Urbanija novinarki 24ur: Celotnega odgovora niste objavili, rajši ste lagali

Datum:

“En tak primer, kako novinarka mirno zapiše laži, mojega odgovora o dejstvih pa ne upa objaviti: Novinarka prijavila spolno nadlegovanje urednika, vodstvo TVS ga vrača na delovno mesto,” se je na hujskaški prispevek 24ur odzval direktor TV Slovenija.  

                   

Proti mobingu in nadlegovanju se je treba boriti z enako odločnostjo kot proti lažnim novicam “posvečenih, profesionalnih in neodvisnih” medijev, kakršen je portal 24ur, čigar namen ni celovito poročanje, ampak prorežimska propaganda. Vsaj tako se zdi. Znano je, da uredniško politiko POP TV (ljubkovalno “Kos TV”) obvladuje tranzicijski klan Kos s svojimi “podaljški” (odgovorni urednik portala je Jure Tepina). Posledično ne čudi, da odgovora neljubega direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije v primeru spolnega nadlegovanja na RTV Slovenija niso objavili, ker pač ne ustreza bontonu “največje pozicijske stranke”.

Komercialna TV s prispevkom prikrito navija za ustavno sporne spremembe zakona o RTVS ter prikrito politizacijo javnega servisa (preko “civilne družbe”), predvsem pa za predčasno “obglavljenje” vodstva RTVS, tudi Urbanije. Ravno zato se skuša v primer spolnega nasilja čim bolj vpeti direktorja TV Slovenija, in sicer kot nekoga, ki je nezmožen konstruktivno reševati težave in spore v ustanovi, ki jo vodi. Gre za obliko tovariške pomoči politikantskim strukturam, ki si prizadevajo za povrnitev enoumja na javni servis (in za netransparentno porabo javnih sredstev), ne pa za ozaveščanje javnosti glede obravnavane problematike.

Odgovor Uroša Urbanije, ki ga visoko profesionalna in neodvisna novinarka Maja Pavlin ni želela objaviti. (Foto: Twitter)

Laži so laži, četudi zapisane profesionalno in lično zavite v celofan. “Visoko profesionalna” novinarka Maja Pavlin je zapisala: “24. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu sicer določa, da mora delodajalec sprejeti ukrepe za preprečevanje, odpravljanje in obvladovanje primerov nasilja, trpinčenja, nadlegovanja in drugih oblik psihosocialnega tveganja na delovnih mestih, ki lahko ogrozijo zdravje delavcev. A direktor TV Slovenija Uroš Urbanija naj bi naredil ravno nasprotno. Pooblaščenko za mobing naj bi prosil, naj proti avtorjem zapisa Aktiva novinarjev zaradi šikaniranja sproži postopke. Zaradi slednjega naj bi napovedal, da bo na Policijo podal tudi prijavo.” 

Urbanija nima razumevanja za mobing in šikaniranje, zato je podal več prijav
Kot je sporna novinarka še zapisala, so za komentar prosili tudi Urbanijo, ki pa jim je odvrnil, da primera zaradi občutljivosti tematike ne more in ne sme komentirati. Direktor TV Slovenija se je odločno odzval. Zapisal je, da je novinarka rajši navedla laži, kot da bi poiskala resnico, in da je tisto, kar ji v zgodbi ni ustrezalo, zamolčala. Njegovega odgovora o dejstvih si ni upala objaviti. Je pa zato odgovor na Twitterju objavil Urbanija, mi pa ga povzemamo, saj menimo, da je odgovore na novinarska vprašanja potrebno objavljati. Za polprofesionalne prispevke kakšnega drugega medija pa to morda ne velja. Urbanija je v svojem zapisu priznal, da imajo na RTV Slovenija veliko težav z mobingom in šikaniranjem na delovnem mestu.

Helena Milinković je javno imenovala nekatere sodelavce za pse. (Foto: zajem zaslona)

Tudi sam je podal več prijav v primeru takšnega ravnanja. Pravi, da obžaluje vsakršno tovrstno vedenje, kot direktor TV Slovenija pa bo vselej ukrepal, če bo z njim seznanjen. Navedel je javno znan primer psovanja samovšečne, prvorazredne leve RTV aktivistke Helene Milinković, ki je sodelavce drugačnega svetovnega nazora javno “pobruhala”, da so psi. Prepričan je, da takšna komunikacija presega “vse meje dopustnega”, na kar je večkrat opozoril. Vendar pa mnogih drugih primerov, ki niso javno znani, ne more in ne sme komentirati, med drugim zaradi občutljivosti problematike.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...