Preiskava v podjetju Gen-I; kar 2 milijona evrov nakazil iz beograjske poslovalnice!

Datum:

Zadnje dni so se osrednji mediji z Mladino na čelu nenadoma spomnili, da bi premier Robert Golob utegnil imeti neporavnane račune iz časa, ko je služboval na vrhu državnega podjetja Gen-I (bil je predsednik uprave). Policija je potrdila, da vodi predkazenski postopek, ki je povezan s sumom kaznivega dejanja zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Zadevo sicer usmerja Specializirano državno tožilstvo, vendar podrobnosti še niso znane. Golob je ob razkritju, da poteka preiskava, javnosti znova postregel s sprenevedanjem. O spornih poslih Goloba se je že v začetku maja letos podrobno razpisal albanski portal Reporteri. Slovenska demokratska stranka pa še vedno čaka podpise Nove Slovenije za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o spornih poslih z državnim podjetjem Gen-I, ki je na Kosovu že v teku. 

                   

Gre za posel, povezan s kosovskim diplomatom Martinom Berishajem, proti kateremu je bila na Kosovu uvedena preiskava s strani pooblaščenih državnih inštitucij. O diplomatu smo lahko prebirali v nekaterih medijih že v času pred državnozborskimi volitvami. Po poročanju kosovskega medija je govora o poslu Berishaja oziroma prelivanju denarja iz Gen-I v Beogradu ter o skoraj dveh milijonih evrov.

Denar se je v manj kot petih letih, torej od konca leta 2016 do konca leta 2020, natekel na račune družbe MB Consulting, podjetja Berishaja v Črni gori. In čeprav je bilo ustanovljeno sredi decembra 2016, je poslovanje v Črni gori s strani kosovskega veleposlanika na Hrvaškem v istem letu izkazalo za okoli 100 tisoč evrov prihodkov. Najbolj uspešno leto za “MB Consulting” z Berishajem kot edinim lastnikom in edinim zaposlenim, pa je bilo leto 2017, ko je njegovo podjetje zabeležilo približno 1 milijon evrov prihodkov. Preko pol milijona evrov se je po poročanju slovenskih medijev steklo iz Srbije, preko beograjske podružnice Gen-I (energetske trgovske mreže s sedežem v Sloveniji), ki deluje na območju celotne regije. Od Berishaja ni bilo mogoče izvedeti, ali je preostali prihodek enakega izvora. Svetovalni posel je profesor politologije in mednarodnih odnosov sicer registriral 12. decembra 2016, že na začetku pa se je izkazalo, da je bilo v izkazih o prometu tega podjetja moč zaznati presenetljive prihodke.

Martin Berishaj in Robert Golob sta osrednja igralca afere v Črni gori. (Foto: RTV, Demokracija)

V pičlih 19 dneh poslovanja podjetja je le-to preko javne platforme za posredovanje podatkov prejelo skoraj 100 tisoč evrov prihodkov. Leta 2016 je, čeprav je bilo podjetje registrirano 19 dni pred koncem leta, imelo fiksnih 99.793,00 evrov letnih prihodkov. Tudi celotno leto 2017 je bilo poslovno uspešno. Podjetje MB Consulting je imelo leta 2017 900 tisoč in 666 evrov letnih prihodkov. Tudi v tem letu je bila zaposlena le ena oseba – lastnik Berishaj. Leta 2017 je bil Berishaj, čeprav ni bil znana javna osebnost, kot intelektualec v drugi polovici leta s strani tedanjega premierja Ramuša Haradinaja imenovan za člana vladne komisije za oceno sporazuma o demarkaciji meje s Črno goro. Nekaj mesecev pozneje, maja leta 2018, je Berishaj nenadoma “pristal” v gibanju Vetëvendosje (levosredinska stranka na Kosovu), katere vodstvo ga je po skoraj štirih letih nagradilo z mestom veleposlanika na Hrvaškem. Znano je, da je blizu nekaterim vrhovnim političnim osebnostim, kot sta premier Albin Kurti in predsednik parlamenta Glauko Konjufca. Pod dvigu gotovine, kar je vzbudilo sum pranja denarja, so letni prihodki podjetja, skoraj v višini 1 milijona evrov v predhodnem letu, leta 2018, za posel povezan s svetovanjem in upravljanjem v Črni Gori, močno upadli.

Od maja zaman čakamo na obljubljene podpise poslancev Nove Slovenije, pod zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije Državnega zbora glede sumov zlorab v Gen-I. A okostnjaki (v milijonih evrov) pospešeno padajo iz omar ob delu take komisije v parlamentu Kosova,” je zapisal Janez Janša glede Golobovih spornih poslov s kosovskim diplomatom Berishajem, o čemer smo že poročali pred parlamentarnimi volitvami.

