Premier Janša o nezaupnici: “Gre za koncentriran, brutalen izliv ideološkega sovraštva, jaz ne vidim nobenih dejstev v tem kar je tam napisano.”

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša se je v soboto, 16. januarja odzval na povabilo za intervju na Planetu TV. Novinar je uvodoma navedel mnenje imunologa dr. Alojza Ihana, ki meni, da se mora država glede na resno stanje v bolnišnicah, popolnoma zapreti. Med drugim epidemiolog navaja možnost stroge omejitve gibanja na 50 metrov od kraja bivališča. “Mislim, da je to skrajna možnost. Tudi po pogovoru s kolegi po drugih evropskih državah, kjer so se poslužili tega, so bili prisiljeni ljudi zapreti v stanovanja, z možnostjo izhoda 50 metrov od mesta kjer živiš in to enkrat na dan za pol ure. To je drastičen ukrep,” je dejal premier. Kot je še navedel, epidemijo spremljajo dovolj natančno, da bomo tudi s pomočjo stroke, torej epidemiologov vedeli, ali je v Sloveniji to zares potrebno in v takšnem primeru to tudi naredili, obenem pa upajo, da to ne bo potrebno.

“Gre za koncentriran, brutalen izliv ideološkega sovraštva, jaz ne vidim nobenih dejstev v tem kar je tam napisano. Še posebej smešno pa je to, da se pod to podpisujejo poslanci stranke, ki je imela ministra za zdravje, v besedilu pa v glavnem piše, kako je vlada napačno ravnala v času spopada z epidemijo. Oprostite no, DeSUS je imel ministra za zdravje. Ta minister je odstopil, in sicer na podlagi tega, da je stranka izstopila iz koalicije, takrat ko je bilo najtežje. Poglejte se v ogledalo,” je glede konstruktivne nezaupnice vladi dejal premier Janez Janša za Planet TV.

“Kažejo pa se prvi pozitivni znaki, da smo preko praznikov, deloma uvedli hitro testiranje in veliko teh, ki so se testirali in bili pozitivni, virusa ni širilo na obiskih, pri sorodnikih,” je aktualno situacijo s testiranjem opisal Janša. Prav zato se načrtuje, da bo mogoče januarski in februarski val zdržati brez najbolj drastičnih ukrepov, saj to že traja kar precej časa. “Vsi sovražimo omejevanje svobode in zapiranje. Še vedno pa velja: Bolj bomo resni pri upoštevanju obstoječih ukrepov, manj bo potrebe po bolj drastičnih.” Novinar se je v nadaljevanju dotaknil tudi dejstva, da je bilo premalo ljudem izročena odločba, verjetno zaradi pomanjkanja epidemiologov in povprašal o možnosti avtomatskega izstavljanja odločb ob pozitivnem brisu, da bi se težavi v prihodnje izognili. Janša je na to odvrnil: “To, da ni bilo odločb, ne pomeni, da ni bilo karanten.” Zakonske omejitve so sicer nekoliko omejile nadzor, je pa bilo primerov veliko.

Intervju s premierjem Janezom Janšo na Planet TV. (Foto: Planet TV)

Glede sledenja stikom pa je premier pojasnil, da so vzpostavili dodatne klicne centre, vendar pa se je v pomladnem delu epidemije sledenje nehalo zaradi omejenih kapacitet, že pri nekaj deset okužbah, sedaj pa jih imamo preko tisoč petsto, celo preko dva tisoč, več kot dvajsetkrat, kjer so še neke meje in to dejansko nikjer ne deluje, slovenske razmere na tem področju je mogoče primerjati tudi z drugimi državami. Obenem se je v Sloveniji v času najhujše zdravstvene krize, dogajala še politična kriza, saj je ena od vladnih strank zapuščala koalicijo. In prav v tej stranki je bil minister za zdravje, ki je najbolj obremenjen z epidemijo, Janša pa je naposled celo sam prevzel ta resor. Novinar je ob tem spomnil na dejstvo, da bomo v tretjem valu epidemije potrebovali tudi do 1500 postelj za bolnike s covidom-19, a še večje naj bi bile kadrovske težave. “Medicinske sestre in zdravniki so izčrpani, veliko jih je zaradi okužb tudi na bolniški, na pomoč so že bili poklicani študentje, prostovoljci, upokojeni zdravstveni delavci.”

