Poznavalci razmer ne dvomijo: Morda bo v Franciji še nekaj čas mir, a državljanska vojna je neizogibna!

Datum:

Vse manj je dvomov, da se Francija spreminja v bojišče. Upokojeni francoski generali so nedavno na francoskega predsednika Emmanuela Macrona naslovili pismo, v katerem so tamkajšnjo oblast opozorili na pretečo nevarnost islamizacije države in njen razpad. Njihova poteza je v francoski družbi zanetila pravi vihar. 

Ob tem so upokojeni francoski generali, politični državni vrh opozorili celo na možnost državljanske vojne. Glede poglabljanja francoske krize je za Prvi program poljskega radia spregovoril francoski novinar Bernard Margueritte. Novinar je izpostavil videnje upokojenih generalov, ki opozarjajo na dejstvo, da se Francija vse bolj razkraja. Ob tem pa ne izpostavljajo zgolj islamizma in salafizma, ki je najbolj nevarna oblika islamizma in mu pripada že 1/3 muslimanskih skupnosti v Franciji, marveč tudi pomanjkanje domoljubja ter erozijo moralnih vrednot, poroča Polonia Christiana.

Upokojeni generali navajajo, da obstajajo ljudje, ki želijo spremeniti tok zgodovine, in ki ne spoštujejo dežele, tradicije in kulture. Pismo vojaških častnikov podpira vse več ljudi. Kot še poudarja Margueritte, so se generali dotaknili tudi krize civilizacije, nespoštovanja francoskega prava s strani nekaterih muslimanskih skupnostih v določenih mestih. Situacija je prišla tako daleč, da v celotne četrti oziroma dele mest, policija dejansko nima vstopa, francosko pravo pa tu ne velja. Upokojeni generali vidijo ogromno nevarnost za Francijo. Sicer ne napovedujejo vojaškega upora, a so prepričani, da če se bo razkroj nadaljeval, bo neizbežno prišlo do državljanske vojne, za obvladovanje situacije pa bo nujna uporaba vojske.

Protest skrajnih muslimanov v Franciji. (Foto: epa)

Upokojeni vojaški častniki si vsekakor ne želijo, da bi do tega prišlo, če pa se ne bo ničesar spremenilo pa bo takšna situacija neizbežna. Nevarnost državljanske vojne je sicer še daleč, nedvomno pa je razkroj družbe nezadržen. Papež Janez Pavel II. je predvideval nastop takšne situacije, ko je pisal, da so zahodnoevropske države izgubile svojo identiteto, države vzhodne Evrope pa so jo še okrepile v svojem boju s komunizmom. Posledično imajo danes svoje vrednote, duha in domoljubje. Francoski novinar je pristavil, da bi se morali teh plemenitih vrednot učiti od Poljakov.

Islamski teroristi v Franciji izvajajo posamične napade in umore, da ohranjajo atmosfero strahu
Ocenjuje se, da bo do leta 2050 vsak četrti prebivalec Francije musliman. Poljski novinar in poznavalec islamskega sveta Witold Repetowicz, je dejal, da je v Franciji mogoče opaziti pozitivne demografske trende, vendar naj bi bili neuravnoteženi. To je predvsem posledica višje rodnosti v muslimanskih družinah. S tovrstno problematiko se poleg Francije srečujejo še mnoge druge zahodnoevropske države, denimo Nemčija, Švedska in Nizozemska. Kot še opaža, Franciji zaenkrat še ne grozi vojaški udar, je pa pismo upokojenih generalov mogoče razumeti kot rdeči alarm. Ob tem je spomnil tudi na teroristične napade izpre let. Francija je bila tedaj eden glavnih ciljev islamskih teroristov. Obenem se je v francoski javnosti pojavilo izkrivljanje resničnosti, da teroristični napadi nimajo ničesar skupnega z islamom in religijo.

Foto: Twitter

Reakcija na krvave dogodke je bila precej medla. Francoski generali pa opozarjajo še na stalno pretečo teroristično nevarnost v državi. Margueritte pa ob tem opozarja, da kljub temu, da trenutno ni večjih terorističnih napadov, teroristi delujejo še naprej, aktivirajo pa se šele tedaj, ko vidijo svoj lastni interes. Morda bi k temu lahko pripomogla tudi pandemija. Sicer pa prihaja do posamičnih napadov, katerih namen je ohranjati atmosfero ogroženosti – v Franciji namreč prihaja do umorov in napadov. Tovrstne informacije pogosto utonejo v poplavi informacij o pandemiji. Kot kaže se bo v Franciji potrebno pripraviti na stalno ogroženost zaradi terorizma, tako kot so se navadili življenja s krajami, posilstvi in kaznivimi dejanji, ki bi jih lahko doleteli na ulici. Največja težava pa je v tem, ker država tega ne preprečuje dovolj učinkovito.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...