Pomenijo Novi Sloveniji stolčki v državnih službah več kot principi?

Datum:

Ker poslanci SDS niso prispevali podpisov za interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki jo je Nova Slovenija napovedala zaradi združitve dveh muzejev, so se v opozicijski strani NSi odločili, da interpelacije ne bodo vložili. Za pridobitev podpisov od SDS bi morali podpisati interpelacijo zoper celotno vlado Roberta Goloba, vendar si tega ne upajo, saj je videti, da jim stolčki v državnih službah pomenijo več kot principi.

Imeli so priložnost dobiti zadostno število podpisov za interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko pod pogojem, da interpelacijo vložijo proti celotni Golobovi vladi, kar pa so zavrnili. Na to se je odzval tudi prvak opozicijske SDS Janez Janša.

V tem mandatu imajo poslanci Nove Slovenije le osem poslancev, za vložitev interpelacije pa jih je potrebno najmanj deset. V NSi so pričakovali podpise poslancev SDS, a je največja opozicijska stranka v četrtek sklenila, da bo podpise posredovala le, če bodo poslanci NSi podpisali interpelacijo zoper celotno vlado Roberta Goloba. Pa so nad interpelacijo obupali, enako pa jim je očitno vseeno tudi za združitev muzejev in zagovarjanje svojih principov. Vse za zadržanje stolčkov v državnih službah.

“Nobenih ugank ni več, kajti @NovaSlovenija je padla na preprostem testu. Predlog interpelacije zoper  @mk_gov_si so umaknili zato, da jim ne bi bilo treba podpisati interpelacije zoper @vladaRS. Kajti @strankalevica lahko napadajo, Goloba pa ne. Sice adijo Dars, Luka, SDH kadri,” je njihov upogib hrbtenice Golobu komentiral Janez Janša.

Spomnimo, da je bila Golobova prioriteta ob nastopu na položaj kadrovska čistka po vseh institucijah z eno razliko – kadrovanje Gibanja Svoboda je v nadzornih svetih državnih družb kadre NSi pustila na položajih. Tako je država v vseh najpomembnejših državnih družbah zamenjala tiste nadzornike, ki so pripadali kvoti SDS, v njih pa pustila nadzornike, ki so bili imenovani v kvoti NSi. Kadrovanje v državnih podjetjih naj bi sicer iz ozadja v celoti vodilo ministrstvo za finance oz. minister Klemen Boštjančič, ki pa pripada Gibanju Svoboda.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak (Foto: STA)

V Telekomu Slovenije je tako država razrešila vse nadzornike, razen Aleksandra Igličarja, ki naj bi sodil v kvoto NSi. Enako se je zgodilo v HSE, kjer je ostal Denis Bele, ki naj bi prav tako sodil v kvoto NSi. V SDH ostaja nadzornik Janez Tomšič, ki naj bi prihajal iz kvote NSi. Povsem nedotaknjen je ostal tudi kader NSi v vodstvu Darsa. Tega še naprej vodi vidni član NSi Valentin Hajdinjak, iz nadzornega sveta ni bil razrešen Anton Guzej. NSi in Gibanje Svoboda naj bi povezovala predvsem trojica Žiga Debeljak iz Gibanja Svoboda in Marko Pogorevc, povezana pa naj bi bila preko Romana Repa. Ta je namreč nekdanji Debeljakov sodelavec iz Mercatorja in Gorenja, v času, ko je bil Pogorelc generalni direktor policije, pa je vodil njegov urad.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....