Pozitivna ocena pripravljenosti Slovenske vojske za obrambo domovine: “Opremljamo vojake in krepimo protizračno in protioklepno obrambo”

Datum:

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in minister za obrambo Matej Tonin sta predsedniku Republike Slovenije in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je poudaril, da Slovenska vojska je in bo tudi v prihodnje pripravljena za izvajanje ključne naloge, to je obrambe domovine, in ob tem dodal, da računajo na podporo državljank in državljanov in odločevalcev.

Predsednik republike Borut Pahor je izpostavil, da je viden opazen napredek Slovenske vojske, vendar to še ne zadostuje za celovito delovanje v vojnih razmerah. “Vendar lahko zatrdim, da je Slovenska vojska skupaj z drugimi silami in ob pomoči ljudi sposobna obraniti ozemeljsko celovitost in suverenost Republike Slovenije,” je izpostavil Pahor.

Po besedah Pahorja se sredstva za Slovensko vojsko povečujejo, temu primerno pa se izboljšuje sama opremljenost. “Zaostanek na tem področju je bil tolikšen, da ga ni bilo mogoče odpraviti v enem koraku.” Predsednik je povedal, da je v stalni sestavi viden trend upadanja števila vojakov, v prostovoljni pogodbeni rezervi pa se je število povečalo za nekaj deset pripadnikov. “To še zdaleč ni dovolj, vendar z doslednim izvajanjem sprejetih ukrepov in njihovim izboljševanjem ter nadgradnjo lahko pričakujemo postopno povečevanje števila pripadnikov Slovenske vojske. To je ključna naloga,” je po poročanju STA izpostavil Pahor.

Foto: STA

Pahor meni, da je potrebno preveriti sedanji obseg nalog in premisliti o optimizaciji angažiranja SV s ciljem dajanja večjega poudarka usposabljanju. “Aktualne grožnje med drugim terjajo tudi okrepljeno delovanje na področju kibernetske varnosti in obrambe,” je dejal in ob tem še izpostavil še dobre rezultate SV v okviru mednarodnih vaj.

Foto: Bruno Toič, Ministrstvo za obrambo

“Najprej smo izboljšali status vojaka. Zavedamo se, da je le zadovoljen vojak najboljši promotor Slovenske vojske,” je povedal minister za obrambo Matej Tonin, ko je orisal vsa prizadevanja za izboljšanje pripravljenost Slovenske vojske v zadnjem mandatu. Izpostavil pa je tudi dosežke kot je spremenjen koncept pridobivanja kadrov, ki že žanje rezultate v pozitivnih kadrovskih številkah.

Zaradi situacije v Ukrajini bomo krepili zlasti protizračno in protioklepno obrambo
Po besedah Tonina se nadaljuje modernizacija Slovenske vojske, ki zagotavlja učinkovitost in varnost vojske. “Opremljamo vojake s sodobno opremo, obnavljamo vojašnice, podpisali smo za nakup transportnega letala, prenavljamo helikoptersko floto, lahka oklepna vozila oshkosh so že v Sloveniji, naročili smo še dodatno, smo prek podpisom pogodbe za vozila boxer,” je pojasnil minister. “Kupujemo le najnujnejše, da Slovenska vojska lahko deluje in izpolnjuje svoje zakonske obveznosti.” Kot je še pojasnil, bomo zaradi situacije v Ukrajini krepili zlasti protizračno in protioklepno obrambo.

Foto: STA

“Mir je temeljna vrednota, ki jo zasleduje tudi Slovenska vojska. Državljani in državljanke lahko računajo na Slovensko vojsko, da bo opravila svoje temeljne ustavne naloge in, ko bo to potrebno, tudi zaščitila državljanke in državljane,” je zaključil Tonin. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš je zatrdil, da Slovenska vojska je in bo tudi v prihodnje pripravljena za izvajanje ključne naloge, to je obrambe domovine, in ob tem dodal, da računajo na podporo državljank in državljanov in odločevalcev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...