Poljska: Ne bomo sprejeli diktatov evropskih institucij

Datum:

“Poljska ne bo sprejela diktatov evropskih institucij”, je po poročanju poljskih medijev zatrdil minister za EU zadeve, enakega mnenja je namestnik poljskega kmetijskega ministra Janusz Kovalski, ki pravi, da so odločitve o poljskih zakonih izključno zadeva Poljske in dodal, da želi EU izvesti federalistični načrt brez neodvisnih držav, kjer bi odločitve o zakonih, davkih in naložbah sprejemali v Bruslju.

Poljski ministri so v svojihstališčih povsem jasni. Varšava dopušča manevrski prostor za prožnost zahtev Bruslja, vendar od svojih meja ne namerava odstopiti. Tako kot Madžarska tudi Poljska ni prejela sredstev EU, do katerih so upravičeni Poljaki. Evropska komisija v bistvu izsiljuje desno vlado z zadrževanjem sredstev, da bi prevzela nadzor nad državo, je med drugim v nedavnem intervjuju poudaril namestnik poljskega ministra za kmetijstvo Janusz Kovalski.

“Evropska komisija je organ, ki se financira iz davkoplačevalskega denarja in bi moral zasledovati cilje, ki so skladni z interesi držav članic”, je dejal. Namesto tega birokrati v Bruslju izsiljujejo Poljake, lažejo in jim kradejo denar. Kovalski je dodal in opozoril, da je “danes pravi trenutek, da odstopimo od prejšnjih odločitev, ker je Evropska unija Poljsko zavajala, jo izsiljevala in ji zadrževala denar”. Namestnik ministra je s preprostim primerom ponazoril položaj Poljske.

“Kot bi šel na banko in vzel posojilo. Banka denarja ne izplača in določa nove pogoje, posojilo uporablja kot nekakšno podkupnino in celo postavlja mejnike. Kot poljski poslanec se ne strinjam s tem, da Bruselj pripravi osnutek zakona namesto mene in nam reče, naj spremenimo pravila. Ne strinjam se s tem, da meni in Poljski prepovedujejo uporabo motorjev z notranjim zgorevanjem ali da nam nalagajo nove davke. Kaj za vraga je to sploh?” se jezno sprašuje Kowalski, piše V4NA.

Namestnik poljskega ministra za kmetijstvo Janusz Kowalski (Foto: FB)

EU želi uresničiti federalistični načrt brez samostojnih držav
Politik meni, da želi EU uresničiti federalistični načrt, v katerem ni samostojnih držav, o zakonih, davkih in investicijskih projektih pa se odloča v Bruslju. Zato bi morala Poljska danes obrniti ploščo, vložiti veto na vse in nikakor ne pristati na nove davke, predvsem pa bi se po njegovem mnenju morali znebiti teh tako imenovanih mejnikov, kar je popolnoma neustaven postopek. Namestnik ministra je še dejal, da si ne more predstavljati scenarija, ko bi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) pristala na to, da se Poljski odvzame suverenost, de facto njena neodvisnost. Izrazil je prepričanje, da bo “stranka Zakon in pravičnost podprla svojo koalicijsko partnerico Združena Poljska (SP) in odločno zavrnila federalno Evropsko unijo,” je dodal.

Poljska je zelo jasna glede prestopanja mej EU
Da Poljska “ne bo sprejemala diktatov evropskih institucij” v pogajanjih z Brusljem o sprostitvi evropskih sredstev, je pred nekaj dnevi dejal tudi poljski minister za zadeve EU Szimon Szinkovski vel Sek. Medtem ko je Varšava pripravljena odstopiti nekaj prostora za spremembe, ne namerava odstopiti od določenih meja. Njegove ostre pripombe so sledile po prvemu obisku v Bruslju, odkar je bil prejšnji mesec imenovan na svoj položaj, med katerim se je minister srečal s podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo in komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom.

Poljski minister za EU zadeve Szimon Szinkovski vel Sęk in poljski premier Mateusz Morawiecki

Jourova je med drugim dejala, da je bil pogovor konstruktiven in da gre Poljska v pravo smer, da pa mora Varšava v celoti izpolniti zahteve Bruslja, da bi lahko prejela 36 milijard evrov sredstev za okrevanje po pandemiji, zamrznjenih zaradi pomislekov glede pravne države. “Rekel sem, da obstajajo meje, ki jih ni mogoče prestopiti: ni mogoče uvesti ničesar, kar bi bilo protiustavno, kar bi spodkopalo pravice [poljskega] predsednika, da imenuje sodnike, bi preseglo pogodbe EU v smislu pristojnosti evropskih institucij,” je dodal minister, piše Notes from Poland.

Poljska vlada že dolgo trdi, da sta Evropska komisija in Sodišče evropskih skupnosti nelegitimno delovala prek svojih zakonskih pristojnosti v poskusu prisiliti Poljsko, da razveljavi nekatere pravosodne reforme, ki jih je uvedla vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS). Osebnosti PiS vključno s predsednikom stranke Jaroslavom Kaczinskim so tudi trdile, da je Poljska z zaprtjem disciplinskega senata za sodnike julija izpolnila enega ključnih pogojev za sprostitev zamrznjenih sredstev.

Vodja poljske opozicije Donald Tusk (Foto: epa)

Evropska komisija pa je vztrajala, da ta korak sam po sebi ni zadosten. Visoki predstavniki PiS so tudi namigovali, da Bruselj Poljski zadržuje denar ne zaradi resničnih pomislekov glede vladavine prava, za katere trdijo, da jih je Varšava vsekakor obravnavala, temveč zato, da bi skušala izsiliti prihod opozicijskega voditelja Donalda Tuska na oblast, zanj pa je celo predsednik Poljske Andrzej Duda javno izjavil, da je “človek, ki mu ne zaupa”, piše Polsat.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...