S cepljenjem bomo vsaj delno rešili problem pomanjkanja zdravstvenih delavcev

Kje sploh so še kadrovske rezerve? Bomo priča dodatnemu zapiranju dejavnosti v zdravstvu, si to sploh še lahko privoščimo?” “Ko govorimo o kadrih in kadrovskih rezervah, je ves ta čas hladnega vala, bil tudi velik delež obolelih zdravstvenih delavcev s covidom-19, kar je bila deloma posledica utrujenosti, deloma pa preveč ohlapnega jemanja pravil. Kar nekaj deset odstotkov kadrov je iz različnih razlogov manjkalo, sedaj pa se situacija izboljšuje, tudi zaradi tega so bili zdravstveni delavci najprej cepljeni, učinki cepiva pa se počasi kažejo. In ko bodo dobili še drugi odmerek in potem, potem računamo, da v zdravstvu ne bo več tako drastično primanjkovalo ljudi,” je situacijo pojasnil predsednik vlade. Obenem je poudaril, da bo še vedno obstajal določen problem, posebej, če bi se potreba po dodatnih kapacitetah povečevala, bo pa večina tam zaposlenih lahko nadaljevala z delom, ne da bi bili na bolniški zaradi covida-19.

Jelko Kacin (Foto: STA)

Na vprašanje kako realna je možnost, da bomo že letos poleti za potovanje potrebovali t. i. cepilni potni list oziroma cepilno knjižico, na kar je Janša odvrnil: “Jaz mislim, da se bo to zgodilo in to tudi ni nič novega. Že v tem mandatu, pa tudi v prejšnjih mandatih, se je bila za uradne obiske v nekaterih državah, naša celotna vladna delegacija morala cepiti, ali pa smo morali predložiti potrdilo, da smo proti neki bolezni, že bili cepljeni.” Kot je še pojasnil Janša, ta pravila že veljajo za posamične države oziroma posamične kontinente. Za covid-19 tega cepljenja še ni bilo, ker ga pač nismo poznali. Kot je še dejal premier bo nekaj kar bo vsem koristilo in ne razume strahu pred tem. Novinar se je dotaknil tudi nenadnega odhoda vladnega govorca Jelka Kacina, ki bo po novem v premierjevem kabinetu.

Kacin ni odstopil zaradi “spornih” izjav, marveč bo kot vrhunski logistični organizator pomagal pri cepljenju 

Ob tem je novinar še navedel eno izmed Kacinovih kontroverznih izjav, da se Slovenija deli na “urbano”, kjer se nosijo maske in “ruralno”, kjer naj bi se še naprej živelo, kot da virusa praktično ni. “Je razlog za to odločitev za kadrovsko spremembo tudi ta, da želite zmanjšati napetost pri komuniciranju covid krize?” “Ne, to zagotovo ni razlog in to se tudi ni zgodilo čez noč. Dejstvo je, da se Slovenija, odkar je bila septembrska seja Evropskega sveta, in ko smo bili prepričani, da cepivo bo, na podlagi strategije, ki smo jo sprejeli že v začetku decembra, postopek cepljenja logistično izpeljati tako, da bo čimprej končan, in da bomo čimprej zaščiteni pred boleznijo.” Kot je še pojasnil premier gre za neko aktivnost, na katero, nobena država na svetu ni vsakodnevno pripravljena, zato se je potrebno na to posebej pripraviti in potrebujejo logistično vrhunskega organizatorja kot je Kacin.

Karl Erjavec. (Foto: STA)

Prav zato sta ga z direktorjem NIJZ Milanom Krekom prosila, da pride pomagat. Kacin je zaradi kakšnega stavka doživel tudi kritiko, a pohval je bilo še mnogo več. Nekdanji vladni govorec se zdi Janši pozitivna oseba tudi zato, ker je bil desetletja na nasprotnem političnem bregu in bil do Janše celo zajedljiv, a se je kljub temu odločil, da bo prišel pomagat, medtem ko marsikdo drug tega ni bil sposoben. V nadaljevanju pa se je novinar dotaknil tudi konstruktivne nezaupnice, ki je bila vložena, kljub temu, da Karla Erjavca niso podprli niti vsi štirje poslanci iz njegove stranke, kar je Janša komentiral sledeče: “Gre za koncentriran, brutalen izliv ideološkega sovraštva, jaz ne vidim nobenih dejstev v tem kar je tam napisano. Še posebej smešno pa je to, da se pod to podpisujejo poslanci stranke, ki je imela ministra za zdravje, v besedilu pa v glavnem piše, kako je vlada napačno ravnala v času spopada z epidemijo. Oprostite no, DeSUS je imel ministra za zdravje. Ta minister je odstopil, in sicer na podlagi tega, da je stranka izstopila iz koalicije, takrat ko je bilo najtežje. Poglejte se v ogledalo.”

