Poljska se poslavlja od ruske nafte in plina

Datum:

Poljska se poslavlja od ruske nafte in plina. Družba za jedrske elektrarne (PEJ) je v sredo podpisala pogodbo z ameriškim konzorcijem Westinghouse-Bechtel za načrtovanje prve jedrske elektrarne v državi, poroča RMX. Pogodba za načrtovanje prve jedrske elektrarne na Poljskem je bila podpisana na slovesnosti v Varšavi, ki sta se je udeležila premier Mateusz Morawiecki in ameriški veleposlanik na Poljskem Mark Brzezinski.

                   

Poljska se je odločila, da bo jedrska energija temelj njenega prehoda na brezogljični vir energije, kar bo zmanjšalo tudi odvisnost države od tujih virov energije.

Pogodbo o inženirskih storitvah za elektrarno s 3.750 MWe, ki bo zgrajena na severu Poljske, so podpisali izvršni direktor PEJ Mateusz Berger, izvršni direktor Westinghousea Patrick Fragman in John Howanitz iz Bechtela. Veleposlanik Mark Brzezinski je sporazum označil za pomemben korak pri uveljavljanju poljsko-ameriškega sodelovanja na področju civilne jedrske energije in dodal, da ne gre le za komercialni podvig, temveč tudi strateški za poljsko energetsko industrijo. Morawiecki je na Facebooku ob tem objavil dogovor in zapisal: “Danes sem v imenu vlade podpisal pogodbo z našimi ameriškimi partnerji za gradnjo prve poljske jedrske elektrarne. Ima zgodovinsko razsežnost in označuje začetek nove energetske dobe na Poljskem. Prav tako krepi poljsko varnost in naše sodelovanje z ZDA.”

Foto: Facebook

“To je preboj in revolucija,” je zapisal in dodal: “Nikoli več nafte in plina iz Rusije!” Prepričan je, da bo razvoj jedrske energije zagotovil stabilnost poljskega energetskega sistema, ki temelji na zelenih virih energije, hkrati pa bo to tudi zmanjšalo odvisnost države od uvožene nafte in plina. Posel zajema časovno obdobje 18 mesecev, v katerem naj bi bilo izdelanih več kot 400 poročil in študij v zvezi z gradnjo jedrske elektrarne, ocenjeni proračun projekta pa je več kot 100 milijard poljskih zlotov (21,60 milijarde evrov). Generalni direktorat za varstvo okolja je 22. septembra sprejel načrte za gradnjo in uporabo elektrarne.

Sporazum predvideva tudi zasnovo dobavnih verig, podporo investicijskemu procesu in pripravo potrebne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja. Decembra 2021 je PEJ v 100-odstotni državni lasti lokacijo prve jedrske elektrarne na Poljskem imenovala Lubiatowo-Kopalino v obalni pomeranski provinci. Tovarno naj bi razvili z uporabo Westinghouseove tehnologije AP1000 in bo obsegala tri bloke. Začetek gradnje je predviden leta 2026, prvi blok pa naj bi začel proizvajati elektriko leta 2033.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...