Primite se za denarnice: Minister Peršak napoveduje novo povišanje RTV-prispevka!

Datum:

Ministrstvo za kulturo pripravlja nove ukrepe za dvig davkov. RTV-prispevek bi po novem plačevali glede na osebne dohodke, kar bi za večino – tako za pravne kot fizične osebe – pomenilo višje dajatve. Vse skupaj je dokaz, da nacionalna televizija ne posluje gospodarno, vlada pa drugega kot molzenja državljanov prek višjih davkov in prispevkov ne zna.

Slovenska nacionalna radiotelevizija, ki jo kar napihuje od preštevilnih zaposlenih, hkrati pa si tamkajšnja elita polni žepe z enormnimi plačami, išče nove načine, da bi državljani polnili njihovo luknjo brez dna. Žalostno pri vsem tem je, da ji vlada vselej prisluhne in to na račun državljanov, ki so že sicer med revnejšimi in davčno najbolj obremenjenimi v Evropi.

Ministrstvo za kulturo pod vodstvom ministra Antona Peršaka napoveduje povišanje RTV-prispevka glede na prihodke državljanov – to seveda pomeni višje dajatve za večino prebivalstva. Če smo do zdaj mesečno plačevali po 12,75 evra prispevka na gospodinjstvo, ga bodo po novem plačevali vsi člani gospodinjstva, ki so zavezanci za dohodnino! Po poročanju Financ bi mesečni prispevek znašal 0,55 odstotka vseh dohodkov in bi znašal med 36 in 180 evri.

Po istem načinu bodo prispevek plačevale tudi pravne osebe, vendar v višini 0,15 odstotka vseh dohodkov in ne manj kot 50 in ne več kot 700 evrov na mesec. Do zdaj so pravne osebe, ki so imele televizijski sprejemnik, plačevale po 36,13 evra mesečno.

RTV je najdražja javna hiša v Evropi
Najbolj žalostno pri novem nategu državljanov pa je spoznanje, da ima RTV poleg stalnega višanja prihodkov zaradi vse več gospodinjstev, ki plačujejo RTV-prispevek – v letu 2016 so iz tega naslova prejeli kar 94,239 milijona evrov, tudi prihodke iz naslova oglasov, teh je bilo skoraj 13 milijonov evrov. Več kot stomilijonska vreča denarja pa očitno ni dovolj za požrešne apetite največjega slovenskega medija. Na Nova24TV smo že večkrat poročali, da ima RTV glede na velikost Slovenije nenavadno veliko število zaposlenih, hkrati pa ima dražji prispevek od večine bogatejših in večjih držav: Belgije, Finske, Francije, Italije, Nizozemske in Španije. Vse te države imajo nižji prispevek za javno televizijo, njihova povprečna plača pa je občutno višja od naše.

Koliko zaposlenih imajo na javni televiziji drugod po Evropi?
V večini držav po Evropi in svetu je na javni televiziji zaposlenih več sto ljudi na večmilijonsko populacijo. Denimo, Slovaška s 5,5 milijona prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj čez 300 ljudi, Grčija s skoraj 11 milijoni prebivalcev ima na svoji javni televiziji zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi, medtem ko imamo v Sloveniji z 2 milijona prebivalcev na javni televiziji zaposlenih več kot 2000 ljudi.

Vse več pozivov za ukinitev RTV-prispevka
Preveliko število zaposlenih in visok prispevek pa ni edini problem, ki ga predstavlja javni zavod. Vse več državljanov se pritožuje, da je program, ki ga izvaja nacionalna televizija, pristranski, nekvaliteten in aktivističen. Preprosto povedano: je na strani oblastne strukture, zato jo leva politika vedno usliši, ko je treba njihovo vrečo brez dna napolniti z novim denarjem. Spomnimo, da je druga Janševa vlada kot prva znižala višino RTV-prispevka za 10 odstotkov, nato pa se je zgodil popoln pogrom, leva vlada Alenke Bratušek pa je prispevek znova dvignila in dodatno obremenila državljane.

Zaradi vsega naštetega številni ne želijo več podpirati nekvalitetne in politično neobjektivne javne radiotelevizije in zavračajo plačilo RTV-prispevka. Predstavniki Slovenske demokratske mladine so tako pred letom dni predsednici komisije za peticije Evi Irgl izročili podpise pod peticijo za ukinitvi obveznega RTV-prispevka. Zbiranje je potekalo po vseh krajih v Sloveniji, zbrali so 2500 podpisov.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...