[Video] Klakočarjeva se obnaša kot cesarica: Poslanec Grims prejel opomin zaradi žalitve, čeprav jo je le prijazno opomnil!?

Datum:

“Ko ti predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič za to, ko jo opozoriš, da je napačno poimenovala državni praznik, ki ga praznujemo 27. aprila, namesto zahvale da opomin zaradi žalitve,” se je na nezrelo obnašanje predsednice državnega zbora odzval poslanec SDS-a Jože Tanko. 

                   

V državnem zboru se je zgodil manjši incident, potem ko je poslanec SDS-a Branko Grims predsednico DZ-ja Urško Klakočar Zupančič dobrohotno in prijazno opomnil, da se na državne praznike ne spozna ravno najbolje. Mimogrede: Kot lahko opažamo, je njeno poznavanje zgodovine podobno “zeleno” kot obnašanje v parlamentu in na državnih proslavah. Klakočar Zupančičeva je namreč zmotno navajala “praznik Osvobodilne fronte”, čeravno takšnega v slovenskem koledarju ni mogoče najti.

Klakočar Zupančičeva: “Je pa 27. april še vedno praznik OF in državni praznik. In veliko je bilo govora o spoštovanju državnih simbolov. Tako da se bom na tem mestu ustavila: gospod Grims, svastika je včasih bila verski simbol. Glede človekovih pravic prav tako verjamem, da boste imeli veliko za povedati.” Grims je na to odvrnil: “Veste, jaz ne vem kateri praznik vi praznujete, ampak če pogledate zakon, ki ureja slovenske praznike, praznika OF ni med njimi. Je praznik boja proti okupatorju. Tako, da tudi vam očitno še veliko manjka do znanja zgodovine.”

Na to se je Klakočar Zupančičeva odzvala z “opominom zaradi žalitve” in to s kančkom sadizma. Zunanjemu opazovalcu se zdi, da še vedno živimo v času cesarja Franca Jožefa, in da velja zakon o razžalitvi (“njenega visočanstva”). Poslanec največje opozicijske stranke je ravnal pravilno, ko jo je opomnil, da praznika, ki bi poveličeval OF, v zakonu ni. 27. aprila namreč obeležujemo dan upora proti okupatorju. V komunistični Jugoslaviji so praznik imenovali dan osvobodilne fronte, ker naj bi bila na ta datum leta 1941 ustanovljena OF za boj proti okupatorju. A v resnici je bila v hiši Josipa Vidmarja 26. aprila 1941 ustanovljena Protiimperialistična fronta za boj proti Angliji, Franciji in Ameriki.

Nacisti in komunisti so leta 1941 skupaj “žurali” za praznik dela
Za kontekst: Z 18. aprilom 1941 se je zaključila invazija na kraljevino Jugoslavijo. Zgodovina nas uči, da je med domačimi komunisti in nacisti prihajalo do kolaboracije, ki je bila prekinjena šele z nemškim napadom na Sovjetsko zvezo. Vse dotlej pa je potekalo odkrito prijateljevanje, ki se je kazalo tudi preko skupnega praznovanja 1. maja leta 1941, denimo v Trbovljah. Tesne vezi med pripadniki obeh totalitarizmov je bilo zaznati še več mesecev po zasedbi. Sporno sodelovanje je bilo prekinjeno šele zaradi nemškega napada na “matico”, na srce internacionale. Mimogrede: Nenazadnje je tudi nacionalsocializem zgolj ena od “pasem” socializma”, zato nas takšno ravnanje niti ne sme preveč čuditi.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....