Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Datum:

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup stavbe na Litijski v Ljubljani tudi predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič, po novem tudi podpredsednik vlade. Krivci so torej ne samo Dominika Švarc Pipan, ministrica za pravosodje in SD, pač pa tudi stranka Gibanje Svoboda. Na slednje se v zadnjem času, ko tudi ankete javnega mnenja zaznavajo popoln potop stranke SD, pozablja. Poleg tega vlado pretresajo številni drugi korupcijski škandali, zato poslanska skupina SDS zahteva izredno sejo državnega zbora. Država se potaplja tudi na gospodarskem področju.

Janez Janša je napovedal možnost interpelacije celotne Golobove vlade, rezultati javnomnenjske raziskave pa kažejo, da državljani interpelacijo v veliki meri podpirajo. SDS je interpelaciji že vložila zoper Emilijo Stojmenovo Duh (za digatalno preobrazbo) in Dominiko Švarc Pipan (za pravosodje). Prva čaka, druga bo pobegnila.

Sporen nakup stavbe na Litijski

Klemen Boštjančič je kot minister za finance v proračunsko rezervo za leto 2023 uvrstil nakup zgradbe na Litijski, čeprav je vedel, da v tem primeru ne gre za nepredvideni strošek. Iz proračunske rezerve se lahko namreč plačujejo le nepredvideni izdatki, sporen nakup stavbe pa to ni bil. Robert Golob je kot predsednik vlade plačilo stavbe iz proračunske rezerve potrdil, s tem ko je na sejo vlade 28. decembra 2023 uvrstil gradivo, ki je bilo za nameček izredno pomanjkljivo. Janez Janša, trikratni predsednik slovenske vlade, je ob tem opozoril, da ne pozna nobenega finančnega ministra katere koli demokratične države, ki bi odobrila kaj takšnega, ne da bi se finančni minister o tem posvetoval s predsednikom vlade. Na vlogo trojke (Golob, Boštjančič in Švarc Pipan) v javnosti kar nekako pozabljamo. Gre pa tudi za ravnanje in odnos na ravni glavnih dveh koalicijskih partneric, Gibanja Svoboda in SD. V tem primeru Gibanje Svoboda reže SD kot salamo, kot v teh dneh ugotavljajo tudi drugi mediji.

Vloga Vukovićeve in Golobiča

Afero nakupa stavbe na Litijski je v javnost, kot vse kaže, spravila Vesna Vuković, nekdanja novinarka in zdajšnja generalna sekretarka Gibanja Svoboda. To je oseba, ki ji je Golob še v času, ko je vodil Gen-I, iz podjetja nakazal nikoli pojasnjenih 103 tisoč evrov, nakazila na podjetje Vukovićeve pa so bila tudi iz podjetij Gorenje in podjetja v lasti Klemena Boštjančiča. Namera o uničenju stranke SD pa je po navedbah poznavalcev povezana tudi z začetkom sodelovanja Roberta Goloba z Gregorjem Golobičem, nekdanjim predsednikom stranke Zares.

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda
Vesna Vuković
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Afera sporni nakup stavbe na Litijski, ki jo je vlada na predlog pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan potrdila 28. decembra 2023, plačilo pa je bilo izvedeno že dan pozneje (29. decembra), je razkrila številne druge primere negospodarnega ravnanja vlade kot celote. Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), je zato v začetku februarja dejal: “Očitno je čas tudi za interpelacijo vlade.”

Golob priznal korupcijo

Robert Golob je skoraj sočasno tuji uradnici priznal, da ima težave s korupcijo. Ob srečanju z Audrey Azoulay, generalno direktorico Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ji je 6. februarja pred TV-kamerami “zaupal” in s tem besede o koruptivni Sloveniji poslal v svet: “Te dni imamo na pol krizo v koaliciji zaradi korupcije …” Ne gre za pomoto, o teh za Slovenijo škodljivih posledicah pričajo tudi posnetki.

Narobe vse, kar gre lahko narobe

Medtem ko se v vladi igrajo, predsednik vlade pa je domala več na dopustu kot na delovnem mestu, gre v Sloveniji narobe vse, kar gre lahko narobe. Zdravstveni sistem razpada, stavkajo zdravniki, sodniki, tožilci, upravni delavci, stavko so napovedali celo operaterji številke za klic v sili 112, ki spadajo pod ministrstvo za obrambo. Vlada se za nič ne zmeni. Poznavalci navajajo, da se na posameznih ministrskih resorjih še nikoli ni delalo tako malo, kot se dela zdaj. V razsulu je tudi oskrba starejših in s tem povezano stanje v domovih za starejše. Katastrofalnemu stanju v državi je še najbliže komentar enega od sledilcev na omrežju X, in sicer, da se bo “Golob zganil, šele ko bodo začele stavkati turistične agencije in ne bo mogel več na dopust”. Pri tem ga je označil z besedami “turist z Gregorčičeve”. Dejstvo je, da Golob vse ignorira, blizu so mu samo nevladniki, ki so mu leta 2022 omogočili vladanje, zanima pa ga samo energetika ter s tem povezani lastni posli in dobički. O tem, da ni delavec (delaven), pa so v Gen-I čivkali že vrabci na strehi.

