Švedska: Neuspešni smo pri integriranju migrantov, stopnja kriminala vedno višja

Datum:

Švedska je bila neuspešna pri integriranju velikega števila migrantov, ki jih je država sprejela v zadnjih dveh desetletjih. To je privedlo do ustvarjanja vzporednih družb in nasilja tolp, odgovornih za nemire. Švedska premierka Magdalena Andersson je zato predstavila več pobud za boj proti organiziranemu kriminalu, ki pa so se v preteklosti prav tako izkazale za neuspešne.

                   

Švedska je bila neuspešna pri integriranju številnih migrantov, ki jih je država sprejela v zadnjih dveh desetletjih, zato si začele nastajati vzporedne družbe in stopnjevanje nasilja tolp.  Švedska premierka Magdalena Andersson je zato predstavila več pobud za boj proti organiziranemu kriminalu.

Velikonočni vikend na Švedskem je bil vse prej kot miren, saj so izbruhnili nemiri, potem ko je švedsko-danski politik skrajne desnice Rasmus Paludan na shodu zažgal muslimansko sveto knjigo Koran. To dejanje je želel ponoviti tudi v pretežno priseljenskih soseskah. Med izgredi je bilo ranjenih sto policistov, gorela so policijska vozila, na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, pa je bilo moč videti, kako mladi v šoku bežijo. Po poročanju Reutersa naj bi Anderssonova kritizirala radikalne islamiste in privržence skrajne desnice, pri čemer je dejala, da krivda leži na politike Švedske, ki je dovolila, da se ti ekstremistični elementi povečajo.

Švedska finančna ministrica Magdalena Andersson (Vir: Twitter)

“Segregacija je šla tako daleč, da imamo na Švedskem vzporedne družbe. Živimo v isti državi, a v drugačni realnosti,” je dejala premierka, poroča medij RMX, in dodala, da je bila njihova družba prešibka, denarja za policijo in socialne službe pa premalo.

Povišano število migrantov in posledično višja stopnja kriminala
Število švedskih prebivalcev, rojenih v drugi državi, se je v zadnjih dveh desetletjih podvojilo in poskočilo na 2 milijona. Priseljenci tako zdaj predstavljajo eno petino vseh ljudi, ki živijo v tej skandinavski državi, kar je precej višja stopnja priseljencev kot na Finskem, Norveškem in Danskem, ki so sosednje države in so zavzele strožje stališče proti priseljevanju. V zadnjih 40 letih so bili 28 let na oblasti socialni demokrati, tudi zadnjih osem let. Švedska se sooča s povišano stopnjo kriminala,  umori, spolnimi napadi in posilstvi, vse to pa je povezano z naraščajočo migrantsko populacijo v državah.

Švedska je med krizo sprejela največ migrantov
Švedska je v zadnjih letih sicer zaostrila svojo politiko glede priseljencev, vendar je bila med migracijsko krizo leta 2015 tista, ki je sprejela največ priseljencev. Letos jo čakajo parlamentarne volitve, in medtem ko večina želi ustaviti priseljevanje v državo, leva vlada tega ne podpira. Čeprav velja Švedska v svetu za najradodarnejšo po  socialnih ugodnostih in programih vključevanja, Amnesty International kritizira vlado v Stockholmu zaradi domnevnega ostrega ravnanja z migranti.

Poskusi obvladovanja kriminala v preteklosti neuspešni
Po nedavnih izrednih nemirih je premierka podala pobudo za boj proti kriminalu, ministrica za notranje zadeve in pravosodje Morgan Johanssosays pa je predlagala ustanovitev komisij za kriminal, v katerih bi socialni delavci sodelovali s policijo. Cilj komisij je med drugim tudi prepoznati opozorilne znake med mladimi, preden zaidejo v kaznivo dejanje, vendar so se podobni poskusi v preteklosti izkazali za neuspešne.

Tudi Nemčija in Francija pri integraciji neuspešni
Podobni primeri neuspešne integracije smo doslej zasledili v Nemčiji, ko je nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel leta 2010 dejala, da je “mulkulturalizem popolnoma propadel”, preden je leta 2016 dovolila vstop v Nemčijo več kot milijonu migrantov iz Bližnjega vzhoda. Da so prizadevanja za integracijo v Franciji neuspešna, je dejal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pa kljub temu še vedno dovoljuje številčno priseljevanje.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki