Premier Janša in minister Logar izrazila podporo beloruski opozicijski voditeljici Tihanovski v boju za demokracijo v Belorusiji

Datum:

Minister za zunanje zadeve Anže Logar in premier Janez Janša sta beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. 

                   

V Belorusiji že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko na sicer nepoštenih volitvah premagal Svetlano Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo. Danes je Tihanovska prišla na neformalne delovne pogovore v Slovenijo.

Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah,” je dejal minister Anže Logar po srečanju s Tihanovsko v Ljubljani. Ob tem je izrazil naklonjenost demokratičnemu procesu v Belorusiji. Opozoril je, da so aretirali že več kot 35 tisoč ljudi, ki se zavzemajo za demokratično Belorusijo, pogosto jih doletijo visoke denarne kazni v višini do štirih plač ali zapor. Logar je še spomnil, da bo Slovenija v času predsedovanja Svetu EU gostila tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji pomembna tema. Tudi sicer pa bo Slovenija iskala priložnosti, da bodo pri partnerjih opozarjali na pomen boja za demokracijo v Belorusiji, poroča STA.

Tihanovska verjame v zmago demokracije
Tihanovska je opozorila, da se v njihovih zaporih dogajajo grozote in mučenje. “Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize,” je poudarila vodilna osebnost opozicijskega gibanja v Belorusiji. Pozvala je k nadaljnji javni podpori beloruskemu gibanju za demokracijo. “Zagotavljam vam, da bo prej ali slej demokratično gibanje zmagalo in upam, da bo to zgodba o uspehu že v času predsedovanja Slovenije Svetu EU,” je dodala.

Na neformalnem delovnem pogovoru je vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko sprejel tudi premier Janez Janša, s katero sta izmenjala mnenja o položaju v Belorusiji. Tihanovska je ocenila, da je tako politična kot gospodarska situacija v Belorusiji vedno slabša, režim nadaljuje z represijo, zato meni, da je z mednarodno podporo in pritiskom potrebno nadaljevati. Predsednik vlade Janez Janša je zagotovil nadaljevanje močne podpore vsem naporom, ki krepijo demokratizacijo, spoštovanje vladavine prava in človekove pravice v Belorusiji.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...