Protesti v Grčiji proti legalizaciji istospolnih porok: “Roke stran od naših otrok!”

Datum:

V Atenah se je zbralo na tisoče protestnikov, ki so izrazili nasprotovanje grškemu predlogu zakona o istospolnih porokah. Predlagana zakonodaja je za grško pravoslavno cerkev in desno vlado nesprejemljiva, o predlogu se bo razpravljalo v grškem parlamentu prihodnji teden.

V nedeljo je trg Syntagma v središču Aten postal prizorišče strastnih demonstracij. Več kot 1500 posameznikov se je na poziv verskih organizacij zbralo, da bi izrazilo svoje nestrinjanje s predlogom zakona za legalizacijo istospolnih porok. Številna množica starejših in mlajših je mahala z grškimi zastavami, križi in transparenti, njihov skupni glas pa je odmeval po mestnih ulicah.

Grška pravoslavna cerkev, pomemben akter v narodnem kulturnem tkivu, je odkrito obsodila predlog zakona. Trdi, da predstavlja grožnjo tradicionalni družinski strukturi, kar so izrazili tudi protestniki. “Ogromen protest proti homoseksualnim porokam in posvojitvam na trgu Sintagma v Atenah v Grčiji. Organizatorji shoda so prihajajoči zakonodajni predlog opisali kot “grožnjo tradicionalni družini” in vzklikali “roke stran od naših otrok!”, je zapisala uporabnica X ob videoposnetku.

Grigorios Grigorakis, 57-letnik iz Florine v severni Grčiji, je prišel z ikono Device Marije v rokah. Trdil je, da je reforma “v nasprotju z normalnimi družinami”. “Kristus in evangelij pravita, da so družina moški, ženska in otroci,” je povedal za AFP.

Foto: epa

Natsios: Naša tradicija tega ne dovoljuje, spoštujemo le eno vrsto zakonske zveze
“Na žalost je prebujena agenda dosegla tudi Grčijo in ta agenda vključuje poroke homoseksualcev,” je za Associated Press povedal Dimitris Natsios, vodja desne stranke Niki.

Vodja stranke “Niki” (Zmaga) Dimitris Natsios (Foto: epa)

Grčija je krščanska pravoslavna država in naša tradicija tega ne dovoljuje. Poznamo in spoštujemo eno vrsto zakonske zveze: pravoslavno poroko. Tudi naša ustava tega ne predvideva, zato je ta predlog zakona protiustaven in v nasprotju z našo vero v Kristusa,” je dejal Natsios.

Potencialni politični razdor vladajoče stranke
Grški premier Kyriakos Mitzotakis bi legaliziral in omogočil posvojitve parom LGBTQ+, a se bo soočil z razdorom v stranki, saj se številni člani s predlogom ne strinjajo. Homoseksualni predsednik leve stranke Syriza Stefanos Kasselakis predlog podpira, še vedno pa je do njega kritičen, češ da ne posega dovolj daleč v starševske pravice, poroča Euronews. A to je za Grčijo z enormnim tradicionalnim vplivom Cerkve in kulture nesprejemljivo in nepredstavljivo.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis (Foto: epa)

Zgodovinsko razpotje
Potrditev predloga zakona bi pomenila zgodovinski mejnik za Grčijo, saj bi postala prva večinsko pravoslavna država, ki bi legalizirala istospolne poroke. Odločitev o istospolnih porokah bo imela globoke posledice za prihodnost Grčije, oblikovanje njene kulturne identitete in položaja v svetovni skupnosti. Odmevi protesta v Atenah so oster opomin na globoko zakoreninjena prepričanja in vrednote, ki so na kocki.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada odpira nove kapacitete za migrante – bo sledil upor?

Za nastanitve vlagateljev namere in prosilcev za mednarodno zaščito...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...