Znani borec za demokracijo in pravno državo Vili Kovačič tarča izvršbe na nepremičnine zaradi izrečene klevete sodnici, ki je obsodila nedolžnega človeka

Datum:

Borec za demokracijo in referendumske pobude Vili Kovačič je tokrat ponovno izpostavil delovanje slovenskega sodnega sistema. Ker je v primeru Novič rekel sodnici “prasica“, je bil deležen kazni v višini 1290 evrov. Kovačič omenjene kazni ni plačal, zato je sledila odločba o izvršbi na njegove nepremičnine. “Povedal sem to kar je resnica in me v Sloveniji žalosti najbolj to, da se dogaja, da zaradi majhnih zneskov rubijo nepremičnine,” je poudaril Vili Kovačič. Kovačič se je zaradi omenjenega sodnega sklepa obrnil na Vrhovno sodišče za varstvo zakonitosti, a kot pravi sodni mlini meljejo prepočasi, saj njegov postopek traja že več kot dve leti. Postopek na Vrhovnem sodišču pa ne zaustavlja postopka, v katerem je rubež njegovih nepremičnin.

                   

Kot izhaja iz sodbe, je sodnica na naroku za razglasitev sodbe pričela z ustno obrazložitvijo sklepa o ponovni odreditvi pripora zoper obtoženega Milka Noviča. Medtem ko sodnica Špela Koleta obrazložitve še ni zaključila, se je javnost zaradi odločitve sodnice v razpravi močno razburila, saj so ljudje pričeli vzklikati in sodnico obmetavati z žaljivkami, ta pa je odreagirala z odredbo, da mora javnost sodno dvorano zapustiti. Vili Kovačič, ki je sedel v prvi klopi, se je obrnil proti njej in jo označil za “prasico”. Sledila je tožba, nakar je bil spoznan za krivega razžalitve uradne osebe.

Vsekakor klevete niso primerne in so tudi kaznive, a vseeno človek ne bi smel biti kaznovan zaradi tega tako, da ga izženejo iz lastne hiše. “To so počeli v času komunizma in so tako prišli do vil,” je poudaril Kovačič, ki se mu omenjeno dejanje ne zdi primerno. Kovačič pravi, da jo je oklevetal zato, ker je obsodila nedolžnega človeka. “Na video posnetku nadzornih kamer s kraja umora pred Via Bono in iz drugih dokazov se vidi, da je sodnica obsodila nedolžnega človeka, obsodila ga je na 25 let in takojšnjo preselitev iz sodne dvorane v zapor,” je še obrazložil.

Žalili so jo vsi navzoči, tarča pa je postal ravno Kovačič, postopek pa bi moral steči kot zasebna tožba
“Veste vsi v dvorani so jo žalili, za tarčo pa si je izbrala mene in to samo zato, ker sem ljudi pozival, da pridejo na Novičevo obravnavo,” je še obrazložil Kovačič, ki je bil ves čas prepričan, da je Milko Novič nedolžen. Kleveta se načeloma obravnava kot zasebna tožba, a njega je tožilo državno tožilstvo. “Sodnica Koleta me ni tožila kot zasebna tožilka, ampak je to storilo, na njeno prijavo, državno tožilstvo. To pomeni da gre za organiziran sodni kriminal v katerem mafijsko krivosodje ščiti drug drugega,” vidi situacijo Kovačič.

Kovačič se je odločil, da bo pravico iskal na Vrhovnem sodišču
Na Vrhovno sodišče je Kovačič podal vlogo za varstvo zakonitosti, kar pa seveda ne odloži izvršbe, ker gre za izredno pravno sredstvo. Kovačič navedenega zneska ni plačal, saj čaka na odločitev Vrhovnega sodišča, ki po njegovem mnenju deluje prepočasi. Sodišče je zaradi neplačanega zneska predlagalo izvršbo na njegovih 14 nepremičnin, za znesek v vrednosti 1290 evrov. “Moj primer je enak primeru Vaskršić. Za sto evrov ti lahko zarubijo tisočkrat večjo vrednost. Temu se reče načelo ne-sorazmernosti po načelih sojenja v imenu ljudstva. Ampak največji problem niso pokvarjeni in skorumpirani sodniki, ampak “dobri ljudje” pravniki, ki so pridno tiho,” je poudaril Kovačič.

Vili Kovačič (Foto: STA)

Kovačič je zaradi vsega omenjenega podal tudi pobudo za prenovo pravosodja, saj si želi, da bi Slovenija tvorno sodelovala v prizadevanju za vladavino prava. “Ob ponovnem predsedovanju Slovenije Svetu EU si morata predsednik države in slovenska vlada postaviti ambiciozen, vendar dosegljiv cilj. To je, da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in “harmonizira” po istih načelih in standardih. Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci in odvetniki v dveh letih opravijo EU pravosodni izpit,” je še navedel. Več o tem si lahko preberete tukaj.

 

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki