Romana Tomc nizozemskemu veleposlaniku o nagradi 8. marcu: To je “nesprejemljiva politična podpora” in delitev državljanov Slovenije

Datum:

Pred dnevi je v javnosti odjeknila vest, da je nizozemska ambasada nagrado Tulipan 2022 podelila izrazito spornim organizacijam iz Slovenije, in sicer Inštitutu 8. marec, Protestni ljudski skupščini in nevladni organizaciji Danes je nov dan. Danes je evropska poslanka Romana Tomc na nizozemskega veleposlanika Johana O. Verbooma naslovila pismo, v katerem je jasno izrazila svoje nestrinjanje z izborom organizacij in oseb, ki jih vodijo. Gre namreč za izjemno politično razdvajajoče organizacije, podelitev nagrade ob jasnem zavedanju, kaj predstavljajo, pa bi lahko razumeli kot “nesprejemljivo politično podporo”.

“Prepričana sem, da veste, da sta Inštitut 8. marec (I8M) in Danes je nov dan izrazito politično definirani ustanovi, čeprav se razglašata za nepolitični organizaciji, ki se zavzemata za demokracijo in človekove pravice. Njihova dejanja v preteklih letih in ta, ki smo jim priča zdaj, kažejo na globoko in nedvoumno povezanost z levo politično opcijo in vladajočo koalicijo,” je zapisala poslanka Romana Tomc.

Evropska poslanka je v začetku pisma zapisala, da je podelitev nagrade sicer njihova suverena pravica, a hkrati opozorila, da so v ozadju boja nagrade, ki jih podelijo “izjemnim in pogumnim zagovornikom človekovih pravic”, nekatere politične realnosti, ki jih očitno razumemo le Slovenci in Slovenke. Tako mu je v nadaljevanju pisma skušala pojasniti, kakšna je bila vloga teh organizacij med epidemijo. Njihovo delovanje je bilo usmerjeno predvsem v uničevanje vladnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije, njihovo delovanje na protivladnih protestih pa ni izhajalo “iz skrbi za zaščito slovenskih državljanov, temveč je imelo temeljni namen nasprotovanja ukrepom proti covidu-19.” 

O grobi obravnavi nizozemskih protestnikov s strani policije
Tomčeva je nato spomnila njegovo ekscelenco Verbooma na težave, s katerimi se je soočala njegova vlada, ko je bilo v zahtevnih časih potrebno zagotoviti zdravstvene ukrepe, hkrati pa ne ohraniti gospodarstvo pri življenju in pri tem ne pozabiti na socialno varnost državljanov. “Vaša vlada je pogosto zelo ostro obravnavala protestnike, ki niso upoštevali vladnih ukrepov. V Sloveniji so bili varnostni ukrepi precej milejši. Žal so ravno organizacije, kot sta Inštitut 8. marec in Danes je nov dan ter njuni somišljeniki, podprle proteste in hkrati s pomočjo medijev ustvarjale vtis nesorazmernosti ukrepov. Kdor vsaj malo pozna razmere v EU, ve, da ni bilo tako,” je zapisala evropska poslanka.

Novoimenovani izredni in pooblaščeni veleposlanik Nizozemske Johannes Obed Verboom ob predaji poverilnega pisma predsedniku republike Borutu Pahorju (Vir: STA)

Romana Tomc: Prepričana sem, da to veste!
V pismu je nadaljevala, da je prepričana, da je seznanjen, da je I8M skupaj z drugimi organizacijami pripravil predloge za razveljavitev zakonov, ki so bili sprejeti v času epidemije, in da ta ista organizacija tudi danes nastopa kot ena ob glavnih organizatork referendumske kampanje glede sprememb zakona o RTV. Hkrati je izrazila razočaranje nad postopanjem Inštituta 8. marec, ki se očitno samo na deklarativni ravni zavzema za pravice žensk, pri razvpiti aferi Fotopub, kjer so številna domnevno zlorabljena dekleta na spletu objavila sporočila, ki so bila visoko indikativna na spolne zlorabe in načrtno omamljanje s prepovedanimi substancami, pa so ostali bolj ali manj tiho. Poleg tega naj izrazim veliko razočaranje, da se I8M, čeprav naj bi se zavzemal za človekove pravice, ni zavzel za žrtve v razvpiti aferi o spolni zlorabi žensk v aferi Fotopub, s katero ste verjetno tudi seznanjeni. Prav tako se niso oglasili v primeru napadov na novinarje. Njihova načela so bila preizkušena tudi v številnih drugih primerih kršitev človekovih pravic,” je nadaljevala. Več o aferi Fotopub lahko preberete v članku (Afera Fotopub: Policija očitno proti Smodeju podala štiri kazenske ovadbe). 

To bi se lahko razumelo kot “nesprejemljiva politična podpora” 
Svoje pismo je zaključila z ugotovitvijo, da se je nizozemski ambasador ob odločitvi, da nagrado Tulipan 2022 podeli ravno tem organizacijam, brez dvoma zavedal, komu jih podarja. “Po mojih dosedanjih izkušnjah se veleposlaniki držav nikoli ne vmešavajo v notranjepolitične teme, niti ne želijo komentirati dogajanja v državi. Priznanje, ki ste ga dali organizaciji, ki je tako odkrito politično motivirana v tako ključnem času, bi lahko razumeli kot nesprejemljivo politično podporo in bi lahko vodilo v nadaljnje delitve državljanov,” je zapisala v sklepu pisma.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...