Velika Britanija bo na prste stopila Putinovim bogatim oligarhom

Datum:

Britanski ministri se soočajo z zahtevami, da se ruskim oligarhom naloži stroge sankcije, glede na to, da je danes v veljavo stopil zakon Magnitsky. Pobudniki zakona in poslanci želijo, da vlada nemudoma uporabi pooblastila in kaznuje zaveznike ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki so povezani s kršitvami človekovih pravic. 

Očitno pa so pozivi glede bogatih Rusov v Veliki Britaniji že padli na plodna tla, glede na to, da ima ruski milijarder in lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič težave s pridobitvijo vize, ki mu je potekla že prejšnji mesec. Njegovi zapleti z vizo naj sicer ne bi imeli ničesar skupnega z ukrepi zakona Magnitsky, je pa dejstvo, da so se odnosi med državama znašli na najnižji točki doslej. Minister za varnost Ben Wallace pa je po navedbah britanskega Daily Maila izjavil, da je pričakovati, da bo življenje več milijarderjev postalo bolj zapleteno.

Zakon o sankcijah in preprečevanju pranja denarja omogoča, da če so ljudje povezani z zlorabo človekovih pravic, se lahko ukrepa tudi z zamrznitvijo sredstev. Sankcije, ki jih prinaša novi zakon, so bile poimenovane v spomin na ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega, ki je leta 2008 priznal, da so prevaro zakrivili uradniki notranjega ministrstva. Sicer je bil Magnitsky kmalu potem aretiran zaradi obtožb, da naj bi denar ukradel sam, leto pozneje pa je umrl v zaporu.

Rusija še vedno zanika vpletenost v zastrupitev Skripala in njegove hčerke. (Foto: epa)

Velika Britanija bo sledila zgledu ZDA
Financer Bill Browder, ki je v parlamentu predlagal sprejetje zakona, je dejal, da bi morala vlada Združenega kraljestva “hitro in trdno ukrepati”, in dodal, da bi morali biti na seznam uvrščeni ruski oligarhi blizu Putina. Za Guardian pa je povedal, da če se britanska vlada ne bi odločila za ta korak, bi to predstavljalo sporočilo Rusiji, da lahko še naprej ubija ljudi na britanskih tleh. Nekdanji minister John Penrose je prav tako javno poudaril, da je napočil čas, da Velika Britanija sledi smeri ZDA. “Glede na okrepljeno izmenjavo obveščevalnih podatkov med Veliko Britanijo in ZDA, bo izjemno čudno, če tudi sami kmalu ne bomo uvedli sankcij.”

Zakon bo ustavil tiste posameznike, za katere je znano, da so koruptivni ali zlorabljajo človekove pravice, potujejo v Veliko Britanijo in tam živijo, na ta način pa bodo preprečili, da bi London postal destinacija za ruski denar sumljivega izvora.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zakaj ne “fajtajo” za 200 tisoč Slovenk brez stalnega ginekologa?

Neiskrenost Inštituta 8. marec se razkriva z dejstvom, da...

Kakšne bodo posledice zaletave in aktivistične zunanje politike Tanje Fajon?

V Sloveniji in tujini je odmeval bizaren izraz žalosti...

Za Trumpovo dokumentacijo so bili pripravljeni tudi ubijati

Agenti FBI, ki so zasegli Trumpovo predsedniško dokumentacijo v...

Odtujenost prebujenske elite

V mnogih evropskih državah se krepi nezaupanje v politično...