Poljanska dolina potrebuje več gradbene mehanizacije in ekip

Datum:

Na območju Poljanske doline mesec in pol po vodni ujmi še vedno poteka interventna sanacija na številnih plazovih. Trudijo se, da dela opravijo čim bolj kakovostno, da preprečijo morebitne nove težave ob jesenskem deževju in v prihodnje. Dela pa bi lahko potekala hitreje, če bi bilo na voljo več gradbene mehanizacije in ekip.

Kot je za STA povedal župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, je bilo na območju občine za 30 milijonov evrov škode, pri čemer so prejeli več kot 300 prijav škode na zasebni lastnini. Intervencijska dela na občinski infrastrukturi naj bi stala okoli štiri milijone evrov, pri čemer se še trudijo z zagotovitvijo prevoznosti cest, saj vse hiše še niso dostopne. Čadež je pojasnil, da se je v občini sprožilo kar 210 plazov, zato intervencijska dela še vedno intenzivno potekajo. Trenutno je odprtih okoli 15 gradbišč na različnih lokacijah. Če bi imeli več gradbene mehanizacije in ekip, pa bi dela lahko potekala hitreje, je povedal župan. “Če je kje slučajno kakšna mehanizacija na voljo, je pri nas potrebna,” je ob tem sporočil.

Kar se tiče financiranja nujne sanacije, je pojasnil, da v bistvu že vse od začetka avgusta izvajalci oziroma gradbeniki kreditirajo občino in državo. “Pričakujemo, da bodo izplačila s strani države izvedena čim prej, saj računi že prihajajo na občino in rok plačila se izteka,” je dejal Čadež in se zahvalil izvajalcem tudi za kakovostno izvedena intervencijska dela, kar pomeni večjo varnost v prihodnje.

Graditi zadrževalnike, izvajati sečnjo dreves
Kot je pojasnil Čadež, so Poljane od nekdaj podvržene poplavam, je bila pa zaradi izvedenih protipoplavnih ukrepov voda pol metra nižja, kot bi bila sicer, kar pomeni, da je bila škoda vendarle manjša. Ujma je, kot je povedal župan, pokazala, da je treba izboljšati nekaj detajlov, predvsem pa, da je treba zgraditi zadrževalnike, ki bi vodo zadržali višje, tako da bi pozneje prišla v dolino in tudi naprej v Škofjo Loko in Medvode. Poleg tega je Čadež opozoril, da bo znova treba izvajati sečnjo velikih dreves ob vodotokih, ki se jo je v zadnjih desetletjih opustilo. “V teh poplavah smo videli, da voda podira velika drevesa, ki potem rušijo vse pred seboj. Smo pa na srečo v preteklosti naredili nekaj res odličnih mostov, ki so se izkazali, da odlično prebavljajo visoke vode,” je izpostavil.

Posledice poplav v Poljanski dolini.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...