Poslanec predlaga vladi: Določite najvišje cene bencina in dizla!

Datum:

Poslanec Žan Mahnič Vladi Republike Slovenije predlaga, da za naslednjih 6 mesecev regulira tržne cene 95-oktanskega bencina in osnovnega dizelskega goriva zunaj avtocest in hitrih cest, in sicer z določitvijo najvišje dovoljene cene za 95-oktanski bencin v višini največ 1,45 evra/liter in za osnovno dizelsko gorivo v višini največ 1,5 evra/liter.

Poslanec Žan Mahnič je v poslanski pobudi vladi zapisal, da se cene goriv že od 9. maja letos neprestano povišujejo. Vladna regulacija oziroma podaljšanje regulacije se v praksi ni izkazala kot učinkovita.

Vlada Republike Slovenije je junija 2022 zaradi nedelovanja trga cen naftnih derivatov izven avtocest sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, s katero je določila mehanizem oblikovanja cen 95-oktanskega bencina in osnovnega dizelskega goriva zunaj avtocest in hitrih cest. Junija 2023 pa je bila takšna regulacija podaljšana.

Ne glede na sprejeto Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in regulacijo pa se cena 95-oktanskega bencina in osnovnega dizelskega goriva že od 9. maja letos neprestano zvišuje, kar prikazuje spodnja tabela.

Vir: https://www.gov.si/teme/cene-naftnih-derivatov/

Iz navedenega jasno izhaja, da se je vladna regulacija oziroma podaljšanje regulacije v praksi izkazala kot učinkovita. Po Mahničevem prepričanju  je življenje v Sloveniji pod vlado Roberta Goloba iz dneva v dan dražje, vlada pa ne naredi ničesar, da bi takšne trende prekinila in pomagala državljankam in državljanom, ki iz dneva v dan težje živijo.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...