Porošenko pozval Nato, da v Azovsko morje napoti svoje ladje!

Datum:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozval zvezo Nato, da pošlje svoje ladje v Azovsko morje in tako zavaruje Ukrajino, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa je ob tem obtožil, da želi po aneksiji polotoka Krim anektirati še preostanek države. V desetih izmed ukrajinskih regij sicer zaradi napetosti z Rusijo že veljajo vojne razmere.

Kot poroča STA, je ukrajinski predsednik Petro Porošenko za nemški Bild izrazil pričakovanje, da bodo članice zveze Nato pripravljene poslati svoje ladje v Azovsko morje in tako pomagale Ukrajini zagotoviti varnost. Ruskega predsednika Vladimirja Putina je pri tem obtožil, da želi anektirati celotno Ukrajino, zavrnil pa je obtožbe, da je bil incident v Kerški ožini posledica ukrajinske provokacije. Ukrajinski predsednik je v pogovoru za Bild Nemčijo, ki je največji kupec plina v Moskvi, pozval, naj zaustavi izgradnjo plinovoda pod morjem, ki bi Rusiji omogočil dobavo plina mimo ozemlja Ukrajine. “Potrebujemo močno, odločno in jasno reakcijo na agresivno obnašanje Rusije,” je dejal Porošenko. To po njegovem mnenju pomeni tudi zaustavitev projekta plinovoda Severni tok 2.

Kot poroča STA, je do srede zvečer pred Azovskim morjem ostalo 18 ladij, na drugi strani pa Rusija iz pristanišč Berdjansk in Mariupol ni dovolila izpluti devetim ladjam, v bližini pa je obtičalo še osem ladij. Pri pomorski blokadi gre za načrtno slabitev Ukrajine, ta pristanišča so namreč ključna za razvoj dogodkov v Donbasu, ki je v veliki meri okupiran s strani proruskih paravojaških enot.

Kerški most (Foto: Twitter)

Bo v sporu posredoval turški predsednik Erdogan?
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je danes izpostavil možnost, da bi Turčija posredovala v tokratni eskalaciji sporov med Ukrajino in Rusijo. Tako ruski predsednik Putin kot ukrajinski predsednik Porošenko sta v sredo v svojih pogovorih z Erdoganom predstavila svoje zahteve. “Ukrajinske zahteve bomo Putinu prenesli na naših pogovorih v Argentini,” je po poročanju STA pojasnil turški predsednik. Odnosi med Ankaro in Moskvo so se sicer konec leta 2015 močno zaostrili, vendar se od sredine leta 2016 znova krepijo. Erdogan ob tem poudarja tudi tradicionalno dobre odnose s Kijevom.

V napadu Rusije na ladje ukrajinske mornarice trije ranjeni!
Incident se je sicer pričel odvijati ob koncu tedna, ko se je ladja ruske obalne straže zaletela v vlačilec ukrajinske mornarice, ki je spremljal tri ukrajinske vojaške ladje. Sledilo je streljanje na ladje ukrajinske mornarice s strani Rusije, ki je na koncu zasegla ladje ter zajela 24 ukrajinskih mornarjev, pri čemer so bili trije ranjeni. Rusija je prav tako s tankerji blokirala Kerški preliv pod Kerškim mostom, ki je edina plovna pot med Črnim morjem in Azovskim morjem, kjer se nahaja pristaniško mesto Mariupol. To mesto je za Ukrajino strateškega pomena, saj je pod vladnim nadzorom in je najbližje s strani proruskih paravojsk okupiranima mestoma Doneck in Lugansk. Pred Kerškim prelivom so prav tako obtičale številne tovorne ladje.

Kerški preliv (Foto: Twitter)

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

V berlinskih bazenih bo zaradi migrantov potrebna posebna aplikacija

Na zunanjih nemških bazenih bodo primorani prihajajočo poletno sezono...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

Janša: Nika Kovač vodi Soroševo kampanjo za razkroj Evrope

"Soroševa kampanja Inštituta 8. marec za razkroj Evrope. Formula...

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...