Pred petimi leti je luč sveta ugledal portal Nova24TV – od takrat nič več ni tako kot je bilo!

Datum:

Nova24TV, srečno tudi v času ki prihaja, ki zagotovo ne bo lahek. Želim si, da zmaga resnica,” je slovenski pevec in skladatelj Gianni Rijavec zaželel našemu spletnemu portalu ob peti obletnici.

Pred natanko petimi leti je pričel z delovanjem spletni portal Nova24TV, ki je povsem na glavo obrnil tedanjo medijsko krajino in v kratkem času z medijskim prebojem povsem razbil monopol nad resnico, ki si ga je lastila le ena politična opcija. Čeprav so nas zasmehovali in nam napovedovali kratek rok trajanja, od 15. oktobra 2015 nič več ni tako kot je bilo. Ni več cenzure, nedotakljivih svetih krav, nedovoljenih tem, enoumja, politične korektnosti. Zaradi teh lastnosti smo se v relativno hitrem času zavihteli med najbolj obiskane spletne strani in postali priljubljena točka več deset tisoč obiskovalcev dnevno.

Pomembna za pluralnost
Nova24TV je v slovenski medijski prostor prinesla nujno osvežitev v smislu informiranja tudi s tiste druge, dostikrat prezrte strani, so bile besede novinarja Igorja Pirkoviča. “Čeprav ne gre vsega jemati za sveto resnico, pa gre za medij ki ga težko ignoriraš. Je opredeljen, tega niti ne skriva, a če ga ne bi bilo, bi bila javnost prikrajšana za zgodbe, ki jih večji mediji ne pokrivajo ali prikazujejo vnaprej predvidljivo.” Po mnenju Pirkoviča je branje portala oziroma spremljanje televizijskega programa pod okriljem Nova24TV, ob spremljanju ostalih medijev, izjemno koristno, za bolj objektivno videnje stvari v družbi in državi. “Pluralost medijske krajine pa je gonilo demokratičnosti družbe,” je še poudaril ob jubileju.

Igor Pirkovič (Foto: FB)

Nastali z željo po obveščeni javnosti
V petih letih se je zgodilo veliko in veliko se je tudi spremenilo, je sporočil nekdanji urednik Jože Biščak in temu dodal, da je portal Nova24TV nastal z željo, da bi bila javnost obveščena o tistem, o čemer medijski mainstream ni poročal ali pa je poročal zelo manipulativno, izkrivljeno. “Konkurenca na levi, in to je 95 odstotkov medijev v Sloveniji, je na začetku na portal gledala zelo pomilujoče, malodane zaničujoče, češ propadel bo, še preden bo dobro začel z delom. Ko se to ni zgodilo, so rekli, da smo nepomembni, obrobni, obskurni. Kakor so meseci minevali in je postalo jasno, da Nova24TV ne bo odšla na smetišče, so nas začeli zmerjati s strankarskim predpražnikom,” je še zapisal Biščak in ob tem pripomnil, da svojih usmeritev in vrednot Nova24TV nikoli ni skrivala, še več, glasno jih je izražala in zagovarjala.

Jože Biščak (Foto: Nova24TV)

Ko je  leta 2018 postalo jasno, da vse več ljudi išče informacije na Nova24TV, je Biščak nadaljeval svoj zapis, so nas začeli napadati, tudi s pomočjo leve vlade takratnega premierja Marjana Šarca. “Pritiski so bili hudi, a smo vse prebrodili. Številke o branosti portala so se izjemno povečale, dobili so nove bralce, občinstvo se je spremenilo, danes je med najbolj branimi in prepoznanimi novičarskimi portali v Sloveniji. In to konkurenco ne samo jezi, ampak tudi skrbi,” je urednik Demokracije zaključil svoje razmišljanje.

Pripomogli smo k uravnoteženju medijskega prostora
Pevec Gianni Rijavec je ob svojem voščilu zapisal, da je Slovenija demokratična država, znotraj njenih demokratičnih oblik vladavine pa imamo tri veje oblasti, in sicer zakonodajno, izvršilno in sodno. Četrta veja oblasti pa so zagotovo mediji, je poudaril. “Če pri poročanju ni uravnoteženosti, potem lahko kaj kmalu zavlada enoumje in se lahko zelo hitro znajdemo v totalitarnem sistemu, kot smo nekoč že bili. Nova24TV je zagotovo nov svež medij v slovenskem prostoru, ki pomaga k uravnoteženosti medijskega prostora,” je bil prepričan ter poleg tega še opozoril, da imamo ljudje pravico in željo slišati novice osvetljene z različnih zornih kotov.

Gianni Rijavec (foto: Youtube)

Nekdanji slovenski estradnik, Dominik Kozarič, je peto obletnico odel v melodije svoje uspešnice Reka luči in zapisal: “Vse naj ob 5. obletnici Nova24TV, želim od srca! Rad bi da veš, kamorkoli grem, Nova24TV je vedno z menoj!” Sopranistka in pevska pedagoginja Alenka Gotar je ob tej priložnosti dejala: “Iskrene čestitke Nova24! Zdi se mi prav, da se medijska krajina širi tako, da ima vsak pravico do svobode izražanja, govora! In Nova24TV je v svojem delovanju dokazala, da je nek velik del prebivalstva res potreboval svoj medij, ki predstavlja teme, ki v mainstream medijih niso obravnavane. Prav je, da pridejo tudi druge plati zgodb na plano. Sama imam izključno dobre izkušnje z vašim medijem, lepo smo vsa ta leta sodelovali! Želim vam veliko navdiha, poguma in uspehov še naprej!” Politolog in univerzitetni profesor Miro Haček pa je poslal čestitke ob peti obletnici in zaželel še pomembnejši prispevek k izgradnji pluralne slovenske medijske krajine, tudi v prihodnje. Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je zaželel iskrene čestitke za prvih pet let neodvisnega portala Nova24TV v Sloveniji. “Po petindvajsetih letih, je v slovensko medijsko temo prinesla luč resnice,” je potrdil.

Dominik Kozarič (foto: Facebook)

Nova24TV je nastala kot opozicija kaosu v družbi
“Nova24TV ni nastala kot propagandno glasilo neke politične opcije, ampak kot nuja drugače mislečih po mediju, ki bo povedal drugače, ki ne bo ščitil tajkunov in kriminalcev. Ki ne bo iz propadlega socializma izumljal novih in novih različic in poveličeval prejšnjega sistema. Ki ne bo prek televizije ali portala vsiljeval svetovnonazorskega pogleda kulturnega marksizma. Nova24TV je nastala kot opozicija kaosu v družbi, kot opozicija razpadu družbe, kot jo poznamo. Naša ekipa je sestavljena iz desničarjev, levičarjev, katoličanov, ateistov, sanjačev, apolitičnih ljudi. Smo mavrica različnih prepričanj, ver in nazorov. A sobivamo in soustvarjamo.
” Tako je že pred časom zapisal odgovorni urednik Aleksander Rant v svoji kolumni in tudi danes še vedno vse to velja, do besede natančno.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...