Predsednika slovenske in hrvaške vlade skupaj s prvima predsednikoma vlad obeh držav odkrila spominsko obeležje v spomin na sodelovanje prijateljskih držav v času osamosvajanja

Datum:

Bil sem član takratne slovenske vladne delegacije. Dober teden prej je s slovenskega ozemlja odšel zadnji jugoslovanski vojak. Bili smo prvič svobodni v tem smislu, da ni bilo tuje vojske na našem ozemlju. Na Hrvaškem pa se je takrat odvijala zgodovinska bitka za Vukovar in Slavonijo,” je predsednik slovenske vlade Janez Janša na Otočcu spomnil na dogodke pred 30 leti. 

                   

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na Otočcu srečal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Delovno srečanje je potekalo ob odkritju spominskega obeležja v letu, ko praznujemo 30. obletnico samostojnosti, neodvisnosti in suverenosti, v spomin na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav v času osamosvajanja. Slovesnosti sta se udeležila tudi prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in takratni predsednik hrvaške vlade Franjo Gregurić.

Predsednik vlade Janez Janša je v govoru na slovesnosti ob odkritju spominskega obeležja spregovoril o dogodkih izpred 30 let, o obrambi pred agresijo jugoslovanske armade, o pomenu sodelovanja obeh držav v času osamosvajanja, ki ju je vodila želja po samostojni in neodvisni državi, in, ki je temelj tudi kasnejšemu sodelovanju med državama na različnih področjih.

Gre za pomemben jubilej
Predsednik vlade Janez Janša je v govoru dejal, da gre za pomemben jubilej v zgodovini obeh narodov, da je bil Otočec mesto srečevanja. “Prvič smo se srečali v času, ko smo bili še Demokratična opozicija Slovenije DEMOS in ko je Hrvaška demokratična skupnost takrat že orala ledino demokratičnih sprememb na Hrvaškem.” Predsednik vlade je v nadaljevanju dejal, da je to sodelovanje po prvih svobodnih volitvah v obeh državah preraslo v sodelovanje med dvema vladama, demokratično izvoljenima oblastema, da je bilo na Otočcu veliko srečanj na vladni ravni, še največ na ravni obrambnega in notranjega resorja. “Takratno sodelovanje je bilo usodnega pomena glede na pričakovano razglasitev samostojnosti obeh držav in pričakovano reakcijo iz Beograda.

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade je ob tem dejal, da se je na Otočcu srečevala tudi takratna opozicija iz obeh držav. “Junija 1991 so se tukaj zbrali predstavniki strank, ki so bile naslednice nekdanje Zveze komunistov iz Slovenije, Hrvaške in Bosne. Takrat so javno razglasili, da je osamosvojitev za njih sprejemljiva samo, če se takoj potem ponovno povežemo v nekdanjo Jugoslavijo. Zgodovina je te nesmisle postavila na smetišče, zato se tistih dogodkov nihče ne spominja in se jih skuša čim prej pozabiti.” Ob tem je spomnil, da sta se obe vladi pod vodstvom Peterleta in Gregorića v začetku novembra 1991, pred natanko 30 leti, srečali tukaj na Otočcu. “Bil sem član takratne slovenske vladne delegacije. Dober teden prej je s slovenskega ozemlja odšel zadnji jugoslovanski vojak. Bili smo prvič svobodni v tem smislu, da ni bilo tuje vojske na našem ozemlju. Na Hrvaškem pa se je takrat odvijala zgodovinska bitka za Vukovar in Slavonijo.” Ob tem je spomnil, da je bilo v tistem času veliko govora tudi o tem, kako pomagati Hrvaški, po tem, ko je Slovenija pred meseci svojo suverenost že obranila. Na mizi je bilo, kot je dejal premier, tudi veliko drugih vprašanj, od gospodarskih, trgovinskih ter, da je bilo takrat treba urediti veliko stvari. “Spominjam se, da smo z zanimanjem poslušali takratna predsednika vlad, ki sta vedela največ o tem, kako se nam že nasmiha mednarodno priznanje. To je bila v tistem času najmočnejša luč, ki je svetila na ta kraj. In teh novic smo bili željni tako kot Sahara vode. Vedeli smo, da z mednarodnim priznanjem pride tudi povsem drugačna situacija, ko bomo lahko za dobro obeh narodov dobili tudi neposredno, formalno pomoč od drugih.” Predsednik vlade je dejal, da so se takrat zavedali, da so Slovenci in Hrvatje dva prijateljska naroda, ki od nekdaj živita tukaj od nekdaj, ne da bi bila kdaj v vojni, ter da je v Evropi malo takšnih situacij. Dejal je, da so takrat rešili veliko vprašanj, da se danes zdi to samoumevno. “Nekatera vprašanja so ostala odprta, vendar vsa ta vprašanja lahko v prihodnosti rešimo na podlagi dialoga in dobrega sodelovanja ter prijateljstva, ki se je kovalo tukaj tudi pred 30 leti.

Predsednik vlade je govor zaključil z besedami, da je tudi danes veliko izzivov, da pa je primerjava današnjega časa s tistim izpred 30 let neprimerljiv. “Slovenija in Hrvaška sta danes članici EU in zveze NATO. Smo v prostoru, ki je v smislu varnosti in blaginji daleč naprej od tistega, iz katerega smo takrat izhajali.” Predsednik vlade je izrekel globok poklon vsem tistim, ki so pred 30 leti omogočili, da sta Slovenija in Hrvaška danes samostojni državi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...