Potem ko so ga aretirali zaradi napeljevanja k umoru Plavca, Stephan nagovarjal sojetnika, naj umori pričo, ki ga je spravila za zapahe

Datum:

Sojenje Michelu Stephanu se nadaljuje. Obtožnica ga bremeni napeljevanja k umoru nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta dr. Janeza Plavca. Zdaj se je izkazalo, da je Stephan tudi v zaporu svojega sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče, zaradi katere mu sodijo.

Kot je povedal kriminalist, ga je nekega dne, potem ko je bil Stephan že v priporu, poklical odvetnik Jože Hribernik in mu dejal, da ima pri sebi stranko, ki trdi, da je Stephan sojetnika nagovarjal k umoru zaščitene priče. Zaščitena priča, znana pod vzdevkom Ali, je bila tista, ki je omogočila aretacijo Stephana, ko se je zatekla po pomoč k policiji.

Hribernikovo stranko so zaslišali na policiji, ta pa jih je, kakor poroča STA, napotila k Stephanovemu sojetniku. Ta jim je zaupal, da ga je Stephan nagovarjal k umoru Alija in še nekaterih drugih. Stephanov sojetnik bi moral danes pričati, a do tega ni prišlo zaradi slabega zdravstvenega stanja. Tožilka je novinarjem povedala, da je na sodišče že podala predlog za sodno preiskavo, o katerem pa sodišče še odloča.

Stephan v sporu s Plavcem
Vse se je začelo, ko je Ali Stephana prijavil policiji, potem ko ga je ta nagovarjal, naj umori nekdanjega sodelavca s Kemijskega inštituta dr. Janeza Plavca. Ali je postal sodelavec policije, ki ga je ozvočila in nato tajno posnela srečanja s Stephanom. Stephana so aretirali po tem, ko je Aliju izročil pištolo in fotografijo Plavca.

Dr. Janez Plavec (Foto: STA)

Ravno tako je danes potekalo zaslišanje nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Petra Venturinija in enega izmed nekdanjih zaposlenih na inštitutu. Venturini je povedal, da je moral Stephan leta 2010 oditi z inštituta, njegov povratek pa naj bi preprečeval Plavec, ki je prevzel vodenje oddelka, saj se s Stephanom nista razumela. Nekdanji zaposleni je povedal, da mu je Plavec potožil, kako Stephanovo podjetje Phosphoenix sodeluje s Krko, kjer je prodajal spojine, za katere je kemikalije naročil in predelal inštitut.

Jamnik se je zaradi Stephana bal za svoje življenje
Potekalo je tudi zaslišanje nekdanjega varnostnika inštituta, ki je potrdil, da je imel Stephan prepovedan vstop v inštitut, umorjeni direktor Kemijskega inštituta dr. Janko Jamnik pa je tudi dodatno poostril varnost, ker se je čutil ogroženega zaradi Stephanovih groženj. Sodišče je sprva za Jamnikov umor obsodilo dr. Milka Noviča. Po dolgotrajnih naporih obrambe je primer razveljavilo vrhovno sodišče in ga vrnilo v ponovno sojenje, Noviča pa izpustilo na prostost. Okoliščine načrtovanega umora in enega izpeljanega še vedno niso znane.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanje Svoboda za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...