Predsednik vlade Janša podpira predlog, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte še naprej

Datum:

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, ki namerava v parlamentarni postopek vložiti predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. Janša je namreč na Twitterju ob tvitu Levice zapisal: “Podpiramo.” 

                   

V poslanici ob prazniku dela je Sindikat delavcev trgovine Slovenije dal pobudo, da bi ob dela prostih dnevih in nedeljah trgovine ostale zaprte tudi “v času po krizi covid-19, saj smo minuli mesec kot narod že dokazali, da nedeljsko obiskovanje trgovin ni nujno potrebno, ampak ravno obratno”.

Omenjeni sindikat je opozoril na to, da delo v trgovinah postaja vedno težje za trgovke in trgovce, saj so potrošniki vedno bolj zahtevni, vse to pa dopolnjuje še pritisk “neenakomerne razporeditve delovnega časa in življenje v negotovosti, ki ne omogoča kakovostne organizacije zasebnega življenja ter prostega časa”, kar zaznamuje vsakdan številnih zaposlenih v trgovini. “Ob nedeljah odprte trgovine zanje pomenijo veliko obremenitev, predvsem pa jim jemljejo dragocen čas, ki bi ga lahko aktivno preživeli s svojimi družinami,” so še dodali.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije ugotavlja, da smo se “vse preveč navadili na nakupovanje ob nedeljah, namesto da bi šli na izlet v naravo, se udejstvovali v športnih aktivnostih, se družili s prijatelji in bližnjimi. Z vidika družbe gre za precejšnjo socialno škodo, saj družine odvrača od kakovostnega sobivanja, namesto pozitivnih vrednot pa spodbuja brezglavo potrošništvo.” Poslanico si lahko v celoti preberete  TUKAJ

Tudi Ustavno sodišče odločilo, da takšno omejevanje interesov kapitala ni v nasprotju z Ustavo RS
Pozivu omenjenega sindikata se je danes pridružila stranka Levica, ki je napovedala, da bodo v parlamentarno proceduro vložili predlog novele zakona o trgovini, ki bo vseboval tudi del, na katerega opozarja sindikat. Pri tem so v Levici spomnili, da smo se leta 2003 “prebivalci in prebivalke v Sloveniji na referendumu že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte”, da takšno omejevanje interesov kapitala ni v nasprotju z Ustavo RS, pa je nato odločilo tudi Ustavno sodišče. Vseeno pa je nato premagala volja trgovcev. “Če se kot družba ne moremo odpovedati niti enemu dnevu dela in trošenja – kako naj sploh pričakujemo, da bomo zgradili družbo, ki bo omogočila svobodni razvoj posameznika in zdravo življenjsko okolje? In če nam okoljska kriza veleva, da moramo začeti proizvajati in trošiti drugače, je epidemija pokazala, da je to tudi popolnoma izvedljivo,” so strnili v omenjeni stranki.

Očitno pa imata tako omenjeni sindikat kot tudi Levica pri tem odobravanje predsednika vlade Janeza Janše, ki je na napoved omenjene stranke zapisal: “Podpiramo” in dodal dvignjen palec:

Podporo ohranitvi nedeljskega zaprtja trgovin je na vladni novinarski konferenci izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs, piše Slovenska tiskovna agencija, ki dodaja, da je minister za notranje zadeve ob tem povedal, da je ves čas zagovornik tega. Tak predlog bo podprl iz prepričanja, da bi morali biti trgovci vsaj en dan na teden prosti.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...