Korupcija v vladnih vrstah

Na izjavo Roberta Goloba, da imajo zaradi korupcije krizo v koaliciji, so se oglasili v stranki SDS. Poslanec Žan Mahnič je stopil pred novinarje in predstavil vzroke za zahtevo poslanske skupine za parlamentarno razpravo o korupciji v vladnih vrstah. Dejal je, da je “Robert Golob najbolj koruptiven predsednik vlade v zgodovini naše države”. “Če predsednik vlade reče, da se v koaliciji oz. vladi dogaja korupcija, pomeni, da je sam tisti, ki je za to najbolj odgovoren,” je poudaril Mahnič. “Namesto da bi se Vlada RS ukvarjala s številnimi problemi v državi, se ukvarja s preganjanjem drugače mislečih, s kadrovanjem v državnih podjetjih in ne nazadnje tudi s krajo, klientelizmom in korupcijo ter omogoča direktno krajo davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna.”

Sporni nakup in izmikanje odgovornosti

Mahnič je najprej opozoril na sporni nakup razpadajoče stavbe ter izmikanje odgovornosti Roberta Goloba in Dominike Švarc Pipan. “Kar zadeva stavbo na Litijski, ne pristajamo na zamegljevanje dejstev, da sta sedaj Robert Golob in Dominika Švarc Pipan tista, ki naj bi raziskovala korupcijo. Ne, Robert Golob in Dominika Švarc Pipan sta tista dva, ki sta omogočila korupcijo, ki sta omogočila krajo davkoplačevalskega denarja. Nobena seja vlade, ne redna ne nujna, kaj šele korespondenčna, ni sklicana, če je ne skliče predsednik vlade oziroma da zanjo zeleno luč. Predsednik vlade je dal dvakrat zeleno luč za sklic dopisne seje, kar zadeva stavbo na Litijski in prerazporeditev 7 milijonov evrov iz rezerve,” je bil kritičen Mahnič.

Omogočila krajo, zdaj igrata pravičnika

Poslanska skupina SDS si želi opraviti razpravo o tem, kaj vse je šlo narobe, da sta Robert Golob in Dominika Švarc Pipan omogočila krajo iz državnega proračuna. Kako je mogoče, da se je žal tudi s pomočjo medijev sedaj vse to zameglilo in da tista dva, ki sta najbolj odgovorna in brez katerih tega posla in netransparentnega trošenja davkoplačevalskega denarja ne bi bilo, sedaj igrata največja pravičnika in borca proti korupciji, v bistvu pa korupcijo omogočata.

V nebo vpijoči številni posli

V nadaljevanju je Mahnič opozoril na druge v nebo vpijoče sporne posle vlade oz. predsednika vlade. Spomnil je na koruptivni posel z nakupom prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov; na razveljavljeni razpis projekta Notar na daljavo; na dejstvo, da je predsednik vlade stoodstotni lastnik podjetja Star Solar, ki posluje s podjetjem v stoodstotni lasti države; na koruptivno poroštvo, ki ga je dobil Gen-I v višini 400 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja; na dogajanje v državnem podjetju Gen-I, ko je bil tam aktualni predsednik vlade Robert Golob predsednik uprave in je več kot 2 milijona evrov nakazal podjetju Martina Berishaja, ta pa je potem milijon in pol praktično dan ali dva po nakazilih dvigoval v gotovini; na dejstvo, da je aktualna generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković prejela 103 tisoč evrov od podjetja Gen-I; na dejstvo, da je Žiga Debeljak, ki je danes dobil eno najbolje plačanih funkcij v tej državi, v SDH, prek podjetja Gorenje Vesni Vuković nakazal 60 tisoč evrov; na dejstvo, da je Vesna Vuković od podjetja Brio svetovalni center, ki je bil takrat v lasti aktualnega ministra za finance Klemena Boštjančiča, prejela 34 tisoč evrov.

Ali je vlada sploh še opravilno sposobna?

Ta vlada se sooča z aferami o kraji bodisi direktno davkoplačevalskega denarja iz državnega proračuna bodisi obvodnega financiranja in kraje denarja davkoplačevalcev, ki je naložen v podjetjih v državni lasti,” je povzel Mahnič in dodal, da na zahtevani seji poslanska skupina zato vladi predlaga nekatera priporočila. “Glavno priporočilo pa je, naj vlada razmisli, ali je sploh še sposobna opravljati svojo funkcijo skladno s prisego, ki jo je dala 1. junija 2022,” je povzel Mahnič.

