Velik tok po načelu “ilegalni migranti ekspress” se bo pretvoril v kapljanje ljudi

Datum:

Člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so se sestali na dveh sejah, na katerih so med drugim spregovorili o poročilih služb, ki jih komisija nadzira. Velik tok, ki je doslej tekel po načelu “ilegalni migranti ekpress”, se bo pretvoril v kapljanje ljudi, ki bo lahko tudi ilegalno, opozarja predsednik komisije in poslanec SDS Branko Grims.

Poslanci in poslanke, ki so člani Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, so na dveh sejah spregovorili o poročilih služb, ki jih komisija nadzira, in o načrtih teh služb za letošnje leto. Na seji pa se niso mogli izogniti tudi nekaterim odprtim aktualnim temam.

Branko Grims je po sejah v izjavi za medije povedal, da so poslanci poročila služb sprejeli, da pa so spregovorili tudi o novih nalogah, ki v tem letu prihajajo pred obveščevalne službe. “Formalno zaprtje meja bo v praksi pomenilo, da se bodo migranti pričeli kopičiti, poleg tega v državo dobimo še tiste, za katere smo se  zavezali kot država, prav tako pa se bo velik tok, ki je doslej tekel po načelu “ilegalni migranti ekspress”, pretvoril v kapljanje ljudi, ki bo tudi lahko ilegalno,” je opozoril Grims.

Lahko se oblikujejo številne kriminalne združbe
Ob tem se bodo po njegovem oblikovale kriminalne združbe za tihotapljenje ljudi – vse to pa bo predstavljalo tudi težjo naloga nadzora nad kriminalnimi združbami. Po njegovi oceni je zato potreben okrepljen nadzor migracijskih tokov zaradi varnosti vseh državljank in državljanov.

Dejstvo, da migrante v Evropi ne čakajo gore denarja, da je denar treba zaslužiti, da jih ne čakajo brezplačne hiše in da je situacija drugačna, kot so si jo predstavljali, pa po mnenju Grimsa pomeni tudi odlično polje za pojav takšnih in drugačnih ekstremizmov.

Vojska bo morala biti bolj pozorna
V tej luči so člani KNOVS danes spregovorili tudi o ekstremizmih, s katerimi se bo morala soočati tudi vojaška obveščevalna služba, “saj vojska prevzema večjo in bolj aktivno vlogo pri varovanju meje”. Grims je ob tem spomnil na nekatere dogodke, ko so skrajne levičarske skupine ob državni meji skušale zanetiti prepire in nasilje ter na katere bo sedaj tudi vojska morala biti pozorna.

V komisiji opozarjajo tudi na problematiko prepovedanih drog
Poslanke in poslanci so danes spregovorili tudi o vprašanju organiziranega kriminala, zlasti na področju najhujših prepovedanih drog. Predsednik KNOVS Grims je pojasnil, da je komisija sprejela sklep, s katerim vladi predlaga, da se pregonu organiziranega kriminala na področju drog nameni še posebno pozornost.

Po njihovem bi se k tej problematiki moralo pristopiti bolj odločno kot v minulem obdobju, posebej pa bi morali proučevati tudi področje novonastalih sintetičnih drog, “pri čemer so nekatere izjemno nevarne in uničujoče tako za posameznika kot za družbo kot celoto”. Grims je bil ob tem še mnenja, da bi se moralo ponovno oživiti nekatere preventivne programe, ki so sedaj ostali nekoliko v ozadju.

N. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...