stranke sestavijo vlado. Na primer: SDS, NSi in projekt Povežimo Slovenijo, ki vključuje tako Marjana Podobnika kot tudi Zdravka Počivalška, Andreja Čuša ter Franca Kanglerja. A do volitev se bo še marsikaj dogajalo in lahko pričakujemo še veliko dogovorov.” Volivci bodo verjetno tudi hitro pozabili, kako je bilo živeti v času epidemije, na stres. Balažic pa je ob tem še opozoril, da se skuša vse, kar bi dvignilo podporo Janševi vladi, na nek način zaustaviti.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...