Pozor: V soboto stopi v veljavo novo pravilo glede nošenja zaščitnih mask!

Datum:

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne je tekom današnje tiskovne konference povedala, da je po novem za zaščito nosno-ustnega predela obvezna maska, ki je lahko tudi iz blaga. “Ruta ali šal pa ne zadostujeta več. Pralne maske so primerne, tako kot kirurške maske.”

                   

“Pralne maske so primerne, ker jih lahko nosimo dlje časa, preden se razmočijo,” je pojasnila sekretarka Marija Magajne in ob tem dodala, da tudi maske iz blaga pomenijo zaščito pred prehajanjem kapljic, ki nosijo delce virusa. Kirurške maske je sicer praviloma treba menjati na dve uri. Maske so primerne, ker se oprimejo obraza, medtem ko šal temu pogoju ne zadošča, je poudarila. Za zaščito nosno-ustnega predela pred novim koronavirusom je tako po novem obvezna maska, in ne zadostujeta zgolj ruta ali šal, odlok, ki ga je v sredo sprejela vlada, bo začel veljati v soboto.

Marija Magajne je tudi pojasnila, da razmere v domovih v starejše občane in v bolnišnicah zaenkrat ne omogočajo sproščanja ukrepov, prav tako pa ni predvideno zaostrovanje ukrepov. Ponovila je, da je na portalu e-uprava aplikacija Ministrstva za javno upravo, prek katere je mogoče izraziti interes za cepljenje. Ko bo cepljenje možno, bo ta interes možno izraziti tudi preko cepilnih mest in tudi pri izbranih zdravnikih. Opozorila je, da se z večjim številom dostopnih testov in z uvajanjem hitrih testov, hkrati spreminja tudi obveščanje. Večina do sedaj testiranih je dobila informacijo od zdravnika ali vstopne točke. V prihodnje bo to avtomatizirano, z SMS-om. Pri tem bo varnost zagotovljena z dvostopenjskim potrjevanjem, na podlagi prvega sporočila bo potrebno vnesti podatek, ki bo znan samo naslovniku, potem pa bo ta dobil prek SMS-a izvid testa. Preverjanje rezultata bo še naprej možno tudi prek portala eZdravje. Tisti, ki ne želijo ali morejo uporabiti teh dveh možnosti, bodo še vedno lahko izvedeli za rezultate preko zdravnika ali vstopne točke.

Foto: zajetje zaslona

Odlok ukrepov na mejah ne spreminja, uvaja pa spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav
Poleg spremenjenega odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganj okužbe in širjenja okužbe, ki se nanaša na nošnjo mask, bo v soboto začel veljati tudi odlok o ukrepih na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah. Odlok ukrepov na mejah ne spreminja, uvaja pa spremembe na zelenem in rdečem seznamu držav. Na zeleni seznam so dodane nekatere administrativne enote držav članic EU – pri Danski pokrajini Ferski otoki in Grenlandija, pri Finski administrativna enota Aland in pri Norveški administrativna enota Trondelag. Na rdeči seznam je dodana Nemčija. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija sta v celoti rdeča. Irske in Islandije ni več na rdečem seznamu, kar pomeni, da za vstop iz njih ni omejitev in karantene.

Državna sekretarka Megajne je povedala, da hitra testiranja za zaposlene v domovih za starejše v večini že potekajo, nekateri domovi jih izvajajo sami, nekateri v sodelovanju z zdravstvenimi domovi, nekateri pa tudi v sodelovanju z ponudniki, ki ponujajo mobilne enote. Za mobilne enote je ministrstvo že izvedlo javni poziv. “Tako bodo podatki, kdo lahko ponuja takšne mobilne enote, tudi javno znani,” je dejala. Glede razpisa za nakup hitrih testov pa je povedala, da še ni zaključen.

Na ministrstvu po besedah sekretarke iščejo tudi možnosti glede koriščenja presežkov ur in dopusta za zdravstvene delavce in njihove sodelavce, pri katerih so bile zaradi zagotavljanja zadostnega števila kadrov uvedene omejitve. Na pobudo različnih skupin v tem trenutku iščejo možnosti, kako bo urejeno koriščenje, kar bo predvidoma znano v prihodnjih dneh. “Zavedamo se namreč, da pri zdravstvenih delavcih prihaja do preobremenjenosti in da tudi oni potrebujejo primeren počitek,” je dejala. Nasploh se na ministrstvu dobro zavedajo položaja, je dejala,  v katerem delajo zaposleni v zdravstvu in socialnemu varstvu, zato bodo naredili vse, da zanje zagotavljajo primerna sredstva. S tem je odgovorila tudi na napovedi Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, da začenja z zaostrovanjem sindikalnih aktivnosti, ker naj vlada ne bi jemala resno njihovih zahtev, glede določitve kadrovskih normativov in financiranja dodatnih zaposlitev, izplačila oddelanih nadur in povečanega obsega.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...