Preberite, kdo Ukrajini zagotavlja koordinate za raketne napade na ruske cilje

Datum:

Večina ukrajinskih napadov na ruske cilje z močnimi raketnimi sistemi Himars in M270 temelji na obveščevalnih podatkih, prejetih od ZDA in drugih zahodnih zaveznikov. To piše The Washington Post, katerega novinarji so se pogovarjali s tremi visokimi ukrajinskimi viri in enim ameriškim uradnikom, ki je potrdil, da se Ukrajinci “pri veliki večini napadov zanašajo na koordinate, ki so jih dale ali potrdile ZDA in njihovi zavezniki”.

                   

Višji ukrajinski uradnik je dejal, da ukrajinske sile skoraj nikoli ne izstrelijo raket brez posebnih koordinat, ki jih zagotovi ameriško vojaško osebje iz oporišč v Evropi. Ukrajinski uradniki pravijo, da tak postopek Washingtonu daje gotovost in zaupanje pri oskrbi Kijeva z orožjem daljšega dosega. Visoki ameriški uradnik – ki je tako kot ostali sogovorniki zaradi občutljivosti teme govoril pod pogojem anonimnosti, je priznal ključno vlogo ZDA pri ciljanju s sistemi Himars in dejal, da je to storjeno z namenom doseganja največje možne natančnosti in ohraniti omejene zaloge streliva za njihovo največjo učinkovitost. Isti anonimni uradnik je za The Washington Post povedal, da Ukrajina ne išče odobritve Združenih držav za napad in da sama redno cilja na ruske sile z drugim orožjem. “ZDA zagotavljajo koordinate in informacije o natančnem ciljanju izključno v svetovalni vlogi,” je dejal.

Kot je znano, so prav močni Himarsi nagnali strah v kosti vojski Vladimirja Putina in poskrbeli za preobrat na fronti ter spremenili tok vojne. Pred lanskoletno uspešno protiofenzivo in med njo so ukrajinske sile uporabile te satelitsko vodene rakete, da so ciljale na stotine ruskih skladišč streliva globoko za frontno črto. Napadi s sistemi Himars so odvrnili ruske sile in so bili ocenjeni kot ključni dejavnik pri ponovni vzpostavitvi ukrajinskega vojaškega zaupanja in pomoči pri osvoboditvi pomembnega dela zasedenih ozemelj. Ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski decembra obiskal Belo hišo, je predsedniku Joeju Bidnu izročil vojaško medaljo, ki mu jo je poslal odlikovani poveljnik ukrajinske enote HIMARS.

Postopek ciljanja poteka takole
Kremelj ves čas obtožuje ZDA in njihove zaveznice v Natu, da preko Ukrajine vodijo vojno s Putinom, zato je to vprašanje tudi za Belo hišo zelo občutljivo. Trdijo, da so Ukrajinci odgovorni za iskanje tarč, določanje prioritet in na koncu odločitev, koga bodo ciljali. ZDA ne odobravajo ciljev, niti nismo vključeni v izbiro ali ciljanje ciljev – zagotavljajo. Višji ukrajinski uradnik je opisal, kako deluje postopek ciljanja: ukrajinsko vojaško osebje identificira tarče, ki jih želi zadeti, in na kateri lokaciji, te informacije pa se nato pošljejo višjim poveljnikom, ki nato posredujejo zahtevo ameriškim partnerjem za natančnejše koordinate. “Američani ne dajo vedno zahtevanih koordinat, je dejal uradnik, in v tem primeru ukrajinske enote ne streljajo.” Pojasnil je tudi, da bi Ukrajina lahko začela napade brez pomoči ZDA, ker pa Kijev ne želi zapravljati dragocenega streliva za zgrešene napade, se običajno odloči, da ne bo napadel brez potrditve ZDA. Pravi tudi, da se nad takim postopkom ne pritožuje.

Odkar so Rusi premaknili svoja skladišča streliva izven dosega HIMARS, je bila zmožnost Kijeva, da cilja na moskovski arzenal, zmanjšana. A zadnji ameriški paket pomoči, ki je bil odobren v začetku februarja, vključuje natančno vodene rakete dolgega dosega GLSDB, ki bi lahko znova povzročile paniko v ruskih vrstah. Boeingov sistem GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) ima znatno večji doseg kot standardne rakete Himars, poslane v Ukrajino. GLSDB ima domet približno 150 kilometrov, kar je približno dvakrat več od dosega vodenega streliva, ki ga izstreljujejo večcevni raketni sistemi M270 MLRS in Himars. Ukrajinci so Bidnu obljubili, da s temi sistemi ne bodo ciljali na Rusijo, ne pa na Krim. “GLSDB Ukrajini zagotavlja zmogljivost ognjene moči dolgega dosega, ki ji bo omogočila izvajanje operacij v obrambi svoje države in povrnitev njenega suverenega ozemlja, ki ga je okupirala Rusija,” je po odobritvi paketa pomoči dejal tiskovni predstavnik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. Na vprašanje, ali bi lahko GLSDB uporabili za tarče na polotoku Krim, ki ga je Rusija okupirala od leta 2014, je Ryder to prepustil Ukrajincem, ni pa navedel, da bi za to obstajale kakršne koli ovire. Drugi visoki uradnik Pentagona je pred tem za specializirani vojaški portal The War Zone povedal, da so vse ruske sile na ukrajinskem ozemlju “legitimne tarče”. Med njimi sta Krim in 4 milijarde dolarjev vreden Kerški most Vladimirja Putina, ki polotok povezuje z Rusijo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...

Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ)...