Aktualna vlada ni spreminjala predpisov glede višine plač ministrov in državnih sekretarjev, plače javnih uslužbencev pa je lani dvignila Šarčeva vlada

Datum:

Včeraj so se v nekaterih medijih pojavili namigi, da je nova vlada najprej poskrbela zase in zvišala plače svojim ministrom in državnim sekretarjem. V zvezi s tem se je danes oglasil vladni urad za komuniciranje (UKOM), kjer pojasnjujejo, da aktualna vlada ni spreminjala predpisov za dvig plač ministrom in državnim sekretarjem, temveč je to storila nekdanja vlada Marjana Šarca.

                   

V zvezi z informacijami v javnosti glede povišanja plač funkcionarjev na UKOM-u pojasnjujejo, da so plače funkcionarjev določene v Zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, v prilogi zakona, ki določa, da so ministri uvrščeni od 62 do 64 plačnega razreda, državni sekretarji pa od 59 do 61 plačnega razreda.

Kot pojasnjujejo v vladnem uradu, vsakokratna vlada v skladu z zakonom v okviru veljavnega razpona uvrsti funkcijo ministra in funkcijo državnega sekretarja v plačni razred. To pomeni, da aktualna vlada ni spreminjala nobenih predpisov z namenom spreminjanja plač funkcionarjem, ampak je glede na aktualne razmere in bistveno povečan obseg nalog uporabila veljavno ureditev in v okviru z zakonom določenih razponov ministre in državne sekretarje uvrstila v ustrezen plačni razred.

Plače z zakonom povišala vlada Marjana Šarca
Ob tem še spomnijo, da so se v letu 2019 spremenile plače javnih uslužbencev z uvrstitvami delovnih mest in nazivov v višje plačne razrede, kar je vplivalo tudi na vzpostavljena razmerja med njihovimi plačami in plačami funkcionarjev, pri čemer so za javne uslužbence določeni še dodatki tako za delovno uspešnost kot za posebne pogoje dela in za delo v delovnem času, ki je manj ugoden, funkcionarji pa prejemajo le osnovno plačo in dodatek za delovno dobo.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Pripadniki ISIS v ruskem zaporu zajeli dva paznika

Ruska tiskovna agencija TASS poroča o krizni situaciji v...

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

Na “mavrični maškaradi” tudi LGBTQ+ sekcija za Palestino

Včeraj se je s povorko po ulicah prestolnice zaključil...

SDS: Poraz vladajoče koalicije na evropskih volitvah bo še povečal njeno nesposobnost

Slovenska demokratska stranka je na seji sveta SDS opravila...