Poljaki, nekoč najbolj mobilna delovna sila v Evropski uniji, se ne odločajo več za izselitev, ker imajo doma boljše ekonomske pogoje!

Datum:

Rekordni delež Poljakov, ki so nekoč spadali med najbolj mobilne delavce v Evropski uniji, se je odločil, da se ne bo več izseljeval. Glede na brezposelnost, ki je na najnižji stopnji doslej, in glede na to, da vsako drugo podjetje poroča o težavah pri iskanju domačih ljudi, ki iščejo zaposlitev, skoraj 76 odstotkov Poljakov “popolnoma” izključuje možnost iskanja zaposlitve v tujini, je pokazala raziskava, ki jo je v torek objavil Work Service SA. To je največji odstotek, odkar so pred štirimi leti začeli spremljati migracijske preference, ko je polovica anketirancev načrtovala, da bodo ostali doma.

“Poljaki so manj nagnjeni k selitvam zaradi ugodnejšega položaja zaposlenih na trgu dela, kjer je na voljo več in boljših delovnih mest,” je povedal Maciej Witucki, izvršni direktor agencije, ki je raziskavo naredila. “Vendar pa je še en pomemben dejavnik za tiste Poljake, ki razmišljajo o izselitvi, in je povezan s trgom dela – to je plača.”

Sprememba trenda na Poljskem niha po trgih dela v zahodni Evropi, pri čemer so beležili rekordno zmanjšanje migracij v Združeno kraljestvo iz osmih nekdanjih komunističnih držav, vključno s Poljsko, ki so se leta 2004 pridružile EU. Odkar se je Poljska pridružila, se je okoli 2,6 milijona ljudi preselilo v pretežno zahodnoevropske države zaradi boljše plače, ker so si želeli dvigniti življenjski standard, poroča Bloomberg.

Število Vzhodnoevropejcev , ki delajo v Veliki Britaniji, se je v zadnjem letu močno zmanjšalo. (Foto: Office of National Statistics)

Upadanje brezposelnosti in druga najhitrejša rast plač v tem desetletju je preoblikovala preference delavcev v gospodarstvu. Vseeno pa je povprečna urna postavka na Poljskem lani znašala le 6,30 evra in je tretja najnižja v EU ter za 20 evrov manjša, kot je povprečje v EU. Takšne razlike v plačah so razlog, da še vedno skoraj 12 odstotkov Poljakov (oziroma 2,6 milijona) razmišlja o izselitvi, pred letom bi jih šlo v tujino 14 odstotkov. Delo v tujini je še vedno privlačnejše za mlajše Poljake. Interes za izseljevanje se je “še posebej povečal” med ljudmi, starimi od 35 do 44 let, kar bi lahko pomenilo, da se počutijo v “trajno neugodnem položaju” na domačem trgu dela.

A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...