Resnična zgodba: Lovec iz okolice Idrije v naravno okolje izpustil gamsovega kozlička, ki ga je pozimi rešil gotove smrti

Datum:

Lahko se strinjamo, da je takšnih zgodb veliko premalo. Mladi lovec Rok Alič je januarja v okolici Idrije našel majhnega, shiranega gamsovega mladička. Srce mu ni dopustilo, da bi ga pustil tam, ali kot je dejal, “da bi ga odrešil muk in poslal v večna lovišča”, zato ga je v naročju odnesel na varno. Zgodba, ki bi se lahko za malega osirotelega gamsa končala tragično, ima srečen konec. Rok je namreč zanj skrbel celo zimo, sedaj pa ga je vrnil v naravo. “Srečno dragi Srečko in upam, da se kdaj še srečava. Bodi zdrav in dočakaj visoko starost” mu je zaželel njegov rešitelj. 

                   

Življenje malega gamsjega mladiča se je začelo kruto. Kaj se je zgodilo z njegovo mamo ni znano, je pa imel neznansko srečo, da ga je našel lovec in gozdar iz Krekovš Rok Alič. “Bilo je 8. januarja, ko sva ga s psičko Tiso našla ob cesti v Trebušo. Revček je bil čisto shiran in res zelo majhen. Imel je slabih 7 kilogramov”, pripoveduje Rok.

Odnesel ga je v avto in ga odpeljal k teti, ki ima že domače koze. “Ugotovili smo, da ima polno notranjih zajedavcev, zato je prišla tudi veterinarka in ga tudi cepila”, je na Facebook v lovsko skupino, napisal Rok. Celo zimo so zanj skrbeli, ga hranili in mu dajali vitamine.

Morda je slika naslednjega: žival in narava
Osiroteli gamsov kozliček bi brez pomoči lovca poginil. (Foto: FB)

Čas za vrnitev v naravo
Rok se je na gamsa v petih mescih izjemno navezal, a vedel je, da si želi v svoje naravno okolje. “S težkim srcem in cmokom v grlu sem se poslovil od njega. Srečno dragi Srečko in upam, da se kdaj še srečava. Bodi zdrav in dočakaj veliko starost.” Za spomin pa je Rok shranil njegovo ovratnico, ki bo vedno pripeta na njegovem lovskem nahrbtniku.

Morda je slika naslednjega: stati, žival in na prostem

Foto: Facebook

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...