Nagrajen je bil z diplomatsko službo
Vendar pa so prihodki glede na dejstvo, da je imelo podjetje le enega zaposlenega, še vedno ostajali visoki. V letu 2018 je registrirano podjetje v 100-odstotni lasti Berishaja v Črni Gori prijavilo 368.738,00 evrov letnih prihodkov. Leto pozneje je družba MB Consulting še nekoliko povečala prihodke – na 382.547,00 evrov letnih (leta 2019). Ti so v naslednjem (torej leta 2020) ponovno upadli na 233.664,00 evrov. To je tudi zadnje leto, ko je podjetje prijavilo letne prihodke v evrih. Dokumenti računovodskih izkazov, prijavljenih v davčni upravi Črne gore za leto 2021, kažejo, da Berishaj v tem letu, torej v obdobju, ko se je vodja Inštituta za albanske študije v Sloveniji vrnil na Kosovo zaradi političnega udejstvovanja, ni prijavil dohodkov in da je bil nagrajen z diplomatsko službo. Skupni prihodki od decembra 2016, ko je bila ustanovljena, do konca leta 2020, ki jih je “MB Consulting” prijavil črnogorski davčni upravi, znašajo skoraj 2 milijona evrov – natanko 1 milijon 985 tisoč 408 evrov, kažejo dokumenti, pridobljeni v postopku. Zgoraj navedeni podatki so v osnovi plod raziskave Spletnega časopisa iz Slovenije.

Lastnik MB Consulting je Berishaj. (Foto: Open Corporates)

Planet TV pa je pred časom objavil dokaze, da naj bi se okoli 600 tisoč evrov na račune Berishajevih poslov v Črni gori v obdobju 2019/2020 steklo iz beograjske podružnice Gen-I. Odkritje, ki se je v medijih pojavilo tik pred parlamentarnimi volitvami, pa se je izkazalo izrednega pomena tudi za Kosovo, saj je bil v sumljive finančne posle vpleten veleposlanik te države. Govora je o sumu pranja denarja, skrivanju poslov v Črni gori in pretakanju denarja iz Srbije na njegov račun (iz slovenskega podjetja). Iz Črne gore je bilo v Slovenijo prepeljanih preko pol milijona evrov v gotovini, ki naj bi jo tihotapil prav kosovski veleposlanik na Hrvaškem – Berishaj, preko “MB Consultinga”. Z dokumenti je Planet TV dokazal, da je prišlo do dviga gotovine v višini okoli 600 tisočakov, ne pa tudi tega, da je denar prejel Golob, nekdanji direktor Gen-I-ja in sedanji premier. Oba domnevno vpletena sta obtožbe zanikala. Toda sedaj je jasno, da je veleposlanik med letoma 2016 in 2020 na račun črnogorskega podjetja prejel dva milijona evrov, v letih 2019 in 2020 pa naj bi iz prometa “MB Consultinga” pridobil okoli 600 tisočakov. Po poročanju Planet TV so vsi prihodki v prometnih izkazih “MB Consultinga” od hčerinske družbe Gen-I v Srbiji.

V Ljubljani je doštudiral, je tudi močno vpet v kulturno in politično življenje v Sloveniji
Berishaj, nekdanji predsednik prve albanske stranke v Sloveniji “Demokratična zveza Kosova”, je v tem času opravljal naloge člana predsedstva gibanja Vetëvendosje, čeprav je svoje življenje nadaljeval v Sloveniji, kjer je tudi predaval na Univerzi v Ljubljani. Berishaj se je od izbruha afere v Sloveniji oglasil le enkrat. Diplomat se je “zaradi obrekovanja” sicer odločil, da bo svoje dobro ime očistil po sodni poti. Na novinarska vprašanja pa ne odgovarja in se je zavil v molk. Znano je tudi, da je na Kosovu januarja letos svoje premoženje prijavil protikorupcijski komisiji. Uradno ima dve stanovanji, eno v vrednosti 180 tisočakov, drugo pa v vrednosti 50 tisočakov. Prvo naj bi bilo kupljeno (po njegovih besedah) leta 2001 s skupnimi družinskimi dohodki in prihranki, drugo pa leta 2006, prav tako kupljeno s prihranki. Trdil je še, da ima hišo v vrednosti 72 tisočakov, podedovano po starših ter podedovano zemljišče v vrednosti 80 tisočakov. Prijavil je tudi avtomobil znamke Mercedes, po njegovih besedah prav tako kupljen s prihranki leta 2016, vreden 15 tisočakov in Audi 8, ki ga je prijavila njegova žena in naj bi bil prav tako kupljen s prihranki, in ki je bil leta 2018 vreden 42 tisoč evrov.

Predsednik vlade Robert Golob in kosovska predsednica Vjosa Osmani med prijateljskim klepetom. (Foto: STA)

Poleg plač (za službo v kosovski diplomaciji naj bi letno prejel 40 tisočakov) in 24 tisočakov – letna plača njegove žene v Ljubljani, je še navedel, da ima na bančnem računu 15 tisoč evrov, 10 tisočakov pa ima na računu njegova žena. To je vse. Ne omenja nobenih poslov, niti na Kosovu, niti v Sloveniji, niti v Črni Gori. Vendar pa je iz javnih evidenc mogoče razbrati, da je solastnik še dveh podjetij, registriranih na Kosovu. Prav zato je protikorupcijska komisija že začela s preverjanjem njegovega premoženja. Posebej škandalozno pa je dejstvo, da Berishaju slepo zaupa kosovska predsednica Vjosa Osmani. Sporni diplomat je sicer rojen v Tuzu v Črni Gori, kjer je dokončal osnovno in srednjo šolo, študij pa v Ljubljani leta 1984 (FDV). Prav tako je v Ljubljani pridobil naziva magister in doktor. Vse od leta 1989 je dejavno vključen v kulturno življenje v Sloveniji, kjer Albance vključuje v politično življenje. Obenem je bil po vojni močno politično aktiven na Kosovu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...