Privlačne milijarde: Vlada Marjana Šarca se je odločila ostati v DUTB, Dragonja pa ne v vladi

Datum:

Nova kadrovska izguba v vladi Marjana Šarca. Zaradi namere Šarčeve vlade, da bi ponovno podaljšali delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank do leta 2022, je zapustil vladno barko državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja. Poceni zemljišča, nepremičnine in likvidirana podjetja so zelo vabljivi za različne interesne lobistične skupine, povezane z vladajočo politiko. V preteklosti se je v slovenski javnosti poročalo o mnogih nepravilnostih pri preprodaji zemljišč in likvidiranih podjetjih, ki so se znašli v ogromni finančni masi DUTB.

Metod Dragonja je še eden političnih kadrov, ki zapuščajo vlado Marjana Šarca. Uradni odgovor vlade pa je navadna izmišljotina. V svojem sporočilu so sporočili, da zapušča Dragonja mesto državnega sekretarja na finančnem ministrstvu zaradi upokojitve. A pravi vzrok je ponovno razmišljanje Šarčeve vlade o podaljšanju delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank do leta 2022.

Poceni zemljišča, nepremičnine in likvidirana podjetja so zelo vabljivi za različne interesne lobistične skupine. V preteklosti se je v slovenski javnosti poročalo o mnogih nepravilnostih pri preprodaji zemljišč in likvidiranih podjetjih, ki so se znašli v ogromni finančni masi DUTB.

Slaba banka vpletena v kup afer, kjer politične mreže služijo s provizijami
Slaba banka upravlja z milijardami evrov slabih posojil, ki so si jih nakopale slovenske banke. Tako so v sumljivem poslu leta 2015 prodali terjatve podjetja ACH prodali ameriškemu lastniku Bank of America Merrill Lynch za 105 milijonov evrov, prav tako pa so prah dvigovali s preprodajo nepremičnin in praznih stanovanj – med odmevnimi je preprodajo zemljišča v Logatcu.

Družba za upravljanje terjatev bank želi zaradi lobističnih pritiskov na vlado Marjana Šarca podaljšati svoje delovanje do leta 2022. V preteklosti so svoje lovke razširili še na nepremičninski trg, ne glede na to, da imajo v svojem portfelju še ogromno praznih stanovanj in nepremičnin, ki bi jih morali čim prej prodati. (Foto: STA)

Premoženje slabe banke naj se prenese na nacionalni demografski sklad
Medtem ko vladajoča politika z DUTB nima zgrajene strategije upravljanja, pa so v lanskem letu rešitev predlagali v Slovenski demokratski stranki. Po njihovem predlogu bi vso državno premoženje prenesli na nacionalni demografski sklad. “Cilj je zagotovitev varnega in učinkovitega sistema financiranja pokojnin. Z vidika sedanjega upravljanja to pomeni, da se bo premoženje, ki ga danes upravljajo SDH, KAD, Družba za upravljanje in svetovanje, pod določenimi pogoji tudi premoženje DUTB, združi v eno pravno osebo, kar bo prineslo precejšnje sinergijske učinke na tem področju,” je izjavil poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Šircelj.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...