Poslanec Žan Mahnič (Foto: posnetek zaslona RTVS)

NSi v rokavicah o vladi

O nakupu sodne stavbe na Litijski cesti so prejšnji teden razpravljali na seji komisije državnega zbora za nadzor javnih financ. Vodi jo Jernej Vrtovec, člani pa so večinoma iz stranke NSi. Vodenje te komisije je NSi z roko v roki z Gibanjem Svoboda dobesedno izsilila. Na seji sta bila navzoča tudi Dominika Švarc Pipan in finančni minister Klemen Boštjančič. Komisija je sicer sprejela nekatere sklepe, ki pa niso zavezujoči. Med drugim so računskemu sodišču predlagali revizijo pravilnosti in smotrnosti poslovanja pri nakupu stavbe na Litijski. Mi pa spomnimo, da je pri tem nakupu, tokrat v vlogi državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, sodeloval tudi Igor Šoltes, nekdanji predsednik Računskega sodišča RS. Šoltesa, vnuka Edvarda in Pepce Kardelj, zdaj skrivajo vsi po vrsti. Komisija je sprejela še sklep, da nadzor nad nakupom opravi še Sektor proračunske inšpekcije, ta pa deluje pod okriljem ministrstva za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič. Iz vsega tega torej – nič.

Padli državni sekretar Igor Šoltes (Foto: STA)

Sejo komisije je prenašala tudi televizija, zato je bila za tiste, ki so jo spremljali, pravi šok. Na to je na omrežju X opozoril Janez Janša, kar objavljamo posebej.

Katastrofalno tudi na gospodarskem področju

Statistični urad RS je pred dnevi objavil, da je industrijska proizvodnja lani nazadovala za 5,3 odstotka. Izreden padec pa se je zgodil decembra, ko se je industrijska proizvodnja v medletni primerjavi znižala za kar 10,2 odstotka. Vse to bo imelo posledice tudi na gospodarski rasti, manjši rasti bruto domačega proizvoda, manjšem številu delovnih mest in s tem povečani brezposelnosti.

A niti to Roberta Goloba ne skrbi. Bojan Požar je na omrežju X zapisal primer enega tedna, 22. do 28. januarja, za lik in delo predsednika vlade. V ponedeljek, 22. januarja, sta Golob in Nataša Pirc Musar pripravila sprejem za tuje diplomate. V torek, sredo in četrtek sta Golob in Tina Gaber v Londonu najstniško slavila njegov 57. rojstni dan. Sprva je bilo napovedano, da se bo Golob vrnil v Slovenijo pred redno četrtkovo sejo vlade (25. januarja), a se ni, Golob in Gabrova sta podaljšata bivanje v Londonu do sobote, 27. januarja. Nato sta se pojavila na šovu Lada Bizovičarja v ljubljanskih Stožicah. V nedeljo pa se tako ne dela. “Vmes seveda stavke zdravnikov, sodnikov, tožilcev, upravnih delavcev in verjetno še koga, afera sodna stavba, 13.000 računalnikov, mrtvo stoječe reforme,” je dodal Požar.

Premier Robert Golob in njegova spremljevalka Tina Gaber (Foto: omrežje X)

Za konec − škandal

Iz uredništva Demokracije smo v Golobov kabinet poslali zahtevo za posredovanje vseh obiskov pri predsedniku vlade Robertu Golobu v decembru 2023. Sporočili so nam, da evidence obiskovalcev hranijo 14 dni, kar pomeni, da evidenc za december 2023 (domnevno) nimajo več in jih javnosti ne morejo posredovati.  Po njihovih navedbah to velja za Generalni sekretariat Vlade RS, Kabinet predsednika vlade, Urad Vlade RS za komuniciranje, Urad Vlade RS za narodnosti, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Protokol Vlade RS. V uredništvu smo se obrnili tudi na Informacijskega pooblaščenca, tam so nam svetovali nadaljnje postopke, kjer pa bomo na odgovor čakali več tednov. Tudi tako se je Golob zavaroval, da v javnost pride čim manj podatkov o njegovem “delu”. Po našem mnenju pa gre za prvovrsten škandal, da predsednik vlade Robert Golob skriva seznam obiskovalcev in se obnaša, kot da je vodenje države in z njo povezani kabinet njegova osebna institucija.

Vida Kocjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Po infarktu je na helikopter čakal kar uro in pol

Osebo, ki jo je zadel srčni infarkt je kar...

Nove obdavčitve: Za vrtno uto ali rastlinjak boste mogli plačati komunalni prispevek

Vlada Roberta Goloba oziroma ministrstvo za naravne vire in...

Vabljeni na Ritem srca – festival sodobne krščanske glasbe

Radio Ognjišče tudi letos pripravlja festival sodobne krščanske glasbe...

V Kongu spodletel državi udar

Vojska Demokratične republike Kongo trdi, da je danes preprečila...