Poslanka Levice Tomičeva se ne bi cepila – bolj zaupa veterinarskim preparatom za živino!

Datum:

“Ivermektin je znana zadeva, da ne pomaga. Poleg tega že imamo zdravila, ki pomagajo, in smo jih z veliko težavo tudi pridobili in jih imamo v Sloveniji. Zaradi mene, ga Tomičeva lahko jemlje, ker je odrasla oseba in pri polni zavesti in nima patologije. Ona se je pač odločila, da ga bo jemala. Obenem pa se je tudi odločila, da bo imela vse posledice tega zdravila. Seveda upam, da je predtem prebrala, kakšni so možni stranski učinki. Doma v svoji sobi lahko dela, karkoli hoče, a naj tega ne razglaša naokoli, ker je to narobe zaradi nekaterih ljudi, ki imajo lahko zaradi tega težave. Rekli bodo: če lahko ona, potem lahko tudi mi. Iz javnozdravstvenega vidika je pa zelo narobe, da mešamo ljudi, in da jim dajemo informacije, ki ne držijo,” je bil kritičen glede ravnanja Tomičeve direktor NIJZ Milan Krek. 

                   

“Hidroksiklorokin in Ivermektin sta mi pomagala pri prebolevanju precej hude corone. Skoraj ne smeš priznati. A pomagalo je in prepričana sem, da bi vsi morali imeti dostop do zdravljenja, nedopustno je, da nas silijo v cepljenje!” je po poročanju portala SIOL zapisala članica Levice Violeta Tomič. A zdravili, ki ju poslanka Tomičeva promovira, nista priznani za zdravljenje koronavirusne bolezni. V stranki Levica se od njenega ravnanja sicer distancirajo. Ivermektin je sicer poznan kot antiparazitik. Uporablja se ga z namenom zdravljenja okužb z zajedavci tako pri živalih kot tudi pri ljudeh. Mimogrede: poslanci Levice znova in znova presenečajo s svojimi intelektualnimi presežki. Poslanka Nataša Sukič denimo komunicira z umrlimi prek računalniškega programa, kot poroča revija Misteriji.

Njihova uporaba se predpisuje pod strogim nadzorom zdravnikov oziroma veterinarjev. Prav tako se izdajajo zgolj na zdravniški oziroma veterinarski recept. Takšno je pojasnilo Javne agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke. Tudi v primeru zdravila hidroksiklorokin, ki ga je uživala poslanka Levice, ni bilo ugotovljeno, da za zdravje v primeru covida-19 prinaša koristi. Pripravek je namreč namenjen tako za zdravljenje malarije kot tudi nekaterih avtoimunskih bolezni. V obeh primerih pa lahko govorimo o zdravilih, ki ne le da nista namenjeni zdravljenju koronavirusne bolezni, marveč se ju celo odsvetuje, ker imata številne hude stranske učinke, med katerimi se navaja tudi možnost zastrupitve.

Izjava poslanke Levice Violete Tomič (Foto: Twitter)

A medtem ko Tomičeva jemlje zdravila, ki so morda dovolj dobra za živino in za njene hišne ljubljenčke (če jih seveda ima), pa se z vsemi štirimi upira cepljenju, ki dokazano pomaga vsaj pri težjem poteku covida-19. Spomnimo: Poleti 2021 so vodje poslanskih skupin podpisali skupno izjavo, da podpirajo cepljenje slovenskega prebivalstva proti covidu-19. Vse kaže, da se je našla že ena izjema, ki ne podpira skupne izjave vseh poslanskih skupin glede cepljenja. To je bila nihče drug kot poslanka Levice Tomičeva, kar je javno in brezsramno zapisala na Facebooku. V izjavi za javnost so vodje poslanskih skupin zapisali, da glede na napovedi o bližajočem četrtem valu epidemije covid-19 in z njim povezanimi posledicami pozivajo k cepljenju, saj je precepljenost prebivalstva v danem trenutku ključnega pomena za zdravje in normalno življenje.

Poslanka Levice Violeta Tomić o svojem prebolevanju covida-19. (Foto: Facebook)

Do ravnanja Tomičeve kot javne, vplivne osebnosti pa je bil kritičen predsednik NIJZ Milan Krek: “Ivermektin je znana zadeva, da ne pomaga.” Poleg tega že imamo zdravila, ki pomagajo, in smo jih z veliko težavo tudi pridobili in jih imamo v Sloveniji. Zaradi mene ga Tomičeva lahko jemlje, ker je odrasla oseba in pri polni zavesti in nima patologije. Ona se je pač odločila, da ga bo jemala. Obenem pa se je tudi odločila, da bo imela vse posledice tega zdravila. Seveda upam, da je predtem prebrala, kakšni so možni stranski učinki. Je pa sedaj drug problem: da je kot znana oseba, kot poslanka, to javno povedala na Twitterju. To pa je problem, ker je neposredno napeljevala ljudi, da naj jemljejo ivermektin. 

Direktor NIJZ Milan Krek. (Foto: STA)

“To pa ni v redu. Doma v svoji sobi pa lahko dela, karkoli hoče, a naj tega ne razglaša naokoli, ker je to narobe zaradi nekaterih ljudi, ki imajo lahko zaradi tega težave.” Rekli bodo: če lahko ona, potem lahko tudi mi. Iz javnozdravstvenega vidika je pa zelo narobe, da mešamo ljudi, in da jim dajemo informacije, ki ne držijo. In jaz bi od nje kot zelo znane gospe, igralke, političarke itd., prej pričakoval, da bi rekla: poglejte, sem odšla na zdravljenje v bolnišnico, se držala pravil in sem preživela, potem pa se bom odšla cepit. Od nje bi pričakoval pozitivno, ona pa je dala negativno sporočilo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....