Karl Erjavec je politik, ki je na volitvah, v svojem lastnem volilnem okraju, prejel manj kot 400 glasov

Novinar je tudi poudaril, da trije poslanci DeSUS-a podpisujejo konstruktivno nezaupnico, obenem pa zatrjujejo, da ob tem niso člani koalicije KUL, in da je doslej uspelo vstopiti, v to alternativno koalicijo, zgolj Erjavcu. “Gre za politika, ki je na volitvah dobil manj kot 400 glasov in zbira podpise pod nek tekst, kjer druge uči demokracije. Naj gre v svoj volilni okraj in najprej prepriča svoje volivce,” je Janša komentiral Erjavčevo ravnanje. Ob tem pa je novinar še dejal, da so v stranki Levica že napovedali, da bodo, če poskus z Erjavcem ne uspe, iskali novega kandidata za mandatarja. Poudaril je še, da bo v takšnih razmerah nenehnega ustvarjanja politične krize verjetno težko delati. Navedel je še besede ministra Zdravka Počivalška, ki je dejal, da komaj čaka, da se parlament dokončno prešteje in se nadaljuje z delom. “Ste na neki točki vi sami, pripravljeni presekati to nenehno preštevanje in tako kot ste storili leta 2007, vezati zaupnico na eno od glasovanj?” 

Koalicija KUL. (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

“To lahko naredim kadarkoli, čeprav v času epidemijo to izgleda malo neodgovorno. Tisti, ki bi k temu najbolj pozivali in ploskali, če bi bila poteza najavljena, bi v primeru, če bi uspela, potem mene postavljala ob bok gospodu Šarcu, ki je vrgel “puško v koruzo” in to ravno v času, ko je grozila epidemija, jaz pa te sorte nisem,” je glede svojega morebitnega odstopa dejal Janša, ki se tudi strinja s Počivalškom, saj se nezaupnico najavlja vse od aprila, v teh razmerah pa je težje delati. Je pa Počivalšek morda preveč optimističen, ker misli, da se bo stvar s tem končala, čeprav se ne bo, saj gre za neko nerazumljivo ideološko sovraštvo do Slovenije, ta pa je v težkem položaju. Iz drugih zgodovinskih obdobij pa poznamo podobno ravnanje in nikdar se ni dobro izšlo za Slovenijo in njene prebivalce. Janša še je prepričan, da bo vlada navkljub tem polenom pod nogami, obvladala epidemijo, uspešno vodila Evropsko unijo, v drugi polovici tega leta ter uspešno zaključila mandat.

Zapravljanje evropskega denarja za razne študije ter klientelistične vire financiranja, je pravzaprav edini program nekaterih strank na levici 

“Nenazadnje smo za čas po okrevanju po epidemiji, zagotovili znatna evropska sredstva in bi bila velika ironija, da tisti, ki v letu in pol mandata niso spravili skupaj niti za en protikoronski paket ukrepov, po teži potem zapravili še 12 milijard evropskega denarja za razne študije ter za različne klientelistične vire financiranja, kar je pravzaprav edini program nekaterih strank na levici.” Novinar pa se je dotaknil tudi zadnje poteze notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je javno objavil plače v policiji, ministrstva in inšpektorata, njegova poteza pa je sprožila tudi razpravo o morebitni popolni ukinitvi enotnega plačnega sistema v javnem sektorju. Novinarja je ob tem zanimalo kaj bi ga lahko nadomestilo in ali bi ta aparat državo v bodoče lahko stal manj ali morda celo več.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto. STA)

“Zamisel o reformi je zastavljena na postavki, da to v celoti, davkoplačevalce ne stane več. Tudi ne gre za to, da se enotni plačni sistem v celoti ukine.” Kot je še dejal Janša, gre za to, da administrativni del ostane znotraj enotnega plačnega sistema, ko pa gre za posamične oziroma specifične dele, kot je policija, vojska, zdravstvo itd., pa je ta enotni plačni sistem že davno razpadel. “Mimogrede, plače v javnem sektorju so javne, moja plača je javna. Plača zadnjega zaposlenega v javnem sektorju je javna, po zakonu, po vseh principih, po ustavnem okvirju. Davkoplačevalci imajo pravico, da vedo, koliko je nekdo plačan iz njihovega denarja.”

“Kdor to zanika je skregan s temeljnimi principi demokracije,” je še pojasnil premier. S tem ko so to objavili pa je stvar zgolj postala očitna. Gre se za policiste, ki v mrazu, dežju, nevarnostih tvegajo svoje zdravje, včasih tudi življenja in imajo iste dodatke kot nekdo, ki sedi v pisarni in niti ne ve kaj natanko naj bi tam počel, čeprav so tudi v pisarnah tisti, ki garajo. A če bi bilo s temi razmerji vse vredu, ne bi bilo nikakršnega razburjenja. Tudi Janšo je presenetilo to, kakšno je stanje, je pa še bolj pomembno, da se stvar uredi v zdravstvu, saj je kadrovski problem na tem področju v veliki meri posledica, nepravičnega plačnega sistema.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki