Večina mladih Poljakov je konservativno naravnanih

Datum:

Poljsko poročilo Politični portret mladih Poljakov ugotavlja, da večina mladih Poljakov na svet gleda s konservativnim pogledom, medtem ko ločitev Katoliške cerkve od države podpira 80 odstotkov vprašanih, piše RMX.

Poročilo, ki ga je pripravila fundacija Konrada Adenauerja v sodelovanju s centrom za tržne raziskave Indicator, je razkrilo, da večina anketiranih Poljakov med 18 in 30 let nasprotuje uvedbi civilne zveze, splavu, legalizaciji marihuane v rekreacijske namene in odpravi prepovedi dela ob nedeljah.

Velika večina mladih Poljakov sodeč po nedavni anketi ugotavlja, da kljub stereotipnemu razmišljanju o njihovih liberalnih stališčih mladi Poljaki razmišljajo bolj konservativno. 62,6 odstotka jih je proti uvedbi civilnih zvez, 59,8 odstotka proti liberalizaciji zakona o splavu, 89,4 odstotka jih je proti legalizaciji marihuane v rekreacijske namene, 78 odstotkov pa jih zagovarja delo ob nedeljah. “Čeprav nekatere skupnosti verjamejo, da želi večina mladih Poljakinj liberalizirati zakon o splavu, ker to slišijo v svojih “mehurčkih”, je realnost drugačna”, je komentiral Adam Kądziela, eden avtorjev poročila. Po poročanju RMX je dodal, da gre za skupino volivcev, ki jih je težko opredeliti, saj njihovi pogledi niso enotni.

Zmagovalec prihajajočih volitev bo tisti, ki bo znal mobilizirati mlade
Čeprav pri ideoloških zadevah prevladuje konservativna naravnanost, 80 odstotkov vprašanih podpira ločitev Katoliške cerkve od države, medtem ko jih 73,7 odstotka podpira idejo, da bi se morala država proti inflaciji boriti z zmanjševanjem socialnih izdatkov in zviševanjem obrestnih mer. Po drugi strani pa jih 74 odstotkov nasprotuje ukinitvi socialnega programa 500+. Kar zadeva politične preference, največjo podporo med mladimi Poljaki uživa vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki jo namerava voliti 27 odstotkov volivcev. Na drugo mesto se je uvrstila državljanska koalicija s 24,7 odstotka podpore, sledijo ji desničarska Konfederacija z 19,2 odstotka, levičarski Razem s 14,1 odstotka in PSL-Poljska 2050 z 9,6 odstotka.

Kadziela trdi, da gre za skupino volivcev, ki bodo ključni za prihajajoče volitve in da bo zmagovalec tisti, ki jih bo učinkoviteje mobiliziral. Meni, da bodo stranke spremenile svoj program, da bodo izpolnile pričakovanja mladih, to pričakuje predvsem od politikov konfederacije.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jo bodo zaradi njene izjave o SDS in Janši odpoklicali?

RTV spremembo dopisniške mreže v tujini, med drugim tudi...

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...

Franc Breznik nagovoril na 35. festivalu Dobrot slovenskih kmetij

Nedavno se je na Ptuju odvijal že 